Hva er Prime? Alt om den trendy sportsdrikken


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Har du hørt om Prime, men ikke helt forstått hva det er – eller hvorfor det er så populært? Er den godkjent for salg i Norge, eller hvilke regler gjelder for denne energidrikken? Her kan du lære mer om drikken som er veldig trendy blant barn og unge!

Prime Hydration tre fargerike flasker mot en blå vannbakgrunn

Hva er Prime?

Prime Logo

Prime er et varemerke for sports- og energidrikker, eller ”funksjonelle drikker”, som blant annet kan øke energien, prestasjonene og hjelpe kroppen med å restituere seg.

Logan Paul og KSI er to influencere, YouTube-profiler og kampsportutøvere som står bak merket og drikken. Deres vellykkede karrierer og gjennomslagskraft har bidratt til at Prime har fått så mye oppmerksomhet.

Hvor kan jeg kjøpe Prime?

Du kan bestille Prime fra flere nettbutikker. Du finner den også i ulike lokale godteri- og tobakksbutikker som har valgt å ta inn drikken i sortimentet.

PRIME Hydration drink

Her kan du bestille Prime på nettet (hvis det ikke er utsolgt):


Er Prime forbudt i Norge?

Drikken, som heter Prime Energy, er forbudt å selge i Norge. Årsaken er at den inneholder mer enn maksimumsgrensen for koffein. Energidrikker i Norge kan maksimalt inneholde 32 mg koffein per 100 ml drikke.

Den andre Prime-drikken, Prime Hydration, er tillatt å selge i Norge fordi den ikke inneholder koffein.

Hva er de ulike typene Prime?

Den første Prime-drikken var Prime Hydration, som ble lansert i 2022, etterfulgt av Prime Energy. Begge er funksjonelle drikker som er utviklet for å øke ytelsen under trening.

Prime Hydration

PRIME Hydration tre flasker rød, grønn og lilla

Prime Hydration er en drikk som er utviklet for å fungere som væskeerstatning, samtidig som den gir kroppen gode forutsetninger for restitusjon.

Med naturlige ingredienser og 10 % kokosvann er det skapt en velsmakende drikk som inneholder elektrolytter, B-vitaminer og antioksidanter. Prime Hydration inneholder også BCAA for muskelrestitusjon. Drikken er helt uten tilsatt sukker.

De tilgjengelige smakene på Prime Hydration er:

 • Lemonade
 • Strawberry Watermelon
 • Meta Moon
 • Ice Pop
 • Blue Raspberry
 • Tropical Punch
 • Lemon Lime
 • Grape
 • Orange

Prime Energy

Prime Energy tre bokser med drikke, oransje, blå og rosa

Maksimumsgrensen for koffein i drikke i Norge er 32 mg per 100 ml, noe som betyr at Prime Energy ikke kan selges på det norske markedet.

Prime Energy er en sukkerfri og helt vegansk energidrikk. Hver boks inneholder 300 mg elektrolytter, som er ment å øke ytelsen under trening. En boks inneholder også 200 mg koffein, et annet stoff som kan forbedre treningsresultatene og bidra til at du føler deg mer opplagt.

Prime Energy er en drikk som er utviklet for å gi kroppen din en skikkelig boost. Den inneholder naturlige ingredienser som er kombinert på en måte som skaper nye og moderne smaker. Sluttresultatet er en funksjonell energidrikk som ikke bare smaker godt, men som også gir kroppen en energiboost.

Prime Energy er tilgjengelig i følgende smaker:

 • Ice Pop
 • Strawberry Watermelon
 • Blue Raspberry
 • Tropical Punch
 • Orange Mango
 • Lemon Lime

Hvorfor er Prime-drikken så populær?

Logan Paul og KSI, som har skapt og markedsført drikken, er ekstremt store på nettet. De er ikke bare YouTube-profiler og influencere, men også populære kampsportutøvere/boksere.

Kampene de deltar i, dekkes over hele verden, og millioner av mennesker følger dem på sosiale medier. De har brukt sin innflytelse til å skape en trend som raskt har spredt seg blant barn og unge.

Populariteten til Prime skyldes i stor grad at drikken assosieres med Logan Paul og KSI. At de fremstår som forbilder og noen som barn og unge gjerne vil ligne, gjør også drikken attraktiv.

I tillegg til disse influencerne har mange andre YouTubere og andre innflytelsesrike personer som barn følger, snakket om og testet drikken i videoene sine. Prime har hatt en svært effektiv markedsføring i de kanalene der mange unge følger med, noe som har gjort drikken til litt av en viral suksess.

Det faktum at Prime er en sports- og energidrikk, gjør at Prime i enda større grad assosieres med Logan Paul og KSI og deres vellykkede idrettsprestasjoner, karrierer og kjendisstatus.

En annen faktor er at tilbudet ikke har vært like stort som etterspørselen, slik at det blir et slags statussymbol å få tak i en boks Prime.

Er Prime farlig for barn å drikke?

I mange butikker er det en aldersgrense for å kunne kjøpe energidrikker, men det er noe butikkene selv bestemmer om de vil ha. Og det er ingen aldersgrense for å drikke energidrikke. Det er imidlertid snakk om å innføre en 16-årsgrense for kjøp av disse drikkene i Norge.

Det anses generelt som trygt for barn å drikke energidrikker med måte. Barn bør imidlertid innta koffeinholdige drikker med stor forsiktighet, om i det hele tatt.

Prime skriver selv på sine energidrikkbokser at de ikke anbefales for personer under 18 år. Men hva er egentlig sannheten? Er Prime farlig for barn?

Årsaken til at drikken i det hele tatt er noe å tenke på er at den inneholder så mye koffein. En boks Prime Energy inneholder 200 mg koffein. Hvis man sammenligner med lignende drikker, har Red Bull mindre bokser, men også en lavere koffeininnhold, og i deres bokser er det 80 mg koffein.

Nocco er en populær energidrikk i Sverige som inneholder 180 mg koffein per boks. Så selv til å være en energidrikk inneholder Prime mye koffein.

En annen drikke med samme koffeininnhold som Prime, er Celsius Energy, som også har 200 mg koffein per boks. Den er også vanlig å finne i svenske butikker.

Disse koffeinholdige drikkene er ikke lenger tillatt å selge i Norge, ettersom maksimumsgrensen er 32 mg koffein per desiliter drikke.

Et problem er at det ikke er mulig å si hvor mye barn generelt tåler. Noen er mer følsomme og kan bli dårlige av å drikke bare litt energidrikke, mens andre ikke blir spesielt påvirket.

Mattilsynet i Norge har uttrykt bekymring for Prime-drikkene, spesielt på grunn av det høye innholdet av A-vitaminer og koffein. Ifølge Mattilsynet kan et for høyt inntak av vitamin A over tid medføre leverskade og annen helserisiko.

For barn og ungdom kan selv et lavt inntak av koffein medføre forbigående atferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer.

Prime Hydration, som selges i Norge, inneholder ikke koffein og utgjør derfor ingen problemer for barn og ungdom. Men det er viktig å merke seg at denne drikken inneholder en rekke tilsetningsstoffer og ingredienser som barn ikke trenger, og er mest populær blant de unge.

I tillegg til koffein kan overdreven inntak av energidrikker føre til avhengighet og abstinenssymptomer som tretthet, hodepine og konsentrasjonsvansker. Hvis man i det hele tatt får noen abstinenssymptomer varierer også fra person til person.

For å konkludere, er det viktig å huske at selv om Prime kan være trygt for barn å drikke i moderate mengder, er det viktig å overvåke inntaket og være oppmerksom på potensielle helseeffekter.

Det er viktig for foreldre å vite hvilke drikker som inneholder mye koffein. Det skal alltid stå på emballasjen hvor mye koffein drikken inneholder.

Det er alltid best å konsultere en helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Hvilket selskap står bak Prime?

Congo Brands er selskapet som eier merkevaren Prime Hydration. I markedsføringen kan det se ut som om KSI og Logan Paul selv har et selskap, men det er ikke tilfelle.

Congo Brands Logo

Congo Brands eies av de amerikanske forretningsmennene Max Clemons og Trey Steiger. Logan Paul og KSI var med på å utvikle og lansere Prime Hydration og Prime Energy.

Hvorfor er Prime så dyrt i Norge?

Først og fremst har ikke Prime noen lokal distributør i Norge. Derfor må butikker importere flaskene fra USA eller Storbritannia der de har blitt lansert lokalt. Dette fører selvfølgelig til høyere priser for sluttbrukeren.

Det er mange barn og unge som ønsker å kjøpe Prime, så etterspørselen som finnes er betydelig større enn tilbudet. Boksene og flaskene som er tilgjengelige blir raskt utsolgt, og butikkene får solgt sine flasker og bokser selv når de tar en høy pris.

Å øke prisene kan også bli en måte å unngå kaos og slåsskamper i butikkene. Det har blitt rapportert om uroligheter i andre land når Prime har blitt lansert der.

Selv om butikkene selger Prime til en høy pris, kan prisene være enda høyere på annenhåndsmarkedet, der privatpersoner selger Prime.

Siden drikkene blir utsolgt i butikkene, kan prisene bli så høye som noen er villige til å betale. Og jo vanskeligere det blir å få tak i Prime, desto mer kan det bli en statussymbol å lykkes – noe som kan bidra til å øke prisene ytterligere.

Recent Posts