Beste bøker for foreldre 2024: Om å være forelder og om oppdragelse


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

De beste bøkene for foreldre handler ikke bare om barnet. De lærer foreldre hvordan man oppdrar et barn med verdier, hvordan man holder seg tilregnelig og hvordan man kan være gode foreldre.

Det er mange bøker som har blitt skrevet om oppdragelse. Men hvilken er den beste boken? Svaret er subjektivt og avhenger av personens perspektiv. Denne listen inkluderer noen av de mest populære bøkene for foreldre og hvordan å oppdra barnet ditt.

Forelder holder barnets hånd på en balansegang

Hva er de beste foreldrebøkene?

Best for mødre: Mamma med god samvittighet – psykologens 7 grep for mindre hverdagsstress.

Best for samvær med søsken: Calm Parents, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life.

Best for fedre: Verdens beste pappa – Hakkespettbok for småbarnsfedre.

Liste over bøker om oppdragelse

Her finner du mange forskjellige bøker om foreldreskap. Vi har tatt med både norske og engelske titler.

Fredsarbeid i heimen – mer ro, mindre krangling, gladere familie

Fredsarbeid i heimen mer ro, mindre krangling, gladere familie

Lytt gratis til lydboken:

 • Forfatter: Annabell Stefanussen

Annabell Stefanussen er utdannet gestaltterapeut. I boken snakker hun om sin fredsfilosofi, som er at det eneste du kan endre er deg selv, og at dette vil føre til et fredeligere hjem.

I sitt arbeid fokuserer hun på hvordan man kan skape mer ro i familien ved å se på hva vi kan gjøre som enkeltpersoner, så alle i familien, både søsken og foreldre, får bedre forhold til hverandre, som fører til mindre konflikter og som skaper til slutt en gladere familie.

Vi kan starte med å være mer oppmerksomme på vår egen atferd og hvordan den påvirker andre, ved å være klar over våre egne tanker og følelser, ta ansvar for dem og deretter endre dem når de er negative eller uhjelpsomme.

Kjøp boken på:

Pocket versjonen av denne boken kom ut i 2022, men har fått gode kundeanmeldelser, og de fleste ser ut til å få en god del verdi ut ifra den. Hvis du ser etter å forberede samværet i familien, på alle nivåer, så er denne boken en fantastisk start!

Det kan også være lurt å lese andre artikler om foreldreskap, som vanlige feil blant førstegangsforeldre, eller fantastiske øyeblikk som de fleste foreldre får oppleve!


Hvordan snakke så barn vil lytte & lytte så barn vil snakke

Hvordan snakke så barn vil lytte & lytte så barn vil snakke

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Adele Faber and Elaine Mazlish

Faber og Mazlish sin bok, How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk, er en bestselgende foreldrebok som har blitt anbefalt av foreldre. Forfatterne har spesialisert seg på foreldreskap og har flere tiår med erfaring innen feltet. De gir råd om hvordan man effektivt kan snakke med barn om vanskelige temaer.

Forfatterne tror at metodene deres vil fungere med alle barn fra alle bakgrunner, men de erkjenner også at noen barn kan trenge mer hjelp enn andre.

For eksempel, hvis et barn har hatt en traumatisk opplevelse eller har å gjøre med psykiske problemer, anbefaler forfatterne å søke profesjonell hjelp fra en psykolog eller terapeut som spesialiserer seg på barnetraumer.

Denne boken er en klassiker for foreldre som ønsker å lære å kommunisere med barna sine. Den gir praktiske foreldreråd og dyptgående innsikt i måten barna tenker på. Boken er oversatt til mange forskjellige språk, inkludert norsk.

Forfatterne gir en liste over hva du må og ikke må, samt noen svært nyttige tips for å håndtere atferdsproblemer. De tilbyr også mange eksempler som illustrerer prinsippene de underviser i. Hvis du vil lære å snakke slik at barna lytter og lytter slik at barna snakker, så anbefales denne boken på det sterkeste.


Verdens beste pappa – Hakkespettbok for småbarnsfedre

Verdens beste pappa Hakkespettbok for småbarnsfedre

Lytt gratis til lydboken:

 • Forfatter: Per Asbjørn Risnes

I denne boken forklarer forfatteren Per Asbjørn Risnes hvordan man kan være far på en humoristisk måte. Han snakker om alle slags temaer som hvordan du skifter bleier, hva du trenger til babyvesken og hva du skal gjøre med babyen når du er ute og reiser.

Boken er skrevet på en veldig humoristisk måte, noe som kan være til stor hjelp for fedre som er førstegangsforeldre. Forfatteren diskuterer også temaer som viktigheten av å være der under fødselen og hva det vil si å være pappa når kona er gravid.

Han forklarer også ting i detalj som mange fedre kanskje ikke vet eller forstår når de får sitt første barn.

Boken er full av praktiske tips og praktiske råd for enhver mann som ønsker å bli verdens beste pappa. Du kan se på det som en “håndbok” som veileder førstegangsfedre gjennom alle steg i farskapet.

Kjøp boken på:

Per Asbjørn Risnes har skrevet denne boken med humor og innlevelse for å gjøre det lettere for førstegangsfedre å forstå sin rolle og hvordan man kan være en god far.


Calm Parents, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life

Calm Parents, Happy Siblings How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Dr. Laura Markham

Dr. Laura Markhams bok, ”Calm Parents, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life” er en foreldreveiledning som hjelper foreldre å oppdra glade, sunne barn, når de har søsken til stedet.

I sin bok deler Dr. Laura Markham ferdighetene hun har lært gjennom årene for å hjelpe foreldre med å lære barna sine hvordan de kan løse konflikter på en konstruktiv måte. Boken gir praktiske verktøy og teknikker for ulike aldersgrupper av barn som kan brukes i virkelige scenarier.

Boken lærer barna hvordan de kan bruke spesifikke ferdigheter som å komme med forespørsler, gi tilbakemeldinger og be om hjelp når de står fast i en konflikt med et annet barn eller en forelder. Boken lærer også foreldre hvordan de kan bruke de samme ferdighetene med sine egne barn.

Denne boken er fylt med innsiktsfulle og praktiske råd om hvordan du kan stoppe krangling og oppdra venner for livet.


Mamma med god samvittighet – psykologens 7 grep for mindre hverdagsstress

Mamma med god samvittighet psykologens 7 grep for mindre hverdagsstress

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Marthe Telneset

Marthe Telneset, psykolog og trebarnsmor, har skrevet en bok om hvordan vi kan bli kvitt usunt morstress. Denne boken tilbyr 7 praktiske tiltak som kan hjelpe deg å ta vare på deg selv og finne mer balanse i livet ditt som mor.

De syv tiltakene vil lære deg å slutte å være så hard mot deg selv. Det betyr at du ikke skal sammenligne deg med andre mødre og heller fokusere på det du gjør bra. Andre tiltak innebærer er å ta vare på din mentale helse ved å sørge for at du har tid til dine egne hobbyer og interesser.

Boken er for mødre som ikke har tid til seg selv, som er utslitte og ofte føler skyld. Den handler om mødre som ønsker å gjøre det bedre for barna sine, men som sliter med hverdagsstresset i morsrollen.

Denne boken handler ikke om hvordan man kan være en perfekt mor, men om hvordan man kan være en god, og en sunn mor.


Heart to Heart Parenting

Heart to Heart Parenting Nurturing Your Child’s Emotional Intelligence From Conception to School Age

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Robin Grille

Heart to Heart Parenting: Nurturing Your Child’s Emotional Intelligence From Conception to School Age av Robin Grille understreker viktigheten av følelsesmessig bånd mellom foreldre og barn. Det tyder på at foreldre bør stole på deres instinktive foreldresans, og at det er greit å gi slipp på kontroll en gang i blandt.

Robin Grilles bok, Heart to Heart Parenting: Nurturing Your Child’s Emotional Intelligence From Conception to School Age, understreker viktigheten av følelsesmessig bånd mellom foreldre og barn. Boken er delt inn i tre deler.

Den første delen tar for seg betydningen av emosjonell intelligens hos barn, mens den andre og tredje delen tar for seg hvordan foreldre kan pleie barnets emosjonelle intelligens.

Den første delen av boken tar for seg hvordan et barns emosjonelle intelligens utvikles fra unnfangelse til skolealder. Den andre delen fokuserer på hvordan foreldre kan pleie barnets emosjonelle intelligens ved å bruke teknikker som «speiling» og «validering».

Den tredje delen av boken snakker om hvordan foreldre kan hjelpe barna sine til å utvikle en følelse av egenverd og motstandskraft ved å lære dem ferdigheter som empati, ansvar for egne følelser, selvinnsikt, forståelse av andres følelser og perspektivtaking.

Heart to Heart Parenting er en forfriskende lesning for foreldre som ønsker å bygge sterke følelsesmessige forbindelser med barna sine.


Simplicity Parenting

Simplicity Parenting Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier, and More Secure Kids

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Kim John Payne

Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier, and More Secure Kids er en bok som tilbyr ideer for å redde fortidens frihet og bekymringsfrie miljø. Den er skrevet med den hensikt å hjelpe barn i dag til å bli roligere, lykkeligere og tryggere ved å bruke mindre.

Barn i dag er overveldet av informasjon og teknologi i livet. De er stresset over hva de skal gjøre med tiden sin og hvordan de skal lykkes. Denne boken vil hjelpe foreldre til å hjelpe barna sine med å håndtere dette stresset ved å lære dem å ha mindre.

Payne hevder at enkelhet som foreldre ikke handler om å dytte barn inn i små bokser eller fortelle dem hva de ikke kan gjøre. Det handler om å gi dem makten til å velge hvordan de bruker tiden sin – å ha mindre slik at de kan nyte mer.

Kim John Paynes bok, Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier, and More Secure Kids, er en guide for foreldre. Boken gir ideer for å redde friheten og det bekymringsløse miljøet som barn trenger.


The Mommy Shorts Guide to Remarkably Average Parenting

The Mommy Shorts Guide to Remarkably Average Parenting

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Ilana Wiles

The Mommy Shorts Guide to Remarkably Average Parenting er en bok for mødre som er lei av å bli fortalt at de gjør alt feil. Det er en humoristisk, ærlig og inderlig beretning om gledene og utfordringene ved foreldreoppdragelse fra en gjennomsnittlig mors perspektiv.

Ilana Wiles er en forfatter, redaktør og mor som bor i New York City. Hun har skrevet for The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Atlantic Wire, Slate Magazine og andre.

Ilana Wiles er tobarnsmor og forfatter. Hun har skrevet en av de morsomste og mest underholdende foreldrebøkene for mødre. Boken heter The Mommy Shorts Guide to Remarkably Average Parenting.
Boken er skrevet fra perspektivet til en ”gjennomsnittlig” mor fra et forfriskende perspektiv.

Den snakker til alle spørsmålene som mødre har om foreldreskap, som hvordan du får barna dine til å spise grønnsaker, hvordan du stopper dem fra å slåss med hverandre og hva bør du gjøre når de er syke.

Den gir også råd om alt fra pottetrening og raserianfall, gjennom søskenrivalisering og søvnmangel, helt frem til barna dine drar hjemmefra på college eller gifter seg


Raising Your Spirited Child

Raising Your Spirited Child

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Mary Sheedy Kurcinka

Raising Your Spirited Child av Mary Sheedy Kurcinka er en omfattende veiledning for foreldre som oppdrar barn med intense, sensitive, sansende, vedvarende og energiske personligheter. Forfatteren av denne boken var den første som brukte begrepet ”spirited” for å beskrive barn som er mer intense, følsomme, sansende, vedvarende og energiske.

Denne boken er en veiledning for foreldre hvis barn er mer intense, følsomme, oppfattende, vedvarende og energiske. Den gir informasjon om hvordan man oppdrar et livlig barn i denne verden. Boken er skrevet av en psykolog som har forsket på og studert effekten av foreldreskap på barn.

Boken er et must for foreldre som ønsker å forstå barnets temperament og hvordan det kan påvirke dem på skolen, hjemme og med venner. Det gir også foreldre praktiske strategier for å håndtere vanlige utfordringer som livlige barn kan møte, for eksempel perfeksjonisme, lav selvtillit eller problemer med å få venner.


Positive Discipline

Positive Discipline The Classic Guide to Helping Children Develop Self-Discipline, Responsibility, Cooperation, and Problem-Solving Skills

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Jane Nelsen

Jane Nelsen har laget et foreldreprinsipp som er fokusert på å ha gjensidig respekt og positiv veiledning. Dette prinsippet fokuserer på undervisnings- og læringsmuligheter.

Forfatterens mål er å hjelpe foreldre til å oppdra barna sine på en måte som vil skape et livslangt, gjensidig respektfullt forhold. Hun mener at dette kan oppnås gjennom «positiv disiplin» som er et foreldreprinsipp med fokus på å ha gjensidig respekt og positiv veiledning.

Nelsen fokuserer på læringsmuligheter og hun mener at dette er de beste måtene for barn å lære om verden på.

Nelsen tror at barn er født med evnen til å lære og vokse, men de trenger riktig støtte for å gjøre det. Målet med dette foreldreprinsippet er å skape en atmosfære hvor barnet føler seg trygg, respektert og verdsatt.

Dette prinsippet er basert på ideen om at det er to typer disiplin: straff og disiplin. Straff er basert på sinne eller hevn mens disiplin er basert på undervisning eller korreksjon.


The Whole Brained Child

The Whole Brained Child

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Daniel J. Siegel

Daniel J. Siegel, en anerkjent psykiater, har skrevet en interessant foreldrebok som støttes av nevrovitenskap. The Whole-Brain Child er en guide for alle foreldre der ute som ønsker å oppdra barna sine på en sunn og støttende måte.

The Whole-Brain Child handler om hjernen til et barn, og hvordan man kan oppdra for å hjelpe dem å utvikle seg til godt avrundede individer. Dr. Siegel diskuterer hvordan vi kan bruke venstre og høyre hjernehalvdel under foreldreskap på best mulig måte. The Whole-Brain Child er en bok om hjernen til et barn.

Denne boken snakker om hvordan man er foreldre og hvordan man kan håndtere de ulike delene av hjernen hos barn. Forfatteren, Daniel J. Siegel, er en amerikansk psykiater og nevrolog som har praktisert i over 30 år.

Venstre side av hjernen vår kontrollerer logiske ferdigheter, mens høyre side kontrollerer kreativitet. Når det gjelder oppdragelse, trenger du at begge sider jobber sammen slik at barnet ditt kan lykkes i livet og få alle behov dekket.

The Whole Brain Child starter med å forklare at foreldre ikke bare handler om å være hyggelig eller streng, men det har å gjøre med å forstå de forskjellige delene av hjernen og hvordan de jobber sammen eller mot hverandre når de har med et barn å gjøre.


The Gift of Failure

The Gift of Failure

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Jessica Lahey

The Gift of Failure er en bok om foreldre og utdanning. Den fokuserer på de kritiske skoleårene og hvordan man kan oppdra et barn i denne tiden. Det handler om å akseptere at fiasko er en naturlig del av livet og ikke noe man skal frykte eller unngå for enhver pris.

Dette er en bok om viktigheten av å mislykkes i barndommen. Den diskuterer hvordan barn må få oppleve skuffelsen og frustrasjonen som følger med fiasko. Den gir også praktiske råd til foreldre om hva de skal gjøre når barnet mislykkes med noe.

I denne boken argumenterer Jessica Lahey for at vi ikke bør skjerme barna våre fra konsekvensene av deres handlinger ved å redde dem eller hjelpe dem når de mislykkes med noe. Hun mener det er viktig for barn å oppleve disse følelsene fordi det vil hjelpe dem å lære hvordan de skal håndtere dem i fremtiden.


Ren lykke – null moro: Paradoksene i den moderne foreldrerollen

Ren lykke - null moro Paradoksene i den moderne foreldrerollen

Sjekk prisen på:

 • Forfatter: Jennifer Senior

I sin bok analyserer Jennifer Senior de mange måtene barn omformer foreldrenes liv på. Hun starter med å fortelle historien om en kvinne som er så fokusert på barna sine at hun glemmer å ta vare på seg selv.

I denne boken analyserer Jennifer Senior de mange måtene barn omformer foreldrenes liv på. Hun starter med å fortelle historien om en kvinne som er så fokusert på barna sine at hun glemmer å ta vare på seg selv.

Hun argumenterer for at det nådeløse fokuset på barns lykke har gjort dem mindre lykkelige. Og hun foreslår at vi må finne en ny balanse mellom all glede og ingen moro for å gjøre denne generasjonen barn – og oss selv – lykkeligere.

Jennifer Seniors bok All Joy and No Fun er en analyse av de mange måtene barn omskaper foreldrenes liv på. Hun argumenterer for at det nådeløse fokuset på barns lykke har gjort dem mindre lykkelige, og hun foreslår at vi må finne en ny balanse mellom all glede og ingen moro for å gjøre denne generasjonen av barn – og oss selv – lykkeligere.


Recent Posts