Hvor mye koster det å ha et barn?


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Hvor mye vil det koste å få et barn?

Hvis du forbereder deg på en baby eller et nytt tilskudd til familien din, har du sannsynligvis en million ting som løper gjennom hodet. Enten tankene dine er på hva du trenger å kjøpe inn, eller om du er usikker på hvilken barnevogn som er riktig for deg, har vi satt sammen denne listen for å hjelpe deg med å forberede deg på ankomsten til det nye familiemedlemmet.

Blant de mange overraskelsene som venter på deg når babyen din kommer: Hvor mye vil hele opplevelsen koste? Ifølge SIFO vil barnet koste deg omtrent 54.450 kroner for det første leveåret, men dette varierer stort. Den vanskelige delen er at det ikke er et magisk tall som alle betaler for å bringe et barn inn i denne verden.

Her kommer noen gode råd for å hjelpe deg i gang.

Se også våre tips om de beste bøkene innen foreldreoppdragelse!

Sett opp et budsjett

Fra det øyeblikket du finner ut at en ny baby kommer inn i livet ditt, går all energien din til å få huset ditt i orden for den nye skapningen. Dekorering av barnerommet, innkjøp av barneseng, og babysikring av huset. Men hva med det økonomiske? Budsjettering for babyen bør være på toppen av listen.

Nøkkelen til å gjennomføre et budsjett for hvor mye penger du trenger til barnets ting, er å være realistisk om hva du bruker regelmessig, hva som er obligatorisk og hva du potensielt kan klare deg uten.

Nyttig utstyr for babyen

Hvis du er som de fleste foreldre, vil du begynne å fylle barnerommet med ting før babyen har kommet til verden. Dette er en flott måte å være sikker på at alt er klart til det øyeblikket du kommer hjem fra sykehuset.

La oss se på noen av tingene du trenger mer detaljert:

Babybilstol: Fra det øyeblikket du forlater sykehuset, trenger du en måte å få babyen trygt hjem. Dette betyr at du må montere en babybilstol i bilen. Du må kjøpe et bakovervendt barnesete av god kvalitet som sannsynligvis vil se deg gjennom minst de første par årene. Dette setet er designet for å holde babyen din trygg, så det er ikke alltid en god ide å gå på jakt etter det billigste produktet for kjøp som dette. Se etter produkter som tilbyr god sikkerhet og holdbarhet.

Barnevogn: Når det er på tide å reise ut av huset, må du kunne ta babyen med deg. Barnevogner kan variere i pris dramatisk fra de billige spinkle varehus-typene, helt opp til vanvittige barnevogner med et bredt utvalg av funksjoner for femsifrede beløp. Velg en som passer dine behov, men vær også sikker på at den er behagelig for babyen. Du vil være den som setter sammen barnevognen og heiser den opp i bilen uansett hvor du går, så sørg for at du velger en som er enkel å betjene og så stor eller tung til at den skader ryggen.

Barneseng: Som med de fleste ting, vil du finne et stort utvalg av barnesenger i et bredt spekter av priser og stiler. Hvis du planlegger å bruke barnesengen igjen når familien fortsetter å vokse, kan det være lurt å se etter en barneseng av god kvalitet som er holdbar og sannsynligvis vil vare lenge.

Klær: Det enorme utvalget av babyklær som er tilgjengelig, er svimlende. Du kommer til å trenge alt fra soveklær til antrekk og undertøy og votter og sokker og støvletter, og … listen fortsetter og fortsetter. Tenk nøye gjennom hvilke varer du kjøper. Husk at en nyfødt baby fort gror i størrelse. Så derfor er det på tide å begynne å se etter litt større størrelser allerede etter en måned eller to. Babyer vokser veldig raskt, så tenk på å kjøpe bare det du trenger i de veldig små spedbarnsstørrelsene. Dessuten vokser noen babyer mye raskere enn andre, så du kan finne ut at du trenger større størrelser raskere enn du forventet. Uansett, trenger du virkelig fire vinterantrekk i små spedbarnsstørrelser når babyen kommer til sommeren? Ta deg tid til å virkelig tenke på hva du trenger før du kjøper.

Det kan være tøft å bestemme hvilken barnevogn du skal kjøpe til den nye babyen din når du ikke vet nøyaktig hva du trenger eller hva du skal se etter. Og la oss innse det: Det settet med hjul er ganske viktig når det gjelder å gjøre utflukter med babyen din enklere, enten det betyr å rusle gjennom et bondemarked, gåturer, navigere i Europas gater eller bare komme deg ut av huset for å gå rundt blokka.

Kjøp av barnevogn

Når du velger en barnevogn, vil du tenke på hva som er best for deg og din familie. Husk følgende:

Kostnad: Førstegangsforeldre blir ofte sjokkert over hvor mye barnevogner koster. Mens vogner med høyere ende kan koste oppover 8000 kroner, kan du få en solid barnevogn som passer dine behov for mye mindre.

Familiestørrelse: Hvis du er en familie og ønsker å ha flere år mellom søsken, vil en enkel barnevogn fungere helt fint. Men hvis du tror det er en sjanse for at du får et annet barn i løpet av de neste tre årene, kan du vurdere en enkel barnevogn som kan konverteres til dobbel barnevogn. Mange barneforeldre sier at en av deres største feiltakelser var å ikke investere i en som kan konverteres til en dobbel.

Livsstil: Foruten å holde babyen komfortabel og trygg, er det viktigste aspektet ved en barnevogn at den passer til livsstilen din. Den skal være designet for å møte behovene til dine daglige aktiviteter.

For eksempel:

Hvis du bor i byen eller reiser hyppig, er en lett barnevogn for overfylte områder og offentlig transport et godt valg.

Hvis du bor i en forstad, kan en allsidig barnevogn være perfekt for deg.

Hvis du er en lidenskapelig løper eller lever for friluftsliv, er trolig en jogge-barnevogn det beste alternativet så lenge du har nok bagasjerom og ikke har noe imot (eller planlegger å) bruke den på trange steder.

Sikker kjøring med barnet

Å reise med barn kan være morsomt, både for dem og for deg. Men på toppen av de normale kravene til å gi omsorg, har du et ekstra ansvar for å holde barna trygge mens du er på farten, og det kan føre til ekstra stress hvis du ikke er sikker på hva du kan forvente. Selv om du kanskje ikke har kontroll over andre sjåfører, kan du sørge for at barn blir beskyttet riktig i din egen bil.

Her er noen enkle trinn å ta for å sikre at barn til enhver tid er trygge i og rundt kjøretøy.

  1. Spenn setebeltet. Det virker så enkelt å gjøre, men noen bruker fortsatt ikke sikkerhetsbelter til tross for den overveldende fordelen ved å gjøre det. Studier har vist at sikkerhetsbelter er ansvarlige for å redde 329 715 menneskeliv de siste 50 årene. I tillegg er bilulykker den viktigste dødsårsaken blant tenåringer. NHTSA-data viser at mer enn halvparten av tenåringer som døde i krasj, ikke hadde på seg bilbelte.
  2. Riktig plassering og sikring. For barn under 135 cm høyde er det lovpålagt med vekttilpasset sikringsutstyr. Barn under 15 kilo/under 5 år skal alltid sitte bakovervendt. Brudd på disse reglene vil føre til to prikker på førerkortet.
  3. Sikre bilen. Eventuelle løse gjenstander i bilen kan bli farlige prosjektiler hvis et krasj oppstår, eller til og med dersom du må nødbremse. Fest løse gjenstander i bagasjerommet så de ikke flyttes under brems. Legg tunge gjenstander på gulvet eller så langt frem i bagasjerommet som mulig. Ikke legg noe oppå bagasjerommet som kan fly inn i seteområdet. Folk kan bli prosjektiler også. Passasjerer uten belte i baksetet kan fly fremover under et krasj og skade både seg selv og folk foran.
  4. Forsikre deg om at barnet bruker riktig bilstol og at den er riktig installert. Ifølge Safe Kids Worldwide er 73 prosent av bilstolene feilmontert – vanligvis ikke festet til bilen tett nok. For å forsikre deg om at setet ditt er riktig installert, følg instruksjonene som fulgte med produktet nøye, eller se guides på nettet hvis du har feilplassert dem. Lær riktig alder for å oppgradere barnet ditt opp til neste bilstol, men ikke ha det travelt. Med hver oppgradering til neste nivå gir du opp litt av krisesikkerheten. Husk det, uansett hvor mye barna dine klager over at vennene deres allerede er i boostere, eller at de bare har brukt bilbelte. Oppbevar dem i et barnesete som passer til høyden og vekten.
  5. Ikke tekst og kjør. Vi kjenner alle lokket til pipene og summene av varslinger fra mobiltelefonen, men motstå fristelsen til å lese og svare på meldinger. Sett telefonen i flymodus, skru ned volumet, slå av den eller legg den bort. Distrahert kjøring setter ikke bare alle i en farlig situasjon, men det lærer unge mennesker dårlige vaner. Du kan forvente at barna dine skal oppføre seg nøyaktig som du gjør når tiden kommer.

Mange barn dør også av å leke i nærheten av biler og bli truffet av en bil som rygger. Selv om du har et sikkerhetskamera på bilen din, må du passe på at ingen barn står bak kjøretøyet ditt ved å gå rundt bilen forbi bagasjerommet for å komme til førerdøren, og deretter sjekke igjen for barn eller kjæledyr bak bilen før du rygger – hver gang.

Ved å være forsiktige, imøtekommende og trygge med barn, kan du bidra til at de holder seg trygge i og rundt kjøretøyer.

Sparing for uforutsette hendelser

Mer enn halvparten av amerikanere hadde en stor uventet utgift i fjor, ifølge en fersk undersøkelse fra Bankrate. Men bare fire av ti av dem har pengene i sparepenger for å dekke en overraskelsesregning, og situasjonen er sannsynligvis ganske lik i Norge. Det er en prekær posisjon å være i, spesielt for nye foreldre, men dagsparingen din trenger ikke å være hodepine. Faktisk kan noen få små forandringer skape et sikkerhetsnett som vil kunne hjelpe deg gjennom en rekke stormer. Her skal du starte:

Sett sparepengene i en egen konto

Å oppbevare sparepengene i din brukskonto er en invitasjon til å bruke pengene. I stedet velger du en egen sparekonto – helst en hvor du tjener litt renter. Du kan få midlene innen en dag eller to, men de er ute av syne og ute av sinn. Det er mindre sannsynlig at du bruker dem opp før et uforutsett økonomisk behov slår til.

Automatiser sparingen din

Er du usikker på hvor du skal begynne? Vurder å få penger automatisk overført til sparekontoen på lønningsdager. Med en spareavtale blir deler av din lønn overført til sparing før du selv ser dem, og at du ikke trenger å velge å spare hver måned – det vil skje for deg. Begynn i det små hvis du må – 500 eller 1000 kroner i måneden hvis det er alt du kan spare. Det viktigste er å komme i gang.

Sikt på å ha en sparebuffer som strekker til tre til seks måneders utgifter.

Tommelfingerregelen er at du bør prøve å ha tre til seks måneders utgifter i sparebuffer, men du kan trenge mer eller mindre, avhengig av omstendighetene dine. Er det for eksempel to inntekter i familien fordelt på to forskjellige jobber, eller bare en inntekt, noe som gjør deg mer sårbar hvis denne personen mister jobben? Det kan være lurt å legge mer bort. Hvor mye av inntekten din går mot behov og hvor mye mot ønsker? Hvis du har en buffer i budsjettet, og du kan leve på mindre, gir det deg fleksibilitet.

Bevar din sosiale kapital

Penger er ikke det eneste som kan få deg gjennom en uforutsett hendelse. Venner og familie kan også være avgjørende for å overleve, så sørg for at du opprettholder forbindelsene. Hvis du ikke har besteforeldre eller familie å lene deg på, vil det å bygge et fellesskap av mennesker som kan gi en hånd ved å lage mat et måltid eller passe på et barn gjøre livet ditt bedre og rikere, spesielt når du møter stressende eller uventede situasjoner.

Konklusjon

Å bringe en baby til verden er en gledelig og ofte overveldende opplevelse for foreldrene. Å velge et navn, velge en barnehagefarge og planlegge nyfødte bilder er bare noen aktiviteter nye foreldre ser frem til. Økonomisk forberedelse? Kanskje ikke så mye. Men selv om det kanskje ikke er like spennende, vil det hjelpe deg å nyte de gode tidene – uten frykt for at du synker dypere ned i gjeld.

For å bli klar, bør du lage en økonomisk handlingsplan, spesielt fokusert på hvordan du vil dekke utgifter som er påløpt i løpet av det første året. Husk: Planlegging lindrer stress, slik at du kan tilbringe kvalitetstid med din dyrebare nyfødte.

Kilder:

Bankrate: Survey: Most Americans wouldn’t cover a $1K emergency with savings, https://www.bankrate.com/banking/savings/financial-security-january-2019/

Forbruksforskningsinstituttet SIFO: Kalkulator for forbruksutgifter – http://www.hioa.no/Om-OsloMet/Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning/SIFO/Referansebudsjettet/Kalkulator

IF: Barn I bil, https://www.if.no/privat/forsikring/personforsikring/barneforsikring/barn-i-bil

NHSTA: child safety, https://www.nhtsa.gov/road-safety/child-safety

Recent Posts