Beste multivitamin for barn 2024: kosttilskudd med mange vitaminer og mineraler


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Å finne multivitaminer til barnet ditt kan være stressende, og vanskelig. Hva du velger kommer an på hva du vil oppnå og hva barnet allerede spiser, så det er ikke alltid et enkelt svar. I denne artikkelen vil vi snakke om de beste multivitaminene for barn, og hvem som passer best for ditt barn. Se også vår artikkel om kosttilskudd med omega 3 for barn og vår artikkel om kosttilskudd for gravide!

Beste multivitamintilskudd for barn

Hvilket multivitamintilskudd for barn er best i test?

Mest populær: De mest populære variantene er Vitaminbjørner fra Orkla Health og Nycoplus Multi Barn. Begge disse variantene er rimelige og fyller barnas behov for de viktigste vitaminene.

Vitaminbjørner

Sjekk prisen på:

Nycoplus Multi Barn

Sjekk prisen på:


Væske: Ser du ikke etter noen tyggetabletter eller gummier, men heller vil ha noe som du kan putte i juice eller saft, gå for Nycoplus Multivitamin Mikstur.

Nycoplus Multivitamin Mikstur

Sjekk prisen på:


Omega-3: Hvis du ikke gir barnet ditt tran eller omega 3, ville vi gått for Møllers Omega-3 Multi. Denne har ikke bare et godt utvalg av vitaminer og mineraler, men også pakket sammen med omega-3, som er essensielt for barn som vokser.

Møllers Omega-3 Multi

Sjekk prisen på:


Høydosert: SKIP multivitamin har et stort utvalg av vitaminer og mineraler, så du kan være på den sikre siden. Den smaker godt, og er enkelt å få barnet ditt til like.

SKIP Multivitamin

Sjekk prisen på:


Informasjon om 8 multivitamintilskudd for barn

Her ser vi nærmere på 8 ulike multivitamin- og mineraltilskudd rettet mot barn. Vi ser på parametere som næringsverdi, smak, doseringsform og verdi for pengene. Vi gjør også vurderinger av merkevaren og selskapet basert på deres erfaring i bransjen, troverdighet og verdier.

Husk at kosttilskudd ikke er ment å erstatte et næringsrikt og variert kosthold, men kun skal ses på som et komplement. Oppbevar alltid multivitaminer utilgjengelig for barn. Overskrid aldri den anbefalte dosen og kontakt profesjonell helsepersonell hvis barnet ditt har allergier eller sykdom, før du bruker kosttilskudd. Les mer om råd og informasjon om kosttilskudd på Matportalen.no.

Nycoplus Multi Barn

Nycoplus Multi Barn

Sjekk prisen på:

1 tyggetablett inneholderMengde
Vitamin A250 µg
Vitamin D10 µg
Vitamin E6 mg
Vitamin K30 µg
Vitamin B10,9 mg
Vitamin B21,1 mg
Vitamin B312 mg
Vitamin B61 mg
Vitamin B121,3 µg
Folsyre130 µg
Biotin20 µg
Pantotensyre4 mg
Magnesium75 mg
Jern9 mg
Sink7 mg
Kobber500 µg
Mangan1,9 mg
Selen30 µg
Molybden34 µg
Jod120 µg

Nycoplus Multi Barn passer fint hvis du vil være på den sikre siden med å gi barnet ditt rikelig med fettløselige vitaminer og ett stort utvalg av mineraler. Den har alle de fettløselige vitaminene A, D, E, og K, men også rikelig med B vitaminer, som er viktig for at barnet skal yte sunt kognitivt.

Nycoplus Multi Barn er også en tyggetablett, som gjør det veldig lett for barna å innta dem daglig uten å måtte få dem svelge tabletter. Tyggetabletten kommer i en tutti frutti smak, som også gjør det enda enklere å få barnet om bord med å ta det hver dag. Når det kommer til allergener så inneholder Nycoplus Multi Barn ikke gluten, laktose, sitrus og det passer for vegetarianere.

Selv om tyggetabletten ikke har et stort utvalg av vannløselige vitaminer, så har den et stort utvalg av mineraler, og det er med mineralene du får verdien din. For å sikre at du har alle mineralene barnet ditt trenger, så kommer du langt med denne tyggetabletten


Vitaminbjørner

Vitaminbjørner

Sjekk prisen på:

1 Vitaminbjørn inneholderMengde
Vitamin A200 µg
Vitamin D35 µg
Vitamin E6 mg
Vitamin C30 mg
Vitamin B38 mg
Vitamin B60,7 mg
Folsyre100 µg
Vitamin B121,3 µg
Biotin25 µg

Vitaminbjørner er et populært vitamintilskudd i Norge, og det er en grunn til dette. Ikke bare passer dette fint for barn, men det passer for alle. En vitaminbjørn vil gi deg det lille ekstra, uten å gi deg unødvendig mange vitaminer og mineraler. Derfor passer det for så og si alle.

En vitaminbjørn om dagen vil hjelpe med å opprettholde et godt immunforsvar, men på grunn av dens optimale dose med vitamin D3 og B vitaminer, så hjelper det å promotere et godt humør for barnet ditt, samt opprettholde sunne kognitive funksjoner. Bjørnene inneholder også Biotin. Det kan hende du har hørt at Biotin hjelper hår og negler, men Biotin gjør så mye mer. Biotin spiller en stor rolle i å ta det du spiser, og gjøre det om til energi. Det gjør dette ved å støtte flere enzymer som spiller en stor rolle i å bryte ned næringsstoffer.

Det inneholder også folsyre, som er et vannløselig vitamin. Folsyre har en effekt på barnets celle fordeling, spesielt når de er små. Det har mange andre viktige funksjoner, fra nerve og muskelvekst til optimal DNA syntese.

Bjørnene kommer i forskjellige smaker, som bringebær, men også pære og eple. De har også et vegansk alternativ med smak av fersken. De ikke veganske alternativene bruker gelatin fra svin, mens det veganske alternativet bruker gelatin fra alger.

Generelt er vitaminbjørner et fint kosttilskudd hvis du ikke leter etter å ha for mange forskjellige vitaminer. Her får du det essensielle vitaminene som en hver frisk person, stor eller små, kan ha nytte av.


SKIP Multivitamin

SKIP Multivitamin

Sjekk prisen på:

En gummi inneholderMengde
Vitamin A400 µg
Vitamin D5 µg
Vitamin E6 mg
Vitamin C40 mg
Vitamin B10,17 mg
Vitamin B20,21 mg
Vitamin B34 mg
Vitamin B53 mg
Vitamin B61,05 mg
Vitamin B121,25 µg
Biotin25 µg
Folsyre100 µg
Sink2 mg
Jod75 µg

Hvis du ser etter noe som smaker like godt som vitaminbjørnene, men du vil helst gi barnet ditt et større utvalg med vitaminer, så kan SKIP være noe for deg. SKIP er et svensk kosttilskudd. De har drevet med dette helt siden 1971, så de har hatt lang tid til å gjøre produktet sitt optimalt for barn og voksne.

Hvis du vil gi dette til barnet ditt, gi dem en gummi på morgenen, og hvis dette er noe du vil ta selv, ta to. Så enkelt er det. Ikke bare tilbyr SKIP et stort utvalg av vitaminer, men de har også viktige mineraler, spesielt viktige for barn. Tyggetabletten har Biotin og Folsyre, som vi nå har forstått hvorfor er så viktig, men det inneholder også Jod og Sink.

Sink er noe alle barn trenger for å utvikle sunne organer, inkludert utvikle en sunn hjerne. Samt dette så hjelper det med immunfunksjon og mange andre viktige prosesser i kroppen som er essensielt for noen som vokser. Jod fungerer også ved å utvikle sunne organer, men noe de skiller seg ut på er at Jod er viktig for produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner. Disse hormonene regulerer stoffskifte, og hjelper barn med å vokse.

Hvis du ser etter en tyggetablett som smaker godt, har et stort utvalg av vitaminer, og noen essensielle mineraler for barn, så ville jeg gått for SKIP Multivitamin.


Biosym OmniMini Multi

Biosym OmniMini Multi

Sjekk prisen på:

1 tyggetablett inneholderMengde
Vitamin A200 μg
Vitamin D37,5 μg
Vitamin E12,5 mg
Vitamin K212,5 μg
Vitamin C47,5 mg
Vitamin B11 mg
Vitamin B21,25 mg
Vitamin B35 mg
Vitamin B61,5 mg
Vitamin B121,5 μg
Folsyre75 μg
Biotin25 μg
Pantotensyre3 mg
Kalsium60 mg
Magnesium30 mg
Jern2 mg
Sink1 mg
Selen27,5 μg
Molybden25 μg
Jod37,5 μg
Kolin12,5 mg
Inositol12,5 mg

Når det kommer til variasjon av vitaminer, så kommer Biosym OmniMini Multi på topp. Biosym OmniMini Multi har mange likhetstrekk som Nycoplus Multi Barn, med at du kan ta denne hvis du vil være på den sikre siden. Der de skiller seg ut er at Biosym ikke har så høye doser per vitamin og mineral, men igjen gjør opp i variasjon. En tyggetablett inneholder 10 vitaminer og 12 mineraler, i forhold til Nycoplus på 9 vitaminer og 11 mineraler.

Noe annet som denne tyggetabletten skiller seg ut på, er at den inneholder Kolin og Inositol. Begge av disse mineralene har en effekt på stoffskifte, og kan forhindre metabolske lidelser som vil lede til økt blodsukker, mer kroppsfett og lignende.

Kolin, som du kan få fra egg, spiller en stor rolle i sunn neurotransmitter funksjon, og er et viktig mineral for å opprettholde sunne nervefunksjoner. Både i hjernen og i kroppen.

Hvis ser etter en multivitamin med stor variasjon, men du vet ikke hvem du vil velge mellom Nycoplus og OmniMini, så ha dette i bakhodet. Hvis barnet ditt mangler fettløselige vitaminer og trenger en større dose, gå for Nycoplus. Hvis du bare leter etter å treffe en god rekke vitaminer og mineraler, men med en litt mindre effektiv dose, gå for OmniMini.


Møllers Omega-3 Multi

Møllers Omega-3 Multi

Sjekk prisen på:

2 kapsler inneholderMengde
Omega-3-fettsyrer858 mg
EPA416 mg
DHA 312 mg312 mg
Vitamin D15 µg
Vitamin E10 mg
Vitamin K120 µg
Vitamin C100 mg
Vitamin B11,4 mg
Vitamin B21,6 mg
Vitamin B319 mg
Vitamin B61,6 mg
Vitamin B122,0 µg
Folsyre500 µg
Pantotensyre5,0 mg
Magnesium150 mg
Sink5,0 mg
Mangan1,8 mg
Selen60 µg
Krom35 µg

Omega er utrolig viktig for barn som vokser. I alle fall når hvis man ikke får i seg nok fisk til dagligdags. Uansett om man får i seg nok eller ikke, så skader det ikke med litt ekstra. Møllers Omega-3 Multi inneholder ikke bare Omega-3 som i vanlig tran, her får du også med deg hele regnbuen av vitaminer og mineraler.

2 kapsler er proppfulle med Omega-3 fettsyrene EPA og DHA, som mange helsefordeler for barn og voksne. Kort sagt så er det kjent at EPA har mer en anti inflammatorisk effekt, mens DHA hjelper med å opprettholde sunne hjernefunksjoner. Hjernen våres er 60% fett, og 15% av det er DHA, så for at den skal fungere optimalt, er det viktig at den har tilstrekkelig med de essensielle fettsyrene som den trenger.

En annen grunn til å ha tilstrekkelig med Omega-3 er at det hjelper med opptak av kalsium. For ett barn som vokser, så er dette utrolig viktig å optimal kalsiumopptak, for å støtte optimal benvekst.

Møllers Omega-3 Multi er lagd for barn fra 12 og oppover og 2 tabletter hver dag vil være tilstrekkelig for å høste alle helsefordelene den har å tilby.


Hurra Multi Geleputer

Hurra Multi Geleputer

Sjekk prisen på:

1 gelepute inneholderMengde
Vitamin E6 mg
Vitamin B37 mg
Vitamin B60,9 mg
Vitamin B715 μg
Vitamin B90,2 mg
Vitamin B121,2 μg
Sink2,5 mg
Selen25 μg

Disse morsomme geleputene er noe et hvert barn vil like. Vitaminene er pakket i røde puter med smak av jordbær, som gjør dem veldig enkle å overbevise de små om å ta. Når det kommer til innholdet så mangler den en del vitaminer, spesielt fettløselige, men det er ikke alltid en dårlig ting. Hvis du får nok A D K og C vitaminer fra maten du spiser, men du ser etter å fylle på med litt B vitaminer, så kan du få dette her.

Hvis du er bekymret over å gi barnet ditt for høye doser så kan dette også være det rette valget for deg. Doseringen av putene er veldig moderat og overdosering er ikke noe du trenger å tenke på med disse. Hurra Mini Geleputer har to mineraler, Sink og Selen, men dette er også i en moderat dosering, så du ikke trenger å bekymre deg på overdosering ved siden av hva du får fra mat.

Ser du etter å gi barnet ditt litt ekstra B vitaminer, Selen eller Sink, men de spiser allerede en variert kost så er Hurra Mini Geleputer en fulltreffer. Hvis du ser etter et variert utvalg av vitaminer, så er denne mest sannsynlig ikke for deg. De er fri for sukker, laktose og gluten, men ikke vegetar.


Nycoplus Multivitamin Mikstur

Nycoplus Multivitamin Mikstur

Sjekk prisen på:

10 ml inneholderMengde
Vitamin A400 µg
Vitamin D7,5 µg
Vitamin E6 mg
Vitamin C45 mg
Vitamin B10,9 mg
Vitamin B21 mg
Viamin B312 mg
Vitamin B61,2 mg
Pantotensyre4 mg
Folsyre75 µg

Sist men ikke minst, hvis tyggetabletter eller gummier ikke er noe for barnet ditt, så kanskje dem vil like en mikstur i stedet. Denne sukkerfrie vitaminmiksturen har ett fint uvalg av de essensielle vitaminene mange barn mangler. Med et variert utvalg av fettløslige vitaminer og vannløselige B vitaminer, så er denne miksturen fullpakket med mye av det barnet kanskje mangler i kostholdet.

Miksturen har en mild fruktsmak, som er behagelig og lett å svelge. Siden den er sukkerfri er det ikke noe problem å gi dette til barnet på kvelden, eller når det vil passe. Miksturen kan også bli puttet i en juice, eller noe annet lignende hvis det gjør det lettere for barnet, noe man ikke kan gjøre med tyggetabletter eller geleputer.

10 ml, som er litt under en spiseskje, eller 2 teskjeer alt at du trenger hver dag for å forsikre deg at du fyller barnets daglige vitaminbehov. Miksturen inneholder ikke gluten, laktose, sitrus, eller gelatin.


Kids Zoo Multivitamin / Vegan Kids Zoo Multivitamin

Kids Zoo Multivitamin

ikke tilgjengelig på nett

En tyggetablett inneholderMengde
Vitamin A365 µg
Vitamin D35 µg
Vitamin E12 mg
Vitamin C80 mg
Vitamin B38 mg
Vitamin B56 mg
Vitamin B61,4 mg
Vitamin B122,5 µg
Biotin50 µg
Folsyre200 µg

Kids Zoo Multivitamin er et fantastisk alternativ hvis du vil introdusere barna dine til vitaminer. Gummiene kommer i en smak av jordbær i varierende former av zoologiske dyr. Gummiene er velsmakende er enkelt å gi til barna på morgenen. Kids Zoo Multivitamin har en god mengde med fettløselige vitaminer, samt flere vannløselige vitaminer – B vitaminer, Biotin og Folsyre.

Kids Zoo sin sterke side er de morsomme formene på vitaminene og smaken, som gjør det veldig enkelt for alle barn å innta det hver dag, så du ikke trenger å bruke unødvendig tid på en travel morgen.

Kids Zoo har også et vegansk multivitamin alternativ, som kommer i solbærsmak. Det veganske alternativet har også et større alternativ med vitaminer, men dosering vil være litt lavere per vitamin en det ikke-veganske alternativet.

Når det kommer til hvem du vil velge, så kommer det igjen på hva ditt formål er. Vil du ha et litt større spekter av vitaminer, og du ikke er bekymret over doseringen, så kan det Kids Zoo Vegan være det riktige å velge. Hvis du vil ha litt større doser så kan Kids Zoo Multivitamin være det riktige. Begge smaker, både solbær og jordbær smaker godt, men hvis barnet ditt har en preferanse for en smak så vil jeg si det er det viktigste å gå for den. Det viktigste er at barnet ditt vil spise det hver morgen.


Trenger barn å ta multivitaminer som tilskudd?

Generelt kan både barn og voksne få i seg alt de trenger gjennom et godt planlagt, variert og næringsrikt kosthold. For barn som avstår fra visse matvarer som fisk, mange slags grønnsaker, eller bare har problemer med å spise nok, kan et vitamintilskudd være en god idé. Mattilsynet har ingen generell anbefaling når det gjelder vitamintilskudd, verken for barn eller voksne.

Vitaminet som oftest inntas for lite, spesielt om vinteren, er vitamin D. Mange multivitamintilskudd for barn inneholder også rundt den anbefalte daglige dosen av vitamin D. Alle barn anbefales å ta vitamin D-tilskudd opp til 2 års alder.

Hvis barnet spiser riktig og får et bredt og variert kosthold, er det stort sett ikke nødvendig med vitamintilskudd. Mange foreldre velger imidlertid å ta det trygge før det usikre og gi barnet multivitaminer og mineraler som tilskudd. Mange kosttilskudd er også velsmakende og barnet gleder seg til å få en tyggetablett etter middagen eller så.

Kort sagt, ekstra vitamintilskudd til barn er vanligvis ikke en nødvendighet, men kan i noen tilfeller være bra likevel.

Er det farlig å gi multivitaminer som kosttilskudd til barn?

Små barn under 2 år bør ikke spise ekstra vitaminer, bortsett fra D-vitamindråper, skriver Mattilsynet. Synes du at babyen din får i seg for lite næring, bør du rådføre deg med kyndig personale ved BVC.

Vitamintilskudd rettet mot barn oppgis vanligvis som egnet fra 3-årsalderen, men det finnes også andre anbefalinger, for eksempel fra to-fireårsalderen. Uansett er det viktig at du følger doseringsanvisningen på pakken når det gjelder barnevitaminer. De er ikke ment å erstatte et godt planlagt kosthold, men er kun et supplement for å sikre behovet for de ulike vitaminene.

Hvis du har andre kosttilskudd til barn, bør du passe på at det ikke er for mye av noe næringsstoff. For eksempel kan noen omega-3-tilskudd inneholde vitamin D, det samme gjør multivitaminer. Da trenger du kanskje ikke ta begge disse på samme dag for eksempel.

For øvrig anses multivitaminer som trygge, forutsatt at barnet er friskt, ikke har allergi, og du følger produktets anvisninger.

Finnes det noen veganske multivitaminer for barn?

Ja, det finnes helt veganske multivitamintilskudd for barn. Vår favoritt er Vitaminbjørner Veganske tyggetabletter som inneholder utrolig mye næringsstoffer og er smaksatt naturlig med ferskensmak.

Recent Posts