Beste lusemiddel for barn 2024: Bli kvitt lus effektivt


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Svært mange barn rammes av hodelus. Når noen elever på skolen eller i barnehagen har lus, har det en tendens til å spre seg. Det er derfor viktig å bidra til å kontrollere og behandle lusene! I denne artikkelen ser vi nærmere på ulike selskaper som lager lusemidler og noen av de beste lusemidlene på markedet!

Mor sjekker lus på barnets hode, bilde av fire forskjellige lusemidler.

Hvilken lusebehandling er best i test?

Det mest populære alternativet er Linicins lusemiddel. De har flere varianter som fungerer bra. Den enkleste å bruke er Linicin Solution, eller sjampoen deres.

✅ Mest populære valg

Tre forskjellige lusemidler fra Linicin

Sjekk prisen på:


Hvis du vil ha et produkt som forhindrer lus i å sette seg i håret, kan vi anbefale Linicin Prevent Spray. Det er et av de få produktene som er utviklet spesielt for forebygging. Holder lusene unna via duft, og kan brukes i perioder der risikoen for spredning av lus er høy.

✅ Preventivt middel mot hodelus

Linicin Prevent Spray

Sjekk prisen på:


Et alternativt merke som også er veldig populært er Hedins lusemiddel. De kommer i mange varianter og har vist seg å være effektive. Det enkleste å bruke er sprayen deres.

✅ Stort utvalg av ulike varianter

Fem forskjellige lusemidler fra Hedrin

Sjekk prisen på:


Husk at ingen lusemidler kan garantere å fjerne lusene helt med en gang. Selv midler som hevder at du bare trenger å behandle én gang, kan mislykkes. Dette kan skyldes mange faktorer, blant annet at behandlingen ikke er utført på riktig måte.

Hvis du er grundig og gjør jobben skikkelig ved første behandling, reduseres sjansene for at lusene overlever. Du bør alltid følge opp og gre gjennom for å se om lusene fortsatt er der de neste dagene. I verste fall kan barnet ditt få nye lus i barnehagen eller på skolen, selv om du har behandlet effektivt.

Det er ikke uvanlig at det er nødvendig med en ekstra behandling etter noen dager eller en uke.


Läs mer och se ännu fler lusmedel längre ned i artikeln!

Hvorfor bør du bruke lusemiddel?

Hodelus under mikroskopet, nærbilde

Lusemiddel er en av de mest effektive måtene å bli kvitt plagsomme lus på. Det dekker håret som et teppe og sørger for at eventuelle gjenværende lus ikke overlever.

Å ha lus er veldig irriterende. Det klør og kan til og med gjøre vondt. Og selvfølgelig er det alltid en risiko for å spre lusene til andre hvis du har dem selv. Det er viktig at alle hjelper til med å sjekke og behandle barna sine for lus for å stoppe spredningen av lus på skolen eller i barnehagen.

Derfor er det viktig å behandle og bekjempe lus hvis du oppdager at barnet ditt har lus. I listen nedenfor fremhever vi en rekke forskjellige alternativer for populære og effektive lusemidler, fra flere forskjellige produsenter.

Hvilke typer lusemidler finnes det?

Nøyaktig hvilke produkter som er tilgjengelige, hva de inneholder og hvordan de virker, varierer fra produsent til produsent. Men i grove trekk kan de kategoriseres som følger:

Type lusemiddelHvordan fungerer det?Eksempel på et produkt
LuseforebyggingPåføres i håret for å redusere risikoen for å få lus.Linicin Prevent, Hedrin Protect & Go
SjampoVask som vanlig sjampo, kveler lusene.Linicin 10 min sjampo, Paranix lusesjampo
Gel, olje, lotion, sprayGnis inn i hår og hodebunn, kveler lus.Linicin Pure Power, Hedrin Once
Kjemiske lusemidlerDreper lusene med gift, ikke så vanlig nå for tiden.
LusekamBrukes både til å finne og fjerne synlige lus.NitFree, KSL Detektor

Liste over merker og ulike lusemidler

Her gjennomgår vi de vanligste merkene og produktene for lusebekjempelse på det nordiske markedet.

Linicin

Linicin Logo

Linicins produkter er tilgjengelige på:

Vi starter denne guiden med å se nærmere på produsenten Linicin. Dette er et selskap som mange sannsynligvis forbinder med lusebehandling, og som har mange forskjellige produkter å tilby på det området.

Som de fleste andre lusemidler virker produktene i Linicin-serien ved å kvele lusene. Dette betyr at lusene ikke kan utvikle noen form for resistens mot produktet, og at det vil være like effektivt hver gang det brukes.

Normalt er bare to behandlinger med Linicin nok til å bli kvitt lusene. Det er fornuftig å ha et opphold på litt mer enn en uke mellom disse behandlingene for å maksimere effekten.

En ting som er viktig når du bruker Linicin, er å følge instruksjonene nøye. Blant annet bør du bruke den mengden som er angitt på pakken og la lusemidlet virke så lenge som anbefalt for å oppnå ønsket effekt.

Et godt tips hvis du har spørsmål om lus, er å besøke Linicins nettside. De har samlet mye informasjon om hvordan du oppdager lus og hvordan du best behandler dem.

Linicin Prevent Spray

Linicin Prevent Spray

Sjekk prisen på:

Dette er et produkt som sannsynligvis er etterlengtet av mange. Linicin Prevent er et forebyggende middel som reduserer risikoen for at barna dine får lus.

Hvis andre barn i familien, eller barn på skolen har lus, kan det være verdt å hente denne sprayen. Den brukes på barnets hår hver morgen, i de periodene hvor risikoen for lus er størst.

Sprayen avgir en duft som lusene ikke liker. Dette forhindrer dem i å nå barnets hode. Midlet lukter imidlertid ikke noe for oss mennesker, noe som selvfølgelig er et pluss.

Kort sagt, et veldig godt verktøy for å forhindre lus.


Linicin 10 min sjampo

Linicin 10 min sjampo

Sjekk prisen på:

Linicin 10 min sjampo er en lusesjampo for både voksne og barn over 2 år. Den bekjemper lus ved å kvele dem med grapefruktekstrakt i stedet for å forgifte dem, noe som gjør behandlingen rask og enkel.

For å bruke sjampoen, påfør den på håndkletørket hår og la den virke i 10 minutter. Skyll deretter med lunkent vann og kam gjennom håret med en lusekam. Gjenta behandlingen etter 9-10 dager for å sikre at ingen nitter overlever.

Linicin sjampo er fargeløs, har en nøytral duft og er lett å skylle ut. Det er viktig å bruke tilstrekkelig mengde sjampo og å tørke håret med håndkle for å unngå å svekke effekten.


Linicin Pure Power

Linicin Pure Power

Sjekk prisen på:

Dette er et svært kraftig lusemiddel fra Linicin som virker på flere forskjellige måter. Som de fleste produkter blokkerer det lusens pustemekanismer og får dem til å kveles.

Det krymper også lusens hud og tørker dem ut. Det bruker med andre ord flere metoder for å sikre at lus ikke overlever på hodet.

Men de har også sørget for å utvikle dette produktet for å gjøre håret så lite attraktivt som mulig for lusene å komme tilbake til, med en såkalt lusebeskyttelsesfaktor.

I tillegg er dette produktet lett å vaske ut av håret og fester seg ikke når det vaskes med vann. For å oppsummere, et veldig effektivt lusemiddel som er både aktivt og forebyggende.


Linicin 15 min solution

Linicin 15 min solution

Sjekk prisen på:

Mange av oss husker lusebehandlingen fra da vi var barn som ganske ubehagelig. Produktet var sterkt og det sved å få det påført i håret.

Dette produktet fra Linicin er utviklet for å være så skånsomt som mulig for barn. Faktisk inneholder det for det meste ingredienser som finnes i mange andre vanlige hygieneprodukter, og ikke noe insektmiddel.

Linicin 15 min løsning skal, som du kan høre fra navnet, sitte i håret i 15 minutter for best effekt. Deretter vaskes den enkelt ut med sjampo og vann. Et pluss er at du også får en fin lusekam, designet for å gre gjennom håret på forhånd.


Paranix

Paranix Logo

Paranix produkter er tilgjengelige på:

Vi fortsetter guiden med merkevaren Paranix. Ifølge dem er de Europas ledende produsent av lusemidler. Dette er med andre ord en veldig stor aktør som har opparbeidet seg mye erfaring med hva som skal til for å bekjempe lus effektivt.

Behandlingene inneholder ikke kjemiske insektmidler, noe som var vanlig tidligere. Dette gjør dem mer skånsomme mot hår og hodebunn og gjør behandlingen mindre ubehagelig for barna.

I tillegg betyr dette at lusene ikke blir resistente mot produktene. Behandlingen er derfor like effektiv hver gang.

Paranix har forskjellige produkter for behandling av lus, forebyggende produkter og varianter som reduserer risikoen for nye angrep. Med andre ord et bredt utvalg av alt du trenger for å beskytte barna dine mot lus.

Paranix har også en praktisk nettside der du kan få svar på de fleste spørsmål du måtte ha om lus. Så både gode produkter og en kilde til kunnskap og informasjon for de som ønsker det.

Paranix Sensitive

Paranix Sensitive

Sjekk prisen på:

Dette er et lusemiddel som er utviklet for å være ekstra snill og skånsom mot barns følsomme hår og hodebunn. Det inneholder blant annet ingen parfyme eller andre ting som kan være irriterende og gjøre lusebehandlingen ubehagelig.

Produktet påføres håret og virker deretter i 8 timer over natten. Dette gjør det ikke bare effektivt til å fjerne lus. Det betyr også at ingen andre behandling er nødvendig, noe som er et pluss.

Du får en lusekam for å kunne kamme gjennom håret. Paranix Sensitive er effektivt mot både lus og egg og er lett å vaske ut etter bruk.


Paranix lusesjampo

Paranix lusesjampo

Sjekk prisen på:

Denne lusesjampoen fra Paranix er ikke fullt så mild som versjonen ovenfor fordi den inneholder parfyme. Produktet har imidlertid andre fordeler som gjør det til et veldig godt alternativ for de som ønsker å bli kvitt lus enkelt og praktisk.

Lusesjampoen virker på bare 10 minutter og kan derfor enkelt brukes i forbindelse med en dusj. Den må imidlertid brukes på nytt etter omtrent en uke for å maksimere effekten.

Sjampoen benytter også anledningen til å vaske håret samtidig. Så det blir en naturlig del av den vanlige dusjen og definitivt en av de enkleste måtene å bli kvitt lus på.


Hedrin

Hedrin Logo

Hedrins produkter er tilgjengelige på:

Et av merkene med det bredeste utvalget av lusemidler er Hedrin. Produktene deres er tilpasset barn og utviklet for å være så skånsomme som mulig for barn, men samtidig svært effektive mot lus.

Flere av produktene er så skånsomme og milde at de til og med kan brukes av barn fra 6 måneders alder. I tillegg er de utviklet for ikke å inneholde allergener eller annet som barn kan reagere på.

Som de fleste andre merker på markedet bruker de en fysisk virkningsmekanisme i alle produktene sine. Det betyr at lusene kveles og ingen kjemiske stoffer tilsettes. Dette bidrar blant annet til å forhindre at lusene utvikler resistens mot produktene som brukes.

Til slutt bør det også nevnes at Hedrin er et selskap basert i Danmark. De er svært populære i Danmark og Sverige, men er noe mindre vanlige her i Norge.

Hedrin ONCE Gel

Hedrin ONCE Gel

Sjekk prisen på:

Som du sikkert har sett ovenfor, krever mange lusemidler flere behandlinger for å oppnå ønsket effekt. Hedrin har utviklet et produkt som virker umiddelbart, med bare én behandling.

Det bør imidlertid nevnes at det aldri kan garanteres at lusene forsvinner helt med den første behandlingen. Det er ikke uvanlig at en oppfølgingsbehandling er nødvendig, selv om du har gjort alt riktig. Små egg kan overleve, og barnet kan selvfølgelig alltid få nye lus i kontakt med andre barn på skolen og så videre.

Dette er en gel som enkelt påføres håret. Det sprayes ganske enkelt på håret og masseres deretter inn med fingrene.

Etter 15 minutter er behandlingen fullført og produktet kan skylles ut. I likhet med de andre produktene fra Hedrin er denne gelen helt fri for allergener og allergivennlig.


Hedrin Once Spray

Hedrin Once Spray

Sjekk prisen på:

Dette produktet er veldig likt det ovenfor. Det er imidlertid litt tynnere og påføres med en hendig sprayflaske som gjør det enkelt å behandle områder som ellers kan være vanskelige å komme til.

Hedrin Once lusemiddel dreper både lus og egg. Den aktive ingrediensen er en type silikon som blokkerer lusens pust og får dem til å kveles.

Dette er også et produkt som bare trenger å brukes én gang. Perfekt for deg som vil ha en rask behandling slik at barnet ditt blir fri for lus med en gang. Produktet må virke i ca. 15 minutter før det kan skylles av.


Hedrin Treat & Go Mousse

Hedrin Treat & Go Mousse

Sjekk prisen på:

Dette er også et lusemiddel fra Hedrin hvor det er lagt mye fokus på smidighet og enkelhet. Det er laget for en enkel behandling som er spesielt egnet for barn.

Til å begynne med er dette produktet sølfritt og enkelt å påføre. Dessuten er det veldig skånsomt mot barnas hud og kan faktisk brukes så tidlig som 6 måneders alder.

Det smarte er at det kan brukes i håret i løpet av dagen og ikke trenger å skylles ut på lenge. Så du kan bruke den om morgenen før barna går på skolen, eller om kvelden før de legger seg. For best resultat, gjenta behandlingen to ganger med en ukes mellomrom.


Hedrin løsning lusemiddel

Hedrin løsning lusemiddel

Sjekk prisen på:

Dette er en ganske tynn løsning fra Hedrin som er designet for å fungere effektivt for å bekjempe lus. Den kan brukes til barn fra 6 måneder og for de som er gravide eller ammer.

En liten ulempe er at denne behandlingen krever litt tid. Medisinen må sitte i en hel time før behandlingen er fullført. I tillegg dreper det ikke alle eggene, og derfor må barna behandles en gang til etter 7 dager.

Det bør imidlertid nevnes at dette er en veldig effektiv måte å bli kvitt alle lus på. Dessuten er dette lusemidlet enkelt å bruke, bortsett fra at det tar litt lengre tid.


Hedrin Protect & Go

Hedrin Protect & Go

Sjekk prisen på:

Vi fortsetter med et annet solid og godt produkt fra Hedrin. Denne varianten er utviklet for å beskytte barn mot lus. Perfekt hvis andre barn i familien eller på skolen har lus, med andre ord.

Produktet inneholder et stoff som ødelegger lusens beskyttende lag på utsiden og får dem til å tørke ut. På denne måten forhindrer dette produktet også at nye lus overlever og legger egg i håret.

Den store fordelen med dette produktet er at det ikke trenger å skylles ut. Det sprayes på håret med noen få dager og gir god beskyttelse mot luseangrep.

I tillegg bidrar produktet til å gi næring til håret samtidig. Sprayen er svært skånsom og kan brukes av barn fra 6 måneder og oppover.


Nyda

Nyda Logo

Hedrins produkter er tilgjengelige på:

Nyda er et internasjonalt varemerke som opererer i mange deler av verden når det gjelder lusebekjempelse. De er spesielt store i Tyskland, men har nå også begynt å etablere seg på på de nordiske markedene.

Også her har man lagt stor vekt på å utvikle et produkt som er skånsomt og snilt mot barna. Blant annet er risikoen for allergier svært lav, noe som er et pluss.

De bruker en spesiell metode i luseproduktene sine, med en dobbel effekt for å drepe lusene så effektivt som mulig. Dette er basert på to forskjellige løsninger med ulik tykkelse.

Ved å ha to ulikt tykke løsninger får du en veldig effektiv spredning av lusemiddelet som raskt dekker hele overflaten der lusene befinner seg. Samtidig blokkerer den litt tykkere væsken lusens luftveier på en mildt sagt effektiv måte.

Utvalget av Nyda-produkter er ikke stort. Men produktene de har på markedet er definitivt verdt å ta en nærmere titt på.

Nyda Express lusemiddel

Nyda Express lusemiddel

Sjekk prisen på:

Dette er et mildt lusemiddel. Det kan enkelt brukes av barn fra 0 år, noe som gjør det til et perfekt valg for de som ønsker noe som passer for deres følsomme hud.

Produktet er effektivt. Ikke bare virker det på lusene, men det dreper alle stadier, fra egg og larver til fullvoksne lus. Du blir med andre ord kvitt det som kan bli lus i fremtiden.

Behandlingen er rask, og lusemiddelet trenger bare å virke i 10 minutter. Det må imidlertid utføres to ganger med 9 dagers mellomrom.

Produktet kommer i form av en spray som er lett å påføre håret. Etter det vaskes det lett ut med en vanlig sjampo.


NYDA engangsbehandling mot lus

NYDA engangsbehandling mot lus

Sjekk prisen på:

Nydas engangs lusemiddel er akkurat det navnet antyder. Et produkt som betyr at du bare trenger å behandle én gang for å bli kvitt lus.

Det sprayes ganske enkelt inn i håret. Der kveler det både egg og lus og sørger for at barnet ditt blir lusefritt med en gang. Sprayen er selvfølgelig giftfri og veldig skånsom mot barnets hud for å unngå ubehag.

Det bør imidlertid nevnes at selve behandlingen vil ta litt tid. Produktet må være på plass i en time for å oppnå best mulig effekt.


Puressentiel

Puressentiell Logo

Ikke tilgjengelig i Norge

Puressentiel er et merke som startet så tidlig som i 2005. De fokuserer ikke bare på lusemidler, men har også en rekke andre skjønnhets- og hygieneprodukter.

Dette selskapet fokuserer på å utvikle naturlige og økologiske produkter. De ønsker å vende seg til naturen og unngå ulike kjemiske eller kunstige stoffer så mye som mulig.

Puressentiel jobber blant annet med essensielle oljer og aromaer. Kort sagt, et selskap som ønsker å hente inspirasjon og ideer fra naturen for å få folk til å føle seg bedre i hverdagen.

De har også flere forskjellige produkter på markedet når det gjelder lusemidler, som vi vil gå gjennom nedenfor.

Puressentiel lusemiddel 2 i 1 behandlingssjampo

Dette er et lusemiddel eller lusesjampo som fungerer bra for de som vil ha noe naturlig. I stedet for forskjellige kjemiske stoffer inneholder den kokosnøttolje.

Denne naturlige ingrediensen blokkerer lusens pustemekanismer og dreper dem.

Det skal imidlertid bemerkes at denne behandlingen vil ta litt lengre tid. Produktet må sitte på håret i 30 minutter før det skylles av.

I tillegg krever det noen ganger opptil 3 behandlinger for å oppnå de mest effektive resultatene. Men hvis du leter etter noe litt mer naturlig, med så få kunstige stoffer som mulig, kan dette være noe for deg.


Puressentiel Lusschampo Poudoux Protecting Schampo

Når lusene har dødd, kan det noen ganger være problemer med å få dem ut av selve håret. Da kan et produkt som dette komme godt med.

Dette er en lusesjampo som enkelt får de døde lusene ut av håret. Det gjør også håret mykt og behagelig etter behandlingen.

Det kan også bidra til å gjøre det lettere å skylle ut andre lusemidler. Så hvis du vil sørge for at barnets hår er mykt og føles godt etter lusebehandlingen, kan dette være noe å investere i.

Produktet er veldig mildt og kan faktisk brukes hver dag hvis ønskelig. Sørg imidlertid for å beskytte øynene, da det kan være irriterende for øynene.


Puressentiel Lusemiddel Anti-Lice Lotion + Comb

Her er et lusemiddel som er både trygt og effektivt for alle over tre år. I likhet med de andre Puressentiel-produktene er dette et veldig skånsomt produkt.

Det består av en blanding av forskjellige oljer som hindrer lusene i å puste og dermed dreper dem. Et effektivt produkt som virker så raskt som 10 minutter. Perfekt for de som ønsker en rask behandling.

I tillegg til de aktive oljene inneholder dette produktet også mange eteriske oljer. Disse bidrar til en herlig duft, men kan også være effektive når det gjelder å reparere en sliten og kløende hodebunn.

Produktet skal påføres to ganger, men bare med tre dagers mellomrom. Behandlingen tar noen dager å fullføre, sammenlignet med de fleste andre produkter.


Hvordan bli kvitt lus

Lus kan være en skikkelig plage, både for barn og for deg som forelder. De klør og kan være vanskelige å bli kvitt, for å si det mildt. Her er noen viktige tips om hvordan du kan forebygge at du eller barna dine får lus, og hvordan du blir kvitt dem.

Effektive rettsmidler

Som du har sett ovenfor, finnes det mange effektive midler og preparater for å bli kvitt lus. Ulike lusemidler er den desidert mest effektive måten å bli kvitt lus når du eller barna dine først har fått dem.

Som du kanskje har lagt merke til, finnes det noen forskjellige typer. Hvilken du velger, avhenger for det meste av hvilken type behandling du tror vil være mest praktisk for barnet ditt.

Hvis du vil ha noe veldig enkelt, kan det være smart å velge et produkt som bare trenger å brukes én gang. På den måten blir du raskt kvitt lusene og trenger ikke å huske å behandle på nytt etter en uke eller så.

Ikke del hodeplagg

Å unngå spredning av lus er selvfølgelig en viktig del av det å beskytte seg mot angrep. Et grunnleggende, men viktig tips er å ikke låne hverandres luer eller caps.

Lus kan faktisk reise fra luen til barnets hår. Dette er en god regel å følge når det er mulig, ikke bare når det er lus på skolen.

Forebyggende produkter

Det finnes også noen produkter som kan fungere som et forebyggende tiltak i kampen mot lus. De består ofte av en spray eller et middel som kan påføres håret daglig i perioder der risikoen for lus er høy.

Produktene kan for eksempel avgi et stoff eller en duft som holder lusene unna. Det finnes også varianter som inneholder stoffer som dreper lusene direkte hvis de når håret. Dette kan være en svært effektiv måte å proaktivt beskytte barn mot lus på.

For å oppsummere

Det finnes mange gode måter å forhindre at du eller barna dine får lus, og å bli kvitt dem. Den beste måten er å bruke et effektivt og skånsomt lusemiddel for å bekjempe lus når de først har nådd håret, og å jobbe forebyggende med smarte forberedelser og sunn fornuft.

I listen over håper vi at du kan finne et produkt som gjør at du og barna dine kan se frem til et herlig, lusefritt år!

Recent Posts