Hva er Skibidi toilet, og hvorfor ser barn på det?


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Skibidi bap bap, yes yes yes – rare toalettfigurer og trendy sanger på YouTube; hva er det barna våre egentlig ser på?

Hvis du har et barn som tilbringer tid foran YouTube, i spillverdenen Roblox eller på TikTok, har du sikkert kommet over Skibidi toilet. Men hva er dette og hvor kommer det fra?

Dette skal vi gå nærmere inn på i denne artikkelen!

Tekst og bilde av figurer fra Skibidi Toilet.

Hva er Skibidi toilet?

Skibidi Toilet er en populær serie av YouTube Shorts laget av den georgiske animatøren Alexey Gerasimov, også kjent som DaFuq!?Boom! eller blugray.

Serien viser merkelige bilder og historier om en krig mellom onde toaletter med menneskehoder og ”maskiner” med menneskekropper. Han legger jevnlig ut nye videoer på kanalen sin som har millioner av abonnenter, hvor hver video har blitt sett titalls millioner ganger.

Videoene er korte, og temaet er ofte mørkt og veldig rart. Noen barn synes det er morsomt og ler av videoene, men det er også en mørk og skremmende undertone. Det er noe vold og skytevåpen i videoene, og ansiktene og karakterene kan virke truende.

Alle episodene er laget med programvaren Source Filmmaker. Siden den første videoen ble lagt ut tidlig i 2023, har Skibidi Toilet blitt et viralt internettfenomen, spesielt blant barn født på 2010-tallet.

Hver episode har hatt titalls millioner visninger. Alexeys kanal har også hatt en usedvanlig vekst, og i oktober 2023 hadde den over 32,5 millioner abonnenter og 12 milliarder visninger totalt.

Serien har ingen tydelig handling, men den handler om de syngende toalettene, ”Skibidi Toilets”, som kjemper mot mennesker med overvåkningskameraer, høyttalere og TV-er som hoder.

Hver episode inneholder en remix av sangene ”Give It to Me” av Timbaland og ”Dom Dom Yes Yes” av Biser King.

Serien har blitt svært populær, med mange fans som lager sine egne tolkninger og verk på plattformer som TikTok og YouTube. Men serien har også møtt kritikk, spesielt i Indonesia og Malaysia, der noen mener at den påvirker unge barn negativt.

Så hvis du noen gang har kommet over rare animerte toaletter som synger og kjemper på nettet, vet du nå at det er Skibidi Toilet du har sett. Og tro meg, det er like sprøtt som det høres ut!

Leker og figurer med Skibidi toilet

Når nye trender oppstår, er leketøysprodusenter og diverse selskaper kjappe med å hoppe på og kapitalisere på trenden. Det selges både kosedyr og leker med karakterene fra Skibidi-videoene.

Leker fra YouTube-serien Skibidi Toilet.

Produktene fra Skibidi toilet kan kjøpes hos:


Opprinnelsen til memen

Skibidi Toilet startet som en animert YouTube-serie og ble raskt en viral suksess. Med et konsept om syngende hoder som dukker opp fra toaletter, har serien fanget seere over hele verden.

Dette unike og merkelige innholdet ble skapt av den georgiske animatøren DaFuqBoom, også kjent som Alexey. En viktig påvirkning for Skibidi Toilets popularitet var sangen ”Dom Dom Yes Yes” av Biser King.

Denne sangen ble viral på TikTok, spesielt da skaperen @yasincengiz38 danset til den, hvor han fremhevet den store magen sin, noe som skapte en trend og ga sangen enorm oppmerksomhet.

I tillegg var det spesifikt en TikTok-bruker, Paryss Bryanne, som senere inspirerte DaFuqBoom. Hun ble kjent for sine raske klipp og hektiske bevegelser, som direkte inspirerte Skibidi Toilets kreative uttrykk.

Er Skibidi toilet upassende for barn?

Skibidi Toilet har blitt en kulturell kraft å regne med på internett, men spørsmål har også dukket opp om dens egnethet for barn. Den virale populariteten som Skibidi Toilet har oppnådd, har ført til at barn begynner å etterligne det de ser i videoene, noe som kan ha uforutsigbare og potensielt farlige konsekvenser.

For eksempel viser noen klipp på TikTok barn som kryper ned som om de var på toalettet og synger sangen. I andre klipp sitter barn i bøtter og søppelkasser, hvor hovedsakelig bare hodene deres er synlige, etterligner Skibidi Toilet-scenene. Utover det skumle og absurde innholdet, er det også sikkerhetsspørsmål å ta hensyn til.

Scenene er ofte også skumle, med mørke undertoner, synlige våpen og noe vold. Dette kan føre til frykt, mareritt og urolige tanker. For noen barn er det uskyldig underholdning og memer å le av, mens for andre skaper det følelser av usikkerhet.

Med tanke på dens økende popularitet oppfordres foreldre til å være oppmerksomme på hva barna deres ser på. En av de beste måtene å begrense eksponeringen på, er å bruke foreldrekontroller. Dette kan aktiveres på apper som TikTok, YouTube Kids eller YouTube.

På både TikTok og YouTube kan foreldre aktivere en begrenset modus for å filtrere ut innhold som anses for voksne. For ekstra forsiktighet på TikTok kan du filtrere ut spesifikt innhold ved å blokkere spesifikke nøkkelord. Ved å ekskludere ord som er relatert til innholdet, vil disse ikke vises på barnets profil.

Det beste er selvfølgelig at du som forelder er til stede under barnets skjermtid og aktivt diskuterer innholdet dere møter på nettet.

Selv med alle disse forholdsreglene, kan slikt innhold fortsatt introduseres til barnet ditt på en eller annen måte. Kanskje begynner barnets venner å snakke om det, eller de kommer over det på noen andres enhet. Denne typen memer har også en tendens til å dukke opp på andre plattformer med brukergenerert innhold, som for eksempel spill som Roblox og Minecraft.

Det kan være lurt å snakke med andre foreldre om dette og konstant overvåke hva barnet ditt ser på. Når du oppdager slikt innhold, er det viktig å forklare barnet ditt hvorfor slike typer innhold kanskje ikke er bra for dem.

Eksempler på steder hvor Skibidi Toilet forekommer

Skibidi Toilet har ikke bare vært populært på YouTube, der hovedkanalen drives av DaFuqBoom, men har også spredt seg til andre sosiale medieplattformer. På TikTok har klipp merket med ”DaFuqBoom” blitt vist flere milliarder ganger.

Dette viser at serien har overgått sin opprinnelige plattform og nådd et bredere publikum.

Selv om det hovedsakelig er YouTube og TikTok som driver dens popularitet, kan referanser og memer relatert til Skibidi Toilet også finnes på andre plattformer, inkludert spillplattformer som Roblox og andre sosiale medieplattformer.

Det er klart at Skibidi Toilet har blitt en del av den bredere internett-kulturen og fortsetter å øke i popularitet på ulike plattformer.

Recent Posts