Beste termos til mat 2024: Hold maten varm på tur og reiser


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Om du og familien planlegger en kort utflukt, er det ofte enkelt å pakke med seg matpakker. Men hva gjør man når turen strekker seg over lengre tid?

Dette spørsmålet blir særlig relevant om du for eksempel skal tilbringe en hel dag på toget, eller kjører gjennom et område uten restauranter. I slike situasjoner kan en mattermos være akkurat det du trenger. Med en mattermos kan du holde maten varm til det er tid for å spise.

Den kan også brukes til å holde kalde retter friske. Den er praktisk for både korte og lange reiser, fotturer, utflukter, og den kan enkelt tas med på jobb. Hvis du har små barn, sikrer en mattermos at du alltid har nødvendig mat tilgjengelig. I denne artikkelen lister vi opp de beste mattermosene på markedet!

Fire forskjellige mattermoser, skog i bakgrunnen

Hvilken mattermos er best i test?

En av våre favoritter er Primus Trailbreak. Veldig smart design med et lokk som er lett å gripe og åpne. Finnes i flere fine farger og også i en barnevennlig versjon med Pippi Langstrømpe-tema.

6 forskjellige termoser til mat fra Primus-merket

Sjekk prisen på:


Hvis du er på utkikk etter et fint alternativ til barna, kan vi også anbefale de søte termosene fra Skip Hop. De er laget av rustfritt stål av høy kvalitet og har smarte detaljer som bestikkholdere og en medfølgende skje-gaffel.

Flere forskjellige termoser til mat fra Skip Hop-merket

Sjekk prisen på:


Du finner flere termoser til mat lenger ned i artikkelen, der vi har delt dem inn i mattermoser for voksne og matermoser for barn!

Se også våre tips om vanlige termoser for barnefamilier!

Termos til mat for voksne/familien

Her finner du solide mattermoser som er perfekte for tøffe fotturer, koselige utflukter eller piknik med barna!

Primus Trailbreak Lunch Jug 550 ml

Primus Trailbreak lunsjkrukke 550 ml

Sjekk prisen på:

Primus Trailbreak Lunch Jug er tilgjengelig i to forskjellige farger. Den ene versjonen er en helt svart termos der det eneste som skiller seg ut er Primus-logoen trykt i hvitt. Den andre versjonen er i stedet lyseblå med en grå kant mellom lokket og termosen, og med logoen i sølvgrått.

Trailbreak Lunch Jug er en termos med doble vegger som gjør det mulig å holde maten varm eller kald på en effektiv måte. Materialet er rustfritt stål, slik at den tåler mye slitasje og hyppig bruk. Utsiden er pulverlakkert.

Det gjør overflaten lettere å holde og mindre blank, samtidig som termosen beholder sin flotte farge. Termosen rommer 5,5 dl, og du kan bruke den til nesten all slags mat. Alt fra en kald fruktsalat til kokte pølser, gryteretter eller supper går fint.

Primus-merket er mest kjent for sine Primus-kjøkken, små utekjøkken av høy kvalitet som brukes over hele verden. De tilbyr mye mer enn de klassiske småkjøkkenene, og med alle sine produkter ønsker de å hjelpe deg med å nyte livet utendørs. Sortimentet omfatter lykter, gryter, panner, termoser og campingkjøkken.


Primus Food Vacuum Bottle 1,2 L

Primus Food Vacuum-flaske 1,2 L

Sjekk prisen på:

Food Vacuum Bottle er en større matvaretermos med et moderne utseende. Den kommer fra Primus og rommer 12 dl mat, så det er nok til enten flere måltider eller flere personer. Termosen er helt svart, med Primus-logoen i hvitt. På siden er det et håndtak som kan foldes ut og brukes til å helle mat fra termosen. Det følger også med et ekstra lokk som du kan bruke som skål.

Food Vacuum Bottle er en termos med doble vegger og vakuumisolasjon, slik at den kan holde maten varm. Den kan også holde kaldt hvis du vil ta med deg en kald rett. Materialet er pulverlakkert rustfritt stål, og den er designet for å veie så lite som mulig. Det gjør den egnet hvis du for eksempel skal på tur. Lokket er lekkasjesikkert.

Historien om Primus begynte med to menn som ønsket å finne et alternativ til datidens sotete parafinkjøkken. De lyktes med å finne opp verdens første sotfrie kjøkken, og i tillegg til at sotet forsvant, kokte vannet sju ganger raskere og kjøkkenet var mindre helseskadelig. Med sitt engasjement for innovasjon har Primus fortsatt å utvikle funksjonelle og smarte produkter, spesielt for utendørsbruk.


Primus Preppen Vacuum Jug

Primus Preppen Vacuum-jug

Sjekk pris på:

Leter du etter en mattermos som ikke er avlang som de fleste andre? Da kan Preppen Vacuum Jug fra Primus være verdt en nærmere titt. Det er en termos som er litt lavere og gir et mer kompakt inntrykk.

Materialet er matvaregodkjent stål, et slitesterkt materiale som med sine doble lag holder godt på både varme og kulde. Det absorberer heller ingen smak og påvirker ikke smaken på maten du velger å helle i termosen.

Termosen er svart med et sølvgrått stållokk. Den har en liten Primus-logo i bunnen. I og med at modellen er lavere og bredere, er også åpningen større. Det gjør det enklere å servere mat fra termosen og å spise direkte fra den. Det gjør det også enklere å rengjøre Preppen Vacuum Jug. Denne termosen rommer 7 dl mat.

Primus har eksistert siden 1892 og er opptatt av å gjøre det enklere for folk å være utendørs. Med de velkjente Primus-kjøkkenene er det enkelt å lage mat også for dem som er ute på eventyr, og for de mindre eventyrlystne finnes det campingkjøkken, panner og annet som kan være nødvendig for friluftslivet.


Stanley Adventure Food Jar 0.53L

Stanley Adventure Food Jar 0,53L

Sjekk prisen på:

Med Stanleys Adventure Food Jar har du en mattermos som er perfekt for både små og store eventyr. Termosen rommer litt over 5 dl og lar deg ta med deg et mettende måltid uansett hvor du går. Maten holder seg enten varm eller kald i opptil 12 timer.

Det spesielle med denne termosen er at det følger med en spork. En spork er en mellomting mellom en skje og en gaffel, og gjør det mulig å spise de fleste typer mat. Sporken er festet på siden av termosen. Lokket på termosen kan brukes som en bolle hvis du ikke vil spise direkte fra termosen.

Adventure Food Jar er BPS-fri og laget av rustfritt stål. Den naturlige stålfargen kompletteres av svarte detaljer. For eksempel er piggholderen, selve piggen og kanten på lokket svarte. I midten er Stanley-logoen plassert. Det er en lekkasjefri termos.

Stanley er et selskap som ble grunnlagt i 1913, og produktene deres har hjulpet generasjoner av mennesker med å holde drikken varm eller kald. Stanley holder seg til en klassisk stil og ignorerer motens luner, så du vet alltid hva du får når du velger å kjøpe noe fra Stanley.


Stanley Classic Food Jar 0.94L

Stanley Classic Food Jar 0,94L

Sjekk prisen på:

Stanleys klassiske grønne matkrukke er en av de større modellene og rommer ca. 9,5 dl. Det er mye mat, men termosen holder også godt på varmen. Maten kan holde seg varm i 20 timer. Hvis du bruker termosen til en kald rett, kan termosen holde den kald i en hel dag.

Classic Food Jar er laget av rustfritt stål. Utsiden er i to ulike grønnfarger, bortsett fra lokket og bunnen som er stålgrå. Stilen føles litt retro, ettersom Stanley holder fast ved sin klassiske design og har gjort det lenge.

Den har et uttrekkbart håndtak som ikke tar mye plass når den er sammenfoldet, men som gjør det enkelt å helle opp maten. Hvis du ikke vil ha med deg en tallerken eller bolle separat, kan lokket brukes som bolle. Lokket er dessuten isolert. I motsetning til mange andre matmosere kan denne vaskes i maskin.

I mer enn 100 år har Stanley bidratt til å holde drikkevarene varme, og de var pionerer med sine vakuumisolerte termoser. Selv om produktene i seg selv holder en klassisk stil, følger de med i tiden og bruker den nyeste teknologien for å skape holdbare produkter som fungerer i det moderne friluftslivet.


Klean Kanteen TKCanister 473 ml

Klean Kanteen TKCanister 473 ml

Sjekk prisen på:

Dette er en kompakt og lavere modell fra Klean Kanteen som er laget for å være spesielt godt egnet til supper og gryteretter. Du kan enkelt ta den med deg på utflukter, fotturer eller reiser. Lokket på termosen holder tett, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at maten lekker ut.

Det negative med denne modellen er at den kan være litt vanskelig å åpne. Du får ikke noe godt grep om selve lokket, men du kan åpne det ved hjelp av det tynne håndtaket. For noen kan det være vanskelig å få nok kraft til å åpne hvis lokket sitter for stramt.

Klean Kanteen bruker en løsning som kalles Climate Lock™ på TKCanister, og den innvendige gjengen er utformet som TK Closure™. Denne moderne teknologien gjør termosen sikrere og risikoen for lekkasje så godt som ikke-eksisterende.

Designet er enkelt i børstet rustfritt stål, med et bærehåndtak på toppen. Hvis du heller vil pakke termosen i vesken enn å bære den direkte i hånden, kan håndtaket foldes ned slik at det ikke er i veien. Det samme gjelder når maten skal serveres. TKCanister Brushed Stainless rommer 473 ml, altså i underkant av 5 dl.

Når du er ute etter et kvalitetsprodukt, kan Klean Kanteens håndlagde termoser være noe for deg. Dette er et merke som produserer alle sine produkter på en bærekraftig måte, under trygge og rettferdige forhold. De tilbyr først og fremst vannflasker av ulike slag, men sortimentet omfatter også smarte sugerør og termoser, for eksempel.


Thermos Stainless King i rustfritt stål, 0,71 liter

Thermos Stainless King i rustfritt stål, 0,71 liter

Sjekk prisen på:

Stainless King er en litt større termos fra Thermos i stilig svart design. Materialet er rustfritt stål, og lokket er også sølvfarget som stål. Resten av termosen er svart, bortsett fra Thermos-logoen på forsiden.

Stainless King rommer 0,71 liter, altså litt mer enn 7 dl. Du kan bruke den til både varm og kald mat. Termosen holder seg kald i opptil 24 timer, mens maten kan holdes varm i 14 timer. En stor åpning gjør det enkelt å få ut maten, enten du vil spise direkte fra termosen eller servere fra den.

Den tåler oppvaskmaskin og er helt fri for BPA. Med dobbelt rustfritt stål får du en termos som både er trygg å bruke og god til å holde på varmen eller kulden. Den er dessuten lekkasjesikker, slik at du kan pakke den ned i vesken uten problemer.

Thermos er et varemerke som har eksistert siden 1904. De produserer termoser og andre typer isolerende emballasje for mat. Med tiden har de blitt et av de største varemerkene, og de holder alltid høy kvalitet. Ambisjonen til Thermos er at du alltid skal kunne nyte måltidet ditt, uansett hvor du er.


Urberg Vacuum Food Jar 500 ml, 750 ml og 1,2 liter

Urberg Vacuum Food Jar, velg størrelse etter behov.

Sjekk prisen på:

Urberg bruker vakuumisolasjon til å holde maten varm eller kald i termosene sine. Denne finnes i ulike størrelser, og du kan velge mellom varianter som rommer 5 dl, 7,5 dl eller 12 dl. Med de ulike størrelsene slipper du å ta med deg en unødvendig stor termos hvis du bare skal ha med mat til deg selv, samtidig som du kan pakke større mengder når du trenger det.

Termosene er laget av to lag rustfritt stål. Utseendet er også i lyst pulverlakkert metall med Urberg-logoen i midten. Lokket er laget av polypropylen, og forseglingen er laget av silikon for å holde termosen tett.

Det finnes et ytre lokk som kan brukes som en bolle når du spiser. Den eneste utseendemessige forskjellen mellom de ulike størrelsene er at de har ulik høyde. Diameteren og åpningen i toppen har samme størrelse uansett hvilket alternativ du velger.

Urberg er et skandinavisk varemerke. De bygger på den tradisjonen som finnes her, nemlig at friluftsliv er viktig. Mange har fulgt foreldrene sine ut i naturen som små barn, og de ønsker å gjøre det mulig for en ny generasjon å få lignende opplevelser.


Mattermoser for barn

Nedenfor finner du termoser som er spesielt utviklet for barn. Hovedforskjellen fra voksenversjonene er at de er litt mindre, ofte litt enklere å åpne og bruke, og har en fin barnevennlig design.

Skip Hop Zoo Mattermos

Skip Hop Zoo Mattermos

Sjekk prisen på:

Zoo Mattermos kommer fra Skip Hop og er designet for å passe for barn. Størrelsen er tilpasset slik at termosen er mer enn nok til et barns måltid, samtidig som den ikke er veldig stor. Dette gjør det enkelt å ta med mat til barnet og holde den varm. Termosen rommer 3,25 dl.

Til og med utseendet er laget slik at barn kan sette pris på den. Materialet er rustfritt stål, og termosens bunn og lokk har en livlig turkis farge. Selve termosen har den naturlige fargen på rustfritt stål som base og er deretter prydet med en glad liten bie.

Settet inneholder også en spork, som er en kombinasjon av skje og gaffel. Når barnet skal spise, kan lokket brukes som bolle. I tillegg til Zoo Mattermos med bilde av en bie kan du velge mellom flere andre varianter, for eksempel en ugle, en rev eller en hund.

Det amerikanske merket Skip Hop har produkter som er utviklet av foreldre, slik at produktene virkelig kan dekke deres egne behov. Alt i serien er designet for å gjøre livet med barn enklere og morsommere, og er av høy kvalitet og oppfyller alle krav til produktsikkerhet.


Skip Hop Spark Style Mattermos

Skip Hop Spark Style Mattermos

Sjekk prisen på:

Liker barnet ditt fart og eventyr? Da kan utseendet og funksjonen til Spark Style fra Skip Hop være akkurat det de trenger. Med en mattermos kan dere dra ut for å oppdage verden. Selv om dere ikke drar langt hjemmefra, er det godt å kunne ta med seg mat og holde den varm.

Spark Style Food Thermos gjør det mulig. Termosen holder deg varm i opptil fem timer, og størrelsen gjør den lett å få plass til i sekken. Termosen rommer 3,25 dl.

Utseendet passer også for det eventyrlystne barnet, siden termosen er dekorert med et romskip. Materialet er rustfritt stål. Det følger med en spork, som er en skje og gaffel i ett.

Hvis du ikke liker romskipet og den eventyrlige stilen, kan du velge en termos med regnbue, jordbær, robot eller et av de andre motivene i Skip Hop-serien.

Skip Hop-merket har ulike typer flasker, termoser, vesker, leker og tilbehør til babyer, barn og deres foreldre. I tillegg til å være funksjonelle, er produktene stilige og inspirert av det som er trendy. Selskapet er basert i New York, noe som gjør det mulig å holde seg oppdatert på det siste innen kultur og livsstil.


Primus Trailbreak Lunch Jug 400 Pippi

Primus Trailbreak Lunch Jug 400 Pippi

Sjekk prisen på:

For alle barn som elsker Pippi, er denne matboksen fra Primus det perfekte alternativet. Den kommer i tre forskjellige farger.

Rød, med et bilde av Pippi som løfter hesten sin, grønn, med Pippi som bærer kappesekken sin og herr Nilsson som rir i sekken, og blå med Pippi som klatrer opp og ned en stige. I tillegg til det flotte eksteriøret er termosen pulverlakkert slik at den er lettere å gripe enn ubehandlet metall.

TrailBreak Lunch Jug er laget av rustfritt stål, et materiale som ikke trekker til seg smak eller lukt fra maten og derfor egner seg godt for matmosere. Den rommer 4 dl og er en lavere og litt bredere modell. Åpningen er bred, slik at det er enkelt å spise direkte fra den. Termosen har doble vegger og er vakuumisolert, noe som gjør at den holder lenge på varmen.

Primus er et varemerke som er mest kjent for sine lette utekjøkken som enkelt kan tas med i sekken på tur. Selskapets første oppfinnelse var et sotfritt kjøkken, og kjøkken og matlaging står fortsatt i sentrum for virksomheten. Akkurat som da selskapet startet, ønsker Primus å skape bærekraftige kjøkken som har så liten innvirkning på miljø og mennesker som mulig.


Liewood Food Jar Nadja

Liewood Food Jar Nadja

Sjekk prisen på:

Liewood har laget denne søte termosen i rustfritt stål med en stilisert panda på forsiden. Hvis pandaen er din favoritt, kan du få en termos der bakgrunnen er den naturlige gråfargen på det rustfrie stålet, men du kan også velge å få termosen i dark rose, peppermint eller en behandlet lysegrå finish.

Det finnes også andre alternativer å velge mellom. For eksempel en katt på en sennepsgul eller rosa termos, en kanin på en grønn termos eller en drage på en sandfarget termos.

Nadja-termosen er ikke bare søt, men også veldig praktisk. Den rommer 2,5 dl og kan holde maten varm i opptil 6 timer. Ønsker du å holde maten kald, kan den gjøre det i opptil 8 timer. På denne måten har du alltid god mat til barnet ditt. Som en ekstra bonus kommer Nadja i en fin innpakning, slik at den er enkel å gi bort i gave.

Det danske merket Liewood har sine røtter i nordisk design, og er opptatt av estetikk og stilige detaljer. Liewood produserer personlige produkter som passer til den moderne familien og stilen i et trendy hjem. I sortimentet finner du blant annet barneringer, smokkholdere, matesett, babytepper, badeleker og badekåper.


Hva bruker man en mattermos til?

En mattermos ser litt annerledes ut enn en vanlig termos. Den har blant annet en bredere åpning som gjør det lettere å få maten inn i termosen og å få den ut når det er tid for å spise.

Noen mattermoser er laget slik at det er enkelt å spise direkte fra dem, mens andre krever at du heller maten før du spiser. Mange av mattermosene har et lokk som kan brukes som en bolle, slik at du ikke trenger å ta med en tallerken separat.

Du kan for eksempel bruke en mattermos hvis du skal på utflukt eller reise med tog. Hvis du har en jobb der det ikke er mulig å holde maten kald eller varme den opp i lunsjen, kan det også være en god idé med en mattermos.

Hvis du har barn, er en mattermos et enkelt alternativ for å ta med den maten barnet ditt liker og trenger. Noen termokanner er spesiallaget for å passe til barn og deres mat.

De er perfekte til ulike typer supper, men du kan også bruke dem til annen mat. Pølser kan holdes varme lenge hvis du legger dem i varmt vann, og chili con carne eller ravioli kan oppbevares i en termos.

Hvis du vil ha ris og lapskaus, spaghetti og kjøttsaus eller lignende, kan du velge å blande det før du legger det i termosen, eller du kan bruke to matmosere.

Hvor lenge holder maten seg varm i en termos?

Hvor lenge maten holder seg varm, avhenger av hvilken type termos det er snakk om, og varierer også fra produsent til produsent og fra modell til modell.

Når det gjelder de som er laget for barn, holder maten seg varm i 5-6 timer. Noen modeller kan holde kulden i kalde retter i like lang tid, mens andre holder kulden bedre og kan vare i opptil 8 timer.

Mattermosene som er laget for voksnes friluftsliv, er av høyere kvalitet og kan holde varmen lenger. En termos kan holde varmen i 12-14 timer, mens noen kan holde i opptil 20 timer.

Utendørstermoser holder også bedre på kulden enn barnetermosene. Noen modeller holder varme og kulde like godt, mens andre kan holde kulden i opptil 24 timer.

Kan en mattermos holde maten kald?

Absolutt, du kan bruke en mattermos til mat du ønsker å holde kald. Faktisk holder en mattermos ofte bedre på kulde enn på varme.

Det kan dreie seg om et par timer ekstra, men for noen av termosene er forskjellen så stor at termosen for eksempel kan holde maten varm i 14 timer, men kald i 24 timer.

Recent Posts