Beste balaklava og Finlandshette for barn 2024: Dekker både hode og ansikt


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Som vinteren nærmer seg og mange forbereder seg på turer til fjellene for å nyte snøen og ha det gøy med skigåing eller aking, er det viktig med riktig utstyr. Å kle seg for all slags vintervær er nøkkelen til en god opplevelse. Derfor tar vi en titt på de beste balaklavaene eller Finlandshettene for barn i år!

Finlandshette for barn tekst og bilde av barn som løper i snøen

Hvilken balaklava eller Finlandshette for barn er best i test?

Et av våre favorittmerker er finske Reima. De tilbyr et bredt utvalg av Finlandshetter for barn, tilgjengelig i flere farger og stiler. Høy kvalitet fra et ekte vintermerke!

✅ Veldig bra merke for vinterklær til barn

Søt Reima Nassutus balaklava for de minste.

En annen klar favoritt er det fine merket Polarn O. Pyret. De har balaklavaer i fleece, bomull og merinoull. Superfine, varme og behagelige!

✅ Alltid høy kvalitet

Polarn O. Pyret fleece balaklava for barn.

Til slutt må vi nevne Woolpower. Dette merket produserer varmende og holdbare klær i ull. Stilige og komfortable balaklavaer for barn!

✅ Varmende ull

Woolpower Kids Balaklava 200 i ullblanding.

Flere balaklavaer til barn finner du lenger ned i artikkelen.

Se også vår artikkel om vinterluer for barn.

En gjennomgang av en lang liste med gode balaklavaer for barn

Når det gjelder balaklavaer, finnes det faktisk mange forskjellige produkter på markedet å velge mellom. Det er et ganske enkelt plagg, noe som har ført til at mange produsenter har kommet med sin egen versjon. Men ikke alle holder en høy standard og kvalitet, noe du som forbruker selvfølgelig er ute etter.

I denne guiden har vi derfor samlet en rekke gode produkter. Vi sammenligner disse i flere ulike henseender, alt fra hvor varme de faktisk er til faktorer som pris og materiale. Med hjelp av denne guiden håper vi at du kan finne en balaklava som gjør at barnet ditt holder seg varmt gjennom hele vinteren.

Polarn O. Pyret Balaklava Fleece

Polarn O. Pyret fleece balaklava for barn.

Vi starter guiden med en ganske enkel modell av balaklava. Dette produktet har et smart design med en ganske stor åpning for ansiktet, noe som gjør at barnet ditt lett kan bruke for eksempel et par skibriller sammen med den. Det betyr imidlertid at den kanskje ikke dekker helt hele ansiktet, som for eksempel de øvre delene av kinnene.

Produktet er laget av fleece som varmer godt. En stor fordel er at den i stor grad er laget av resirkulert materiale, noe som reduserer mengden nye ressurser som brukes i produksjonen. Hvis du er på utkikk etter et litt mer bærekraftig valg, kan dette være noe for deg.

Prismessig ligger også denne produktet godt an. Selv om den ikke er den aller billigste i guiden, er denne balaklavaen et godt kompromiss med høy kvalitet og rimelighet i pris. En god modell for deg som ikke ønsker de aller mest heldekkende modellene.


Polarn O. Pyret Balaklava Med Brem i Merinoull Gråmelert

Gråmelert Polarn O. Pyret balaklava med brem i merinoull.

Hvis du er ute etter en litt tykkere og spesielt varm balaklava til barnet ditt, kan dette være det perfekte produktet for deg. Den er nemlig laget av varmende merinoull som holder ansiktet og halsen varmt, selv i virkelig kalde værforhold.

Dette plagget er litt tykkere, og det kan være en utfordring å få plass til det under en trang alpinhjelm, for eksempel. En fordel med denne balaklavaen er at den er behandlet på en spesiell måte som gjør at den kan vaskes uten at stoffet tover seg. Hvis du ønsker noe som varer over flere sesonger, er dette derfor et godt produkt.

Dessverre må prisen nevnes som en ulempe. Denne er blant de dyrere i guiden og er noe for deg som er villig til å investere litt ekstra i et virkelig solid produkt.


Polarn O. Pyret Merinoull Balaklava

Polarn O. Pyret balaklava i merinoull for barn.

Her har vi en annen balaklava laget av det varme og solide materialet merinoull. Dette er et svært varmende produkt som passer deg som synes at en vanlig balaklava i fleece er for tynn eller ikke varm nok for barnet ditt.

Det skal nevnes at dette produktet ikke helt dekker hele ansiktet. Det varmer først og fremst halsen, nakken og hodet, og nedre delen av ansiktet hvis du trekker den opp over munnen. Det finnes altså mer heldekkende modeller.

Denne er også behandlet på en spesiell måte som gjør at den tåler vask bedre. En god egenskap som gjør at dere kan bruke balaklavaen i mange sesonger.

Prisen er god med tanke på at dette er et ullplagg. Dette kan derfor være noe for deg som ønsker en virkelig varm balaklava til barnet ditt, uten å måtte betale for mye. Dette er en av våre favoritter for små barn, da den passer godt til daglig bruk i stedet for lue, når det blåser kald vind eller for eksempel ved aking.


Lindex Strikket Balaklava

Strikket Lindex balaklava for barn.

Lindex kommer her med en modell av balaklava som også kan være helt perfekt for deg som er på utkikk etter noe litt mer solid. Denne balaklavaen er strikket med et grovt, ribbet mønster og kommer i to ulike farger, hvor den ene er mørkeblå og den andre er rosa eller lilla.

Dette produktet er laget av 100 prosent ren bomull. Den er dermed varm og komfortabel, selv om den kanskje ikke er like varm som en modell laget i ull, som varianten over.

Når det kommer til pris, er den godt plassert, og dette kan være noe å vurdere for deg som ønsker noe ganske solid til en lav pris for barnet ditt.


Ulvang Kids’ Merino Light Balaklava

Ulvang Kids’ Merino Light balaklava.

Dette er en av modellene som kanskje passer aller best under skihjelmen, på virkelig kalde dager for barnet ditt. Den er tynn og vil derfor uten problemer passe under hjelmen, og sitter også ganske stramt rundt halsen, noe som beskytter mot snø inni ved et fall.

Selv om den er tynn og smidig, er den laget helt i merinoull. Med andre ord hører denne til de varmere modellene på markedet, og denne balaklavaen vil kunne sørge for at barnet ditt holder seg varmt og har det gøy på ski, selv når det er vindfullt og kaldt.

Dette er en perfekt balaklava for juniorer på ski, eller ved andre vinteraktiviteter der du ønsker å beskytte ansiktet mot kalde vinder, piskende regn eller snø. Et fantastisk alternativ som vi er veldig begeistret for!


Gripgrab Kids’ Thermal Balaklava

Gripgrab Kids’ Thermal balaklava for barn.

Hvis du er på utkikk etter et litt mer heldekkende plagg, er dette en av produktene som har de smarteste løsningene og designet. Denne balaklavaen fungerer bra i skibakken, men også minst like bra til og fra skolen, eller når barnet ditt skal trene eller leke ute om vinteren.

Spesielt Gripgrab er populært blant syklister, og hvis du ønsker å kunne sykle også om høsten i litt kaldt og ruskete vær, så er det behagelig med en godt tilpasset balaklava som denne.

Selv om den kan bæres på flere måter, er det som gjør denne modellen spesielt bemerkelsesverdig at den enkelt kan bæres over munnen og nesen og dekke nesten hele ansiktet bortsett fra øynene. Det er også lagt til små hull ved munnen som gjør det lettere å puste.

Materialet er ellers litt enklere, og denne balaklavaen er laget i fleece. Dette gjør også at prisen blir ganske lav, og akkurat dette produktet koster mindre enn mange andre alternativer som er tilgjengelige.


Woolpower Kids Balaklava 200

Woolpower Kids Balaklava 200 i ullblanding.

Her har vi en litt tykkere modell av balaklava, primært utviklet for barn mellom 2 og 10 år. Dette produktet er kanskje først og fremst tenkt for utendørslek, eller som et varmende plagg til og fra skolen, selv om det selvfølgelig også kan brukes i skibakken under en litt mer romslig hjelm.

Materialet er varmt og er en blanding av merinoull og polyester. Denne kombinasjonen, sammen med tykkelsen på balaklavaen, gir svært god beskyttelse mot kulde. Produktet finnes i to fargerike farger, en som er grønn og en som er klar rød.

Når det gjelder pris, er denne balaklavaen plassert et sted i midten. Hvis du er på utkikk etter en modell som passer for lek og fritid, og ikke bare skal brukes på skiferie, kan du med fordel se nærmere på dette alternativet.


Reima Kids’ Balaklava Starrie

Reima Kids’ Starrie balaklava i merinoull.

Hvis du ønsker noe virkelig varmt til barnet ditt, er dette en av balaklavaene vi kan anbefale. Akkurat som noen av produktene over, er denne laget helt i merinoull. Dette, i kombinasjon med andre detaljer, gjør dette til en av de varmeste produktene på markedet.

Det er også lagt ekstra vekt på å gi ørene beskyttelse med vindtette ørelapper som sørger for at barnets ører ikke blir kalde. På innsiden har man også supplert ullen med et fôr, hovedsakelig i bomull. Med andre ord en virkelig solid balaklava som vil beskytte barnet ditt mot kulden i de fleste værforhold.

Det er derfor ikke overraskende at prisen ligger litt høyere enn de billigste modellene. Men hvis du ønsker en balaklava som virkelig er blant de varmeste for barnet ditt, er dette et av produktene vi anbefaler at du ser nærmere på.


Nordbjørn Fylke Balaklava

Nordbjørn Fylke balaklava for barn.

Dette er en av de absolutt enkleste modellene av balaklava i denne guiden. Hvis du rett og slett er ute etter noe som varmer barnets hode og ansikt, men ikke så mye mer, er dette en av modellene som gjør dette til lavest pris.

Balaklavaen kommer i 2-pakning, noe som kan være en stor fordel siden denne typen plagg ofte blir ganske varme og svette, og det kan være godt å ha noe å bytte til når den ene er skitten eller våt. De er laget helt i polyester og er dermed ikke det aller varmeste alternativet, eller det som puster eller ventilerer aller best.

En fordel er at det finnes mange ulike farger å velge mellom, så du kan velge en farge som barnet ditt synes er kul. Prisen er som sagt veldig lav, og du får denne 2-pakningen til en pris som er lavere enn det de fleste produsenter tar for én enkelt balaklava. Et godt budsjettalternativ for deg som er ute etter det enkleste.


Reima Nassutus Balaklava

Søt Reima Nassutus balaklava for de minste.

Her har du en virkelig søt balaklava som passer utmerket for deg som ønsker en litt mer leken stil for barnet ditt. Modellen er designet i en dyrelignende brun farge, med små ører på toppen av hodet.

Selv om designen er morsom, er dette et plagg som også lever opp til høye standarder når det gjelder ting som materialer. Produktet er laget i merinoull, som sørger for å varme godt når det er kaldt, men også for å regulere og slippe ut varme når det blir for varmt. Fôret er laget av økologisk bomull, noe som selvfølgelig er et pluss for deg som ønsker å ta et mer bærekraftig valg.

Med tanke på de små ørene på toppen og at den er ganske tykk, er dette ikke den optimale balaklavaen å ha under for eksempel en alpinhjelm. Selv om prisen er ganske høy, ligger den ikke på et urimelig nivå med tanke på det søte designet og de godt gjennomtenkte materialene.


Kuling Billund Balaklava

Kuling Billund balaklava med dusk.

Dette er enda et eksempel på en balaklava med et søtt design, og denne modellen ligner ganske mye på en lue. Med en stor dusk på toppen er den ment å brukes som et enkelt plagg, uten for eksempel en lue eller hjelm utenpå.

I tillegg til det søte designet, har det også blitt lagt vekt på materialet, og man har kommet frem til en balaklava i fin merinoull som gir gode varmende og tempererende egenskaper. Denne modellen har imidlertid ikke noe fôr på innsiden, men er helt laget i ull.

Prismessig plasserer den seg et sted i midten. Et godt alternativ som kanskje ikke helt strekker til på de aller kaldeste dagene, med tanke på mangel på fôr på innsiden, samt at den er vanskelig å kombinere med for eksempel en lue.


Lego Wear Aripo Balaklava

Lego Wear Aripo balaklava med Lego-kloss design.

Hvis barnet ditt er en fan av Lego, kan dette være noe verdt å se nærmere på. Dette er nemlig en balaklava utviklet av Legos eget klesmerke. Med en stilig Lego-kloss malt på pannen, er dette et plagg som vil falle i smak hos mange barn som er interesserte i Lego.

Når det gjelder materialer, er denne produktet laget i såkalt mikrofleece. Den er derfor ganske varm, men kanskje ikke det produktet som puster aller best. Fargen er en ganske kraftig brunoransje nyanse som vil gjøre at du uten problemer får øye på barnet ditt i akebakken.

Ellers er balaklavaen ganske tynn og passer derfor godt under hjelmen når barnet sykler til skolen eller står på slalom i bakken. Når vi også ser på prisen, er dette noe av et middelalternativ. En god balaklava som er ekstra prisverdig hvis barnet ditt er en fan av Lego.


Huttelihut Balaklava

Huttelihut Ull Big Bear balaklava i heather/kamel.

Når det kommer til balaklavaer fra Huttelihut, finnes det mange ulike modeller. Her har vi et eksempel på en veldig søt balaklava for de små barna som også holder høy standard når det gjelder materialet.

Denne har en åpning for ansiktet og to store baller eller ører på toppen som virkelig gjør dette produktet til et perfekt valg for deg som er på utkikk etter noe til de aller yngste barna.

Produktet er blant annet et av de varmere alternativene i guiden. Utsiden er nesten helt laget i varm ull. På innsiden har man et fôr, hovedsakelig i bomull, som også sørger for å holde varmen, selv på de kaldeste dagene. En annen stor fordel er at denne balaklavaen finnes i mange ulike størrelser, fra 0 opp til 6 år.

Prisen er ganske høy, men dette er også en av få produkter på dette området spesielt utviklet for de aller yngste barna. Hvis du er på jakt etter en søt balaklava til minstemann, er dette et alternativ du med fordel kan se litt nærmere på.


Størrelsesguide for barnebalaklava

En balaklava måles etter samme mål som en vanlig lue. Størrelsen skrives vanligvis som hodeomkretsen i centimeter. Du kan bruke tabellen under for å få et omtrentlig mål på hvilken størrelse på balaklavaen som passer til hvilken alder.

Husk at målene kan variere mellom forskjellige produsenter. Hodeomkretsen kan også variere fra barn til barn. Det beste er å måle hodet med et målebånd. Men disse målene fungerer vanligvis godt i de fleste tilfeller:

Barnets alderStørrelse balaklava
0-2 mnd36/40
2-4 mnd40/44
4-8 mnd44/46
8-12 mnd46/48
1-2 år48/50
2-4 år50/52
4-6 år52/54
6-8 år54/56
8-15 år56/58

Hva er en balaklava eller Finlandshette?

En balaklava, også kjent som Finlandshette i enkelte deler av Norge, samt tidvis kalt ranerlue eller skimask, er et hodeplagg designet for å varme ansiktet og hodet. Det ligner en lue, men er forlenget med ekstra stoff som dekker halsen, nakken og deler av ansiktet.

Det finnes forskjellige modeller av balaklavaer eller Finlandshetter som varierer i hvor mye av ansiktet de dekker. Noen varianter har kun små åpninger for øyne og munn, mens andre har en større åpning slik at hele ansiktet, eller i det minste øyne og nese, er fritt.

Disse hodplaggene kan ofte bæres på ulike måter. Mange modeller kan enten trekkes under haken eller strekkes opp over nesen i ekstra kalde forhold.

Balaklavaer eller Finlandshetter finnes i mange forskjellige materialer. Enklere modeller er ofte laget av tynn fleece, mens mer robuste varianter kan være i ull eller bomull. Tykkelsen og om de er foret på innsiden varierer også betraktelig mellom de ulike modellene.

Når bruker man balaklava?

En balaklava har mange ulike bruksområder for både barn og voksne. For det første er det et fantastisk plagg for helt vanlig lek og moro ute i snøen om vinteren.

Blant annet har balaklavaen fordelen at den dekker nakken ned mot skuldrene mange ganger. Dette gjør at den bedre beskytter mot snø i nakken, innenfor jakken eller dressen, noe som er veldig vanlig blant barn som leker eller kjører akebrett og snowracer i snøen.

Den beskytter selvfølgelig også godt mot kulde og tilbyr beskyttelse til den delen av kroppen som vanligvis er helt åpen og eksponert for kald luft og kalde vinder, nemlig ansiktet. Dette gjør den til et virkelig godt tillegg på de aller kaldeste dagene, og en balaklava vil gjøre at barnet ditt bedre kan tåle de dagene når temperaturen synker som lavest.

Balaklavaen brukes også ofte innen alpin verden, i skikjøring for både barn og voksne. Med de fartsvindene som oppstår når man kjører slalåm, er risikoen stor for å bli ordentlig kald i ansiktet. En balaklava kan beskytte barnet ditt mot fartsvindene og sørge for at kjøringen blir både morsom og behagelig.

Hvilke andre ord finnes for balaklava?

I tillegg til å bli kalt balaklava, er dette plagget også kjent som Finlandshette eller ranerlue i noen sammenhenger. For modeller spesielt designet for skikjøring, kan det også refereres til som en skimask. Alternative stavemåter som balaclava kan også forekomme, avhengig av hvilken produsent eller forhandler man velger.

Vi håper at denne informasjonen har svart på dine spørsmål om balaklavaen eller Finlandshetten, og at du nå forstår hvor nyttig dette plagget kan være for barna dine. Med hjelp fra guiden ovenfor, håper vi at du finner den perfekte balaklavaen eller Finlandshetten som passer best for ditt barn, slik at dere kan nyte mange timer med gøyale aktiviteter utendørs i snøen, på skibakken, eller hjemme i hagen.


Her finner du flere tips om vinterklær for barn!

Recent Posts