Det første året i et barns liv – Utviklingen måned for måned


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

På bare 12 måneder, vil barnet ditt forvandle fra seg en liten og hjelpeløs nyfødt til en energisk pjokk. Det er en ganske bemerkelsesverdig opplevelse å være en del av, og hver måned av foreldrenes liv vil bli fylt med spenning ettersom de kommer til å være vitne til hvert nye trinn i utviklingen.

Hva er normalt barnes utvikling?

Første gangs foreldre spør ofte seg selv: Utvikler mitt barn seg som det skal? Sannheten er at alle babyer utvikler seg forskjellig og i sitt eget tempo. Det er noen generelle milepæler som et barn skal nå, men tidspunktet på når visse milepæler oppstår kan avvike mye. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom utviklingsfasene, måned for måned.

Det er et stort spenn mellom tidlig og sen utvikling som fortsatt regnes som normal fremgang. Ofte kan et barn nå et visst trinn i utviklingen tidlig, men være sent i en annen. Noen ganger finner et barn virkelig glede i arbeidet med en ny ferdighet og forbedrer den, heller enn å lære nye. Vi har sett mange barn krype i lang tid og virkelig nyte det, tilsynelatende uten å være interessert i det hele tatt i å lære å gå. Andre barn kan hoppe over kryping og klatre opp i stående stilling når sjansen inntreffer. Ha disse variantene i tankene, her er våre retningslinjer for barns utvikling, måned for måned:

Tips! Sjekk ut de beste bøkene om foreldreskap!

Den første måneden – Fra en nyfødt til fire uker gamle

Når babyer først blir født er de små, vanligvis veier de et sted mellom 2 og 5 kilo. Vekten kan variere og i ekstraordinære tilfeller, som for tidlig fødsel, kan en baby være enda mindre.

Så snart babyer kommer inn i verden, er de klar over sine omgivelser. De har en luktesans, de kan føle berøring, høre lyder og reagere på lys. Under tidlig utvikling, lærer babyen om livet i verden utenfor magen, og hjernene deres må justere seg til nye sensoriske innspill. Du vil snart merke at de er i stand til å spore objekter med øynene, bruke sine små hender til å gripe objekter, stirre på sine egne hender og fingre, og begynne å bevege på hodet når de ligger på magen.

Babyer lærer tidlig hvordan de kan gjenkjenne sin mors stemme og å skille mellom stemmene. De vil trolig bli kjent med morens stemme selv fra sin tid inne i livmoren, som de kan begynne å høre omtrent 18 uker inn i svangerskapet. Små babyer smiler ofte, og selv om smilet egentlig ikke er et samspill med andre mennesker, i begynnelsen, er det veldig hjerte-varmende for foreldrene.

Hvor mye søvn trenger en nyfødt?

Det er normalt for nyfødte å sove mye, vanligvis 3-4 timer om gangen, 15-16 per dag er vanlig, men noen ganger sover babyer opptil 20 timer totalt på en dag! I begynnelsen lever de utelukkende i øyeblikket med svært begrenset evner til å huske ting. En nyfødt kan bare huske hva som skjedde for mindre enn 10 timer siden, men etter noen uker vil minnet utvides, og de kan huske opp til et par dager. Ettersom ukene går, vil babyen være i stand til å holde seg våken i lengre perioder, opp til en time eller noe sånt, og begynne å lage små lyder for å kommunisere.

Den andre måneden

I løpet av den andre måneden, viser barnet økt interesse for sine omgivelser. Babyer vil utforske sine omgivelser og ser lenge og dypt på folk de kommer over. På denne tiden, begynner de ofte å kunne løfte hodet, men kun en kort periode, mens de ligger på magen. Det to måneder gamle barnet vil begynne å leke med hendene, åpne dem opp og leke med fingrene. Du vil sannsynligvis legge merke til at smilet deres virker mer responsivt, som at de ser inn i øynene dine mens de smiler; noen ganger vil de begynne å babble på dette stadiet. De øyeblikkene er virkelig dyrebare for alle foreldre og enhver gledelig interaksjon med babyen betyr alt for en sliten mor.

På dette tidspunktet, vil vanlige mønstre ta form når det kommer til spise- og sovevaner til barnet. Dette gjelder for foreldrene også, ettersom de vanligvis begynner å falle inn i nye rutiner og livet går inn i en ny normal etter en hektisk begynnelse på det nye familielivet.

Den tredje måneden

Ved den tredje måneden, prøver de fleste babyer aktivt å kommunisere med menneskene rundt dem. De vil babble og svare på dine forsøk på å kommunisere. Når barnet gjenkjenner ansiktet de vil ofte smile ved øye-kontakt, eller når de hører sin mors stemme.

Tre måneders alderen går for det meste ut på å lære å samhandle med verden ved å etterligne de menneskene de samhandler med. Prøv å stikke tungen ut, og babyen vil ofte reagere på samme måte, noe som resulterer i latter fra både foreldre og barn.

Ettersom barnet nå begynner å kunne bruke hendene sine, vil det nå begynne å gripe etter ting. En finger, en nese, mat eller et leketøy; hva enn det kan få tak.

Den fjerde måneden

Babyen blir mer og mer nysgjerrig på verden rundt seg. På dette stadiet bruker de mye tid og energi på å prøve å forstå omgivelsene. Babyer bruker mange sanser, inkludert smak, for å oppleve gjenstander og materialer rundt huset.

Ved den fjerde måneden vil en baby ofte trene musklene ved å prøve å presse seg selv opp mens de ligger på magen.

Noen babyer begynner å kopiere ord og prøve å gjenta ting som ”Mamma”. De vet sannsynligvis ennå ikke hva det betyr, men liker å prøve å lage lyder og snakke med mor.

Den femte måneden

En måned har gått, og nye milepæler er nådd. Det er bemerkelsesverdig hvor fort utviklingen skjer i begynnelsen!

Babyens bevegelser begynner nå å bli bedre, og de lærer ofte å rulle over fra mage til rygg, eller vice versa. Andre motoriske ferdigheter inkluderer å lære å manipulere gjenstander og overføre dem fra den ene hånden til den andre.

Du må begynne å skjule små objekter siden babyen ønsker å oppleve objekter ved å sette dem i munnen. På dette stadiet kan de også begynne å sikle mye og lage bobler av spytt med munnen.

Når mamma eller pappa forsvinner ut av syne kan den 5 måneders gamle babyen begynne å gråte. Tross alt, er deres evne til å forstå tid fortsatt svært begrenset på dette tidspunktet, og de vet ikke om du vil komme tilbake!

Når bør et barn begynne å prøve ekte mat?

Det er ingen fast regel for når det er på tide å begynne å spise fast føde. Men mange foreldre begynner å la barna sine prøve ordentlig mat rundt denne tiden, når barnet er rundt 16-20 uker gammel. Vanligvis vil en liten skje med noen most banan eller potet være en tilstrekkelig første smakebit. Hvorvidt de liker det varierer, men det er vanligvis ikke en dårlig idé å la dem prøve ulike former for ekte mat i tidlig alder.

Den sjette måneden

I løpet av den sjette måneden vil barnet vanligvis være svært leken og elsker nye interaktive spill med mamma og pappa. Leker som titt-tei kan være en kilde til masse glede og latter for et barn som nærmer seg det første halvåret av livet sitt. Babyer på dette stadiet lærer ofte å rulle frem og tilbake mellom mage og rygg, snu begge veier. De kan finne speil og blanke objekter svært fascinerende når de utforsker nye ting.

Mer babysnakk er vanlig, og barnet begynner å gjenkjenne kjente ansikter. De vil være eksperter på å kjenne igjen sin mor og far, og merke selv små detaljer. En ny hårklipp for mor eller fjerning av fars skjegg kan føre til at barnet blir litt forvirret for et øyeblikk.

Etter hvert som barnet blir sterkere og flinkere til å holde og manipulere gjenstander, innser de også at objekter kan samhandle med omgivelsene. Å slippe gjenstander bare for å få mamma til å plukke dem opp kan fort bli det nye favoritt spillet for et 20-24 ukers gammel barn. Også høylytte leker som å slå en skje i bordet kan være gøy for barnet.

Den sjuende måneden

Rett rundt denne tiden, vil mange barn begynne å bevege seg rundt på egenhånd. Ulike teknikker kan brukes inkludert kryping, sittende aking på rumpen eller å slepe seg bortover gulvet på magen. Noen babyer tar seg lengre tid på å starte med kryping, noe som er helt normalt.

Når barnet er et halvt år begynner det virkelig å utvikle sine egne små personlighetstrekk. De virker mer oppmerksomme og har mer og mer interaksjon med folk i deres omgivelser. Deres babbling når mer avanserte stadier, og det kan være veldig morsomt å høre når de prøver å kopiere rytmen og lyden av talen de har hørt fra sine foreldre. Babyer som er seks måneder og eldre, ofte blir mer mottakelig for uttrykk for følelser de mottar fra sine foreldre. De kan forstå et smil eller et bekymret ansikt når de støter på det.

Den åttende måneden til den tiende måneden

Det er ganske sannsynlig at du har en liten en som likers å flytte seg rundt på dette tidspunktet. Uansett hvilken foretrukket metode for bevegelse de har; Pleier de å være svært aktive i andre halvdel av sitt første år. Det vil være mye kryping, aking og rulling. Babyen kan også lære seg å sitte opp uten støtte, og selv gripe ting mens du gjør det. Noen barn kan også prøve å reise seg ved å holde seg i gjenstander og vegger. Sørg for at hjemmet ditt er barnesikkert for å unngå risiko for at barnet ditt skader seg selv i denne perioden.

Stemmen din vil bli gjenkjent raskt, og mange babyer begynner å svare på sitt eget navn. Dette er et godt tidspunkt å fortsette å snakke og gjenta ord til barnet ditt som de kan suge til seg og prøve å etterligne.

Ellevte og tolvte måned

Når det nærmer seg hans eller hennes ett-års bursdag, begynner barnet ditt raskt å vokse seg ut av babyen-fasen. Du kan finne det stadig vanskeligere å få en rolig øyeblikk rundt i huset, og barnet ditt har lært sitt første ord. Det er virkelig en god tid i livet, barnet peker på alt og kaller det ”Mamma”, på jakt etter din reaksjon, og for å lære og vokse.

Så snart et lite barn innser at å peke på et objekt kan føre til at du hjelper dem å forstå hva det heter, forstår de kraften av denne ferdigheten. De er klare til å erobre huset, stadig spør og peker de. Når det skjer, kan du skjønne at de har en forståelse av begrepet årsak og virkning, og når de gråter vet de at det betyr at mamma vil komme til unnsetning.

Når barn komme nærmere 12 måneders alder, har de ofte lært å holde små gjenstander mellom tommelen og pekefingeren. Dette betyr at de er klare til å spise noen små biter av vanlig mat, som frukt og annet lett fordøyelig mat. Morsomme leker å lære av i løpet av denne tiden, er trygge byggeklosser og andre stable-leker, eller leker for sortering av gjenstander.

Når babyen når 12 måneders alderen er det ganske vanlig å se dem ta sine første skritt, som er et virkelig minneverdig øyeblikk. De fleste barn elsker å ha en slags vogn eller lignende de kan holde seg i når de flytte seg rundt gående.

Konklusjon

Å ta del i alle de små tingene babyen lærer seg, gir deg minner du vil se tilbake på for resten av livet. Du vil sannsynligvis bli lei under mange av disse tidlige månedene, men all den gleden du får av å se babyen lære nye ferdigheter vil gjøre det hele verdt det. Å se barnet le når de innser at de kan gå på egenhånd, må bare oppleves for å kunne forstå hvor mye det betyr for en forelder.

Vårt råd til dere, som nye foreldre, er å bruke så mye tid dere kan med barnet, og være til stede i løpet av det første året. Så mye av utviklingen skjer på så kort tid, og dere får se deres hjelpeløse babyen vokse til en forståelsesfull og aktiv pjokk som ikke kan vente med å vise fram sin nye ferdigheter. Verdsett denne kostbare tiden av livet deres.

Recent Posts