12 vanlige feil som førstegangs foreldre gjør


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Å være forelder er ikke lett. Det er nok av ting du trenger å vite, og ting du trenger å gjøre. Men for de av oss som har vært gjennom det allerede, er det feil vi kan lære av. I denne artikkelen har vi en liste med 12 vanlige feil som mange førstegangs foreldre ofte gjør.

1. Lytte for mye til andre menneskers råd

Mens du har ventet en baby, har du sannsynligvis gjort utallige timer med forskning. Du har lest alle bøkene, magasinene og bloggene. Du har stilt alle spørsmålene du kunne finne på til vennene dine, og har tilbrakt kveldene med å Google-søke alle detaljer om babyer.

Problemet er: ingen av disse kildene har møtt babyen din. Hvert barn er unikt, og selv om det selvfølgelig er godt å ha så mye generell kunnskap som mulig om babyer, er det mange ting du bare må lære av erfaring. Du vil bli ekspert på hvorfor barnet gråter. Du vil forstå hva din baby trenger for å sove godt. Mange vaner og rutiner i barnets liv vil bli dannet sammen. Lytt til råd fra andre mennesker for all del, men vær oppmerksom på at du vil være eksperten på barnet ditt. Selvfølgelig, når det gjelder medisinske problemer eller mer alvorlige vanskeligheter, bør du alltid søke råd fra en barnelege eller annet kvalifisert profesjonell.

Men vennligst slutt å sammenligne barnet ditt med andre og ta andre foreldres råd som sannhet. Babyer er forskjellige, og du vil være ekspert på barnet ditt, basert på erfaring og tidsbruk sammen.

Sjekk også ut våre boktips til foreldre!

2. Kjøpe mer babyklær enn du kommer til å bruke

Vi forstår at babyklær, leker og andre elementer er bedårende. Vært der gjort det. Men for å være ærlig, trenger du ikke 18 t-skjorter til en nyfødt! Bare få noen av de mest funksjonelle klærne til babyen din, og du vil sannsynligvis legge merke til at det er mer enn nok. Legg til at klærne du mottar fra familie og venner, og du vil være mer enn fine, stol på oss. Og gjett hva? Hvis du oppdager at du mangler visse ting underveis, er det bare å få dem etter behov. Babyer vokser veldig fort og klær til den nyfødte vil snart bli for små.

Du trenger selvfølgelig ikke å holde tilbake hvis du ser noe du liker. Det er så mange nydelige og søte klær for de minste babyene som kosete små bjørn-drakter. Bare ikke overdriv.

3. Glemme klær til deg selv

Hver nye forelder er en ekspert på å bringe riktig mengde skifteklær for sin dyrebare baby. Vi vet alle at de blir rotete; sølt mat, spy, tiss; alt mulig. Men mange foreldre glemmer at de kan også ender opp rotete som en del av prosessen. Hvis babyen gulper, er det ingen garanti for at du ikke vil ende opp som et mål for noe av utslippet. Rotete babyer betyr ofte skitne foreldre. Vær proaktiv og ta med et ekstra sett med skjorter, bluser eller det du trenger, bare i tilfelle noe går galt!

4. Undervurderer hvor mye tid du trenger når du har en baby

Så har du planlagt en date med venner, en tur til byen for litt kaffe og en hyggelig samtale. Du sier du vil være der midt på dagen, noe som betyr at du begynner å få deg og barnet ditt klar til 11, ikke sant? Feil. Ingenting, og vi mener absolutt ingenting, er gjort så fort som du tror det er. Jada, når du får litt erfaring vil du få en følelse for det. Men i begynnelsen, er det utrolig hvor lang tid det tar å gjøre de enkleste tingene. I noen mystisk måte, vil barnet finne en måte å skape ekstra arbeid for deg i verst tenkelige øyeblikk. Bleie trenger forandring, igjen. En plate ble trukket ned fra bordet, eller en kopp ble sølt.

Aldri undervurder hvor mye tid du faktisk trenger for å få dere klare når du har en baby. Og ikke engang komme oss i gang på hva som skjer når du har opprørsk tre år gamle å ta med deg på en stressende morgen!

5. Bli oppe sent og gå glipp av muligheter til å sove

Ja, vi vet at du har tusen ting å gjøre. Du kommer til å være super produktiv og forfølge alle dine kreative bestrebelser nå at du er et opphold hjemme forelder, ikke sant? Du vil skrive at boken du alltid tenkt på. Og du finner også tid til å gjøre vaskeri, retter og gå engasjere seg med venner og familie på Facebook, mens babyen tar en lur.

Lytt nøye, fordi dette er viktig: Få. Nok. Søvn.

Når du har en baby, er dine viktigste prioriteringer:

1. Ta vare på barnet ditt.

2. Ta vare på deg selv.

Alt annet er sekundært. Hvis du er det minste sliten, grip muligheten til å få en lur om du kan. Og sov om natten. Hvis du ammer er du sannsynligvis nødt til å våkne opp et par ganger uansett, så du kan bruke tiden du kan for å få skikkelig hvile. Å være forelder er en fulltidsjobb. De andre greiene kan vente. Så Hva hvis huset er skittent, og oppvasken er ugjort? Alt går bra, bare fokuser på din fysiske og mentale helse. Søvn er viktig, og du må sørge for at du får nok hvile.

6. Vekke babyen for å sjekke om han eller hun puster

Den mest fredelige øyeblikk som forelder til en liten baby har, er når de sover, og du kan høre dem puste eller snorke. For uerfarne foreldre, når som helst når babyen sover og du ikke hører dem puste, er det svært vanlig å ønske å komme nær for å sjekke dem. Vi har sikkert gjort det. For å være ærlig, har vi selv gjort det for det andre barnet. Det er bare foreldrenes instinkt som tar over.

Men vennligst ikke begynn å prikke barnet ditt eller flytte ham eller henne rundt, bare fordi du vil se en reaksjon. Hvis babyen våkner det kan ta lang tid før hun kan gå tilbake til å sove, og prosessen må starte helt på nytt. Bare sørg for at barnet ikke er varmt eller kaldt, og er i en god sovende posisjon, og så trenger du egentlig ikke å bekymre deg for mye. Hvis barnet ditt er sunt, er det vanligvis ingen grunn til å bekymre seg når de sover. Bare nyt øyeblikket og få litt hvile mens du kan!

7. Installere et barnesete feil i bilen

Et barnesete er viktig for barnets sikkerhet mens du kjører. Dessverre har studier vist at over 40% av barnas bilseter er installert feil! Hvis det er tilfelle, kan barnet være ubeskyttet hvis det oppstår en ulykke.

Små barn bør sitte vendt bakover, og hvis bilen har et IsoFix-system, så sørg for å koble bilsetet til det. Det reduserer sjansene for å installere barnesetet feil. Uansett hvilket setet, eller bil du har, sørg for å følge instruksjonene for installasjon, og dobbeltsjekk at det er riktig installert.

8. Undervurdere hvor tung en liten baby kan være

En nyfødt baby føles så liten, kan du nesten holde den i håndflaten din. Men ikke undervurder hvor tung de vil bli når du kommer hjem og begynner å bære dem rundt hele dagen. En nyfødt må være nær mamma mesteparten av tiden, så det er fristende å prøve å bære dem rundt med en hånd, mens du bruker den frie hånden til å gjøre ting rundt huset. Snakk på telefonen, rydde opp eller til og med lage mat. Du gjør det du må gjøre, men ikke undervurder hvor tung en liten baby vil føles. Smerter i ryggen, og såre skuldre er alle ting som er til felles for nye foreldre som holder sine babyer hele dagen lang.

Hvis mulig, prøv å finne måter å sette barnet ned et øyeblikk når det er mulig. Et babygym eller en vippestol vil gjøre utslaget for å få hendene fri for et kort øyeblikk. Eller bruk en babybærer eller en babyslynge for å avlaste vekten fra armer og skuldre.

9. Undervurdere smerten du vil gå gjennom

Som første gangs foreldre er det vanlig å fokusere på leveransen. Du kan vurdere hva bistand og smertelindring å bruke samtidig som fødselen og hvordan du får barnet ditt trygt hjem. Det er ganske vanlig for første gangs mødre til helt undervurdere, eller forsømmelse, smerten du kan føle deg under første gang hjemme etter fødselen. Smerter i kroppen, smerter i ryggen, buk- og genital smerter er alle til felles. Noen mødre opplever depresjon eller dårlig humør etter fødselen. Kontroller at du har så mye støtte som mulig og at du vil få hjelp rundt huset hvis nødvendig, fordi de første ukene etter fødsel kan være tøffe!

Selvfølgelig, noen mødre slippe unna med nesten ingen smerter eller vanskeligheter. Men det er en god anbefaling å håpe for solskinn, men forberede seg på regn.

10. Forsømme hjelp vedrørende amming

Erfaringer fra amming varierer. Noen mødre nyte opplevelsen av å være så nær babyen sin mens de ammer. Andre synes det er ubehagelig og foretrekker å få slutt på det, før heller enn senere. Hvis du har noen problemer med amming, nå ut til ditt lokale helsesenter og be om profesjonell hjelp! Les deg opp på amming på forhånd for å forstå vanlige problemer, og ikke vær redd for å be om hjelp når det trengs. Hvis det gjør vondt, eller hvis du mistenker at du kan ha mastitt, få hjelp så snart som mulig.

Husk også at det er mange produkter utviklet for å hjelpe deg mens du ammer. Ammeputer er fantastiske for å redusere byrden av å måtte bære barnet ditt hele tiden. Hvis du vil bytte til å bruke baby flasker, kan du holde morsmelk for babyen ved hjelp av en brystpumpe. Og husk at det ikke er noen skam å stoppe når det gjelder amming. Hvis du ikke liker amme erfaringen, så gå for flasken i stedet. Bare sørg for at babyen får næringsstoffene den trenger, enten fra melk eller formel, og de vil vise seg helt fint. Det er din kropp tross alt, og din komfort er viktig, hold det i tankene.

11. Glemme å be om hjelp

Som forelder vil du ha et stort ansvar, som er et uunngåelig faktum. Men hvis du har familie og slektninger i nærheten, som du elsker og stoler på, ikke vær sjenert for å be dem om hjelp. Hver forelder kunne bruke litt hjelp nå og da. Hvis du er heldig nok til å ha folk villig til å hjelpe deg, så godta deres hjelp og takke dem for det. Ikke alle har den sjansen, men du egentlig ikke bør være nølende til å spørre. Et gammelt ordtak går, ”det tar en landsby å oppdra et barn”, og det er god grunn for det. Disse dager, i Norge, har vi en tendens til å være ganske individualistisk. Men det betyr ikke at vi ikke trenger hverandres hjelp og støtte nå og da.

Også, ikke glem at bestemødre og bestefedre vanligvis finner stor glede i å tilbringe litt tid med sine favorittbarnebarn. Bare ikke gi dem mer arbeid enn de kan håndtere. De har hatt sin egen kamp med deg, husker du?

12. Glemme å nyte øyeblikket

Ja, å ha en baby er mye arbeid. Men ikke glem å ta et sekund nå og da, for å verdsette øyeblikket. Vær tilstede for barnet ditt og nyt øyeblikkene du har sammen som en familie. Det vil utvilsomt komme en tid når du ser tilbake til dette øyeblikket i barnets liv med blandede følelser. Det er en dyrebar tid i livet, og det virkelig flyr forbi. Barnet ditt vil vokse og som livet kommer tilbake til sine rutiner, øyeblikkene kommer og går raskt. Lagre noen av dem. Lagre dem bare for deg selv, i deg, og har dem til å tenke tilbake på når du blir eldre. Fordi disse øyeblikkene er verdt all smerten, og alt det arbeidet du vil muligens gå gjennom i foreldreansvar.

Recent Posts