Beste kulebane 2024: Morsomme kulebaner for store og små barn


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Kulebaner er fysikk og ingeniørkunst for barn. Det er noe tiltrekkende med å bygge en konstruksjon hvor ballen kan komme fra start til slutt på egen hånd. Det er mange forskjellige merker og typer kulebaner på markedet. I denne artikkelen undersøker vi mange varianter og utnevner den beste banen!

Jente som leker med kulbane

Hvilken kulebane er best i test?

Vår absolutte favoritt og best i test var GraviTrax.

For yngre barn liker vi Quercetti Kulebane.

For de aller minste anbefaler vi Jabadabado Bilbane og Quercetti Junior.

Les videre for å se anmeldelser og våre tanker om alle 7 kulebaner vi sjekket ut!

Beste kulebane akkurat nå – 7 deilige baner for ulike aldre

Her er vurderinger på alle kulebanene vi har tatt en nærmere titt på.

Det kan også være lurt å lese tips om morsomme brettspill for barn og hele familien!

GraviTrax – Best i test kulebane

Gravitrax kulebane starter set

Sjekk prisen på:

Anbefalt alder 8+

Ny futuristisk og utrolig innovativ kulebane fra den tyske produsenten Ravensburger. Denne kulebanen er prisvinnende og har blitt kåret til beste leketøy i 2018 i den prestisjetunge Parents’ Choice Awards®.

Selv om den anbefalte alderen fra produsentene er 8+, kan vi si at vi har erfaring med disse kulebanene med betydelig yngre barn. Hvis voksne er involvert, kan disse kulebanene gi mye glede selv for førskolebarn.

GraviTrax konstruksjon gjør det mulig å kombinere ulike deler på en veldig fri måte og bygge virkelig kule kulebaner. Med ulike utvidelser er det nesten ingen grenser for hvor store og komplekse prosjekter du kan opprette.

Kulebanen er bygget på bunnplater med hull du plasserer de forskjellige ”byggeklossene”. Dette setter dem i perfekt avstand fra hverandre. Det er veldig enkelt å fritt bygge baner i forskjellige høyder og plassere takrennene slik at kulene beveger seg ved hjelp av tyngdekraften. Den inneholder også en manual med instruksjoner for mange forskjellige ferdige kulebaner som du kan bygge trinnvis.

Det er rimelig enkelt å bruke GraviTrax, og hvis du følger instruksjonene, fungerer banen perfekt. Det er sjelden noen stopp eller andre feil, som dessverre kan være på noen andre kulebane. GraviTrax er definitivt på toppen når det gjelder funksjonalitet.

I tillegg til de vanlige brikkene som svinger og byggeklosser, er det flere spesielle deler som gjør ballens reise mer interessant. En standard startpakke inneholder for eksempel:

  • Magnetisk kanon som kan starte en kule og gi den ny hastighet.
  • Hull hvor kulen kan falle ned slik at du kan bygge flere etasjer.
  • Veksleren slik at kulene kan ta forskjellige baner.

GraviTrax er vår favoritt av alle kulebane. Det er komplekst nok til å inspirere voksne også, men samtidig enkelt nok til at barn kan nyte å bygge. Det eneste som er negativt er at når du blir varm i klærne dine, vil du sannsynligvis ønske å kjøpe ekstra pakker og nye kule tillegg. Det kan være en dyr glede, men samtidig er det veldig morsomt. Hvis du skal kjøpe en kulebane for barn i skolealder, er GraviTrax den beste kulebanen!


Quercetti Kulebane – Egnet for både små og store barn

Anbefalt alder 18 måneder, 4+ år eller 8+ år (avhengig av modell)

Quercetti Migoga Kulebane Maxi – Passer fra 8 år

Quercetti Migoga Marble Run Maxi Kulebane

Sjekk prisen på:

Klassisk plast kulebaner fra italienske produsenter Quercetti. Disse kulebanene er veldig populære, og det er flere gode grunner til det!

For det første er dette et svært rimelig leketøy. Du får mange deler for pengene og kulebanen fungerer veldig bra. Ballene ruller selvgående hele veien gjennom alle svinger og Vortex hull. De er ganske enkle plastleker, og de føler seg litt ”billige”, men det fungerer faktisk veldig bra. Men hvis du bygger en høy konstruksjon, kan det bli litt skjelvent, så da er det viktig å være forsiktig så du ikke velter.

Quercettis kulebane kan enten bygges i henhold til instruksjonene, eller din egen fantasi. Det er både større og mindre startpakker. Det er også en juniorpakke som er en perfekt kulebane for de virkelig små. Quercetti Junior Basic kan brukes så tidlig som rundt 18 måneder.

Quercetti Migoga Jungle Kulebane – Best for barn over 4 år

Quercetti Migoga Marble Run Jungle

Sjekk prisen på:

Siden det er ganske store deler til Quercettis kulebane, er det rimelig enkelt for barn å bruke dem alene. De mindre pakkene passer for barn fra rundt 4 år, mens de store prosjektene er mer egnet for litt eldre barn på 8+ år.

Det som kan være litt kjedelig med kulebanen fra Quercetti er at de er noe begrenset i tilbehøret. Du har svinger, spiraler, vortex hull og du kan bygge forskjellige veier som vind, men utover det er det ingen super spennende tillegg. Samtidig er det veldig tilfredsstillende å bare se ballen komme gjennom banen, og det kan være ganske lange og fine ritt.

Quercetti Junior – Beste kulebane for små barn fra 18 måneder

Quercetti Migoga Marble Run Junior Kulebane

Sjekk prisen på:

Vi liker Quercettis kulebane. De er rimelige og er både den billigste og mest passende kulebanen for de litt yngre barna. Klart et alternativ for barna som nettopp har begynt å få interesse i verden av kulebane!


Hubelino – Kulebane til Duplo

Hubelino Kulebana Duplo

Sjekk prisen på:

Anbefalt alder 4+

Det er flere kulebaner bygget med blokker og fliser som ligner på Duplo. Ingen av disse er offisielle Lego klosser, men de er av samme størrelse og fungerer bra å kombinere med vanlige Duplo klosser.

Her er det største merket når det gjelder kulebaner til Duplo. Det er det tyske merket Hubelino, et selskap med over 10 års erfaring i produksjon av denne typen kulebaner.

Det er mange forskjellige pakker å velge mellom, avhengig av hvor stor kulebane du vil kunne bygge. Et startsett inneholder hvite byggeklosser som du bruker til å bygge selve konstruksjonen, og forskjellige fargede deler med selve kulebanen. Det er deler som går opp, forskjellige typer svinger og mer slik at du kan designe en kulebane i henhold til din egen fantasi.

Pakken inneholder også instruksjoner for flere forskjellige kulebaner som kan bygges med settet ditt, og håndbøkene dine er også tilgjengelige på Hubelinos nettsted. Å følge en mal kan være ganske vanskelig og krever stor nøyaktighet. Bare å bygge litt på egen hånd, derimot, er ganske enkelt, selv om det kan være vanskelig å få en virkelig stor og kraftig kulebane som det.

Siden det er mulig å både bygge fritt og følge instruksjonene, kan det sies at det er mulig å velge vanskelighetsgrad. Det enkleste spillet med byggeklosser og kulebane fungerer bra for små barn over 4 år. For å bygge mer avanserte baner, vil barn sannsynligvis gjøre det beste rundt 7-8 år. Men dette er en kulebane som passer de fleste barn.

Hubelino kulebane er festet til byggeklosser og er derfor noe begrenset i hvordan du kan bygge. Men for de som er kreative med Lego, er det gode muligheter til å komme opp med ideer å lage med disse kulebanene. I tillegg til de vanlige delene, er det mulig å kjøpe spesielle detaljer som en twister, heis eller deler som sender kulene i forskjellige retninger.

Det som er litt vanskelig med disse banene er at hvis du bygger feil eller ikke får nok høydeendringer i banen din, kan ballen stoppe midt på banen. Det kan bli litt av et antiklimaks når du bygger en stor fin konstruksjon, og deretter ser det stoppe litt i midten. Selv noen av sporene som er inkludert i instruksjonene kan ha utilstrekkelig hastighet på ballen.

Alt i alt er Hubelino kulebane et fint alternativ. Det er barnevennlig, og hvis du allerede har Duplo hjemme, er det utmerket å kombinere med eksisterende byggeklosser. Da kan du få veldig høye og imponerende kulebane hjemme i lekerommet.


Hape – Kulebane av tre

Hape Kulebane Tre Cliffhanger

Sjekk prisen på:

Anbefalt alder 4+

En veldig fin og velfungerende kulebane av tre fra det tyske merket Hape. Selskapet er faktisk verdens største når det gjelder treleker. De er svært forpliktet til miljøansvar og driver flere prosjekter for å bekjempe for eksempel barnefattigdom. Du kan lese mer om prosjektene deres her.

Deres kulebaner består av tre takrenner hvor ballene vil rulle og ulike fargede blokker som holder stillaset opp. Det finnes også en rekke spesielle blokker som tunneler, spor, fartshumper, vekselblokker og mer. Det som er så bra med Hapes trebane er at kulene beveger seg utrolig pent langs disse banene.

Hape har en rekke kulebane i både liten og stor skala. For de minste barna er en liten bane som er enkelt, men morsomt og ikke for krevende nok til å sette sammen. For større barn og familier som ønsker å bygge sammen, er det store muligheter til å bygge virkelig komplekse konstruksjoner av disse kulebanene.

Det er mulig å bygge Habes bane både ved å følge instruksjonene og på egen hånd. Det anbefales å starte med å følge instruksjonene for å lære hvordan de ulike delene brukes og bedre forstå hvordan kulebanen fungerer. Etter det har det en tendens til å være lettere å komme opp med dine egne kreative varianter på disse banene.

Dette er et kvalitets leketøy og hver brikke føles stabil og holdbar. Det er litt av en motorøvelse å bygge disse banene sammen, noe som allerede er perfekt for barn rundt 5 år. Eldre barn har også mye moro med Hapes kulebane og for barn i alderen rundt 7-10 år er det store muligheter for utfordringer med å bygge de større settene, eller kombinere flere sett i store kulebane.

Det skal imidlertid sies at noen synes disse kulebanene er litt for utfordrende, spesielt for små barn. De må være riktig tilkoblet for at sporet skal fungere, og hvis du er ustø på hånden, kan du velte hele konstruksjonen.

Alt i alt er vi helt solgt på Habes trekulebane. Det er et genuint godt produsert leketøy som er både holdbart, morsomt og utfordrende. Hvis du vil ha en god kulebane av tre som vil gi mange timer med moro, er dette et veldig godt alternativ.

Denne kulebanen liker de populære togbanene i tre som mange barn elsker å leke med.


Jabadabado kulebane med biler for små barn

Jabadabado Bilebane Kulebane

Sjekk prisen på:

Anbefalt alder 18+ måneder

Dette er teknisk sett ikke en kulbane, men et veldig morsomt alternativ for de små barna. Det er en bilbane hvor du slipper bilen, og så går den ned tre kjørefelt selv. Krever ingen konstruksjon og er latterlig moro for barn fra ca. 18 måneder.

Jabadabado bilbane er en akkurat riktig introduksjon til barnet som har begynt å utforske verden rundt ham eller henne. Her får de oppleve fysikkens lover som styrer bilen på sin reise fra toppen til bunnen av banen.

Banen i seg selv er for det meste laget av tre og har fine stimulerende farger. Den leveres med et sett med biler og er et slitesterkt leketøy som er utrolig enkelt å bruke.

Selv om dette er et så enkelt leketøy, er det fascinerende hvor lenge det kan tiltrekke seg barn til å leke. Barn som begynner å sette pris på biler tidlig, kan vanligvis bli sittende fast med dette leketøyet i lange perioder og kjøre bilene om og om igjen nedover banen. Det er mye å prøve, fra å kjøre flere biler samtidig, til å prøve å presse bilene ned i ekstra hastighet. Eller kanskje la andre leker gå i kjørefeltet for å se om det fungerer.

Jabadabado-merket er en svensk familiebedrift som har eksistert siden 1993. De designer og utvikler treleker, og deres produkter er et populært trekk ved mange familier med barn. Vi setter pris på deres leker og deres filosofi, som inkluderer å jobbe med bærekraft når du velger sine naturlige materialer. Vi liker også deres følelse av design hvor de jobber veldig stilig med nøye utvalgte fargekombinasjoner og mønstre.

Hvis du har en pjokk som liker ting som beveger seg vil Jabadabado bilbane være et perfekt leketøy. Du er garantert mange timer med lek og glede å plukke opp i denne fine leketøy. Dessuten er det veldig billig, så det er definitivt et leketøy vi anbefaler!


BoomTrix

Boomtrix Trampolin Kulebane

Ikke tilgjengelig for kjøp på nett

Anbefalt alder 8+

Er dette i det hele tatt en kulebane? Det kommer an på hvem du spør! BoomTrix er en helt unik variant innenfor denne typen leker. I stedet for å la kulene rulle ned et spor, lar du dem sprette på forskjellige trampoliner, gjennom hindringer og opp til mål.

Først av alt kan vi konkludere med at BoomTrix ikke er et lett leketøy å lykkes med på første forsøk. Det krever mye tålmodighet. Det handler om å plassere trampoliner, teste, justere, teste igjen og så videre, til du får sporet riktig.

Samtidig er det en veldig tilfredsstillende følelse når du klarer det. Du ser ballen spretter mellom trampoliner, gjennom hele banen og alle hindringer og deretter landing i mål! Det er morsomt og umiddelbart vanedannende for de som tar seg tid til å bli gode på BoomTrix.

I et BoomTrix Starter Set får du:

  •     1 starttårn
  •     1 start trampoline
  •     1 ring for å hoppe gjennom
  •     4 trampoliner å sprette ballen på
  •     1 landing trampoline
  •     5 kuler

Det er selvfølgelig tilleggspakker og større pakker å kjøpe for de som ønsker nye utfordringer.

BoomTrix er ikke en tradisjonell kulebane, men en innovativ variant. Det er et ganske gratis leketøy hvor du kan prøve å utfordre deg selv til å bygge hardere og mer kompliserte baner. Du kan bruke møbler eller leker i hjemmet for å utvide prosjektet. Det vil være en interessant læringsmulighet hvor barnet får undersøke hvordan kreftene påvirker ballen i trampolinen når den slippes ut fra forskjellige høyder og forskjellige vinkler.

Det er viktig å forstå at dette er et leketøy som er vanskelig for de minste barna. Hvis du som voksen er involvert, kan det være mye glede og lære å plukke opp for små barn. Men for at leketøyet skal bli virkelig verdsatt, er det sannsynligvis nødvendig at barna er minst ca. 8 år gamle, noe som også er anbefalingen fra produsentene.

Vi liker BoomTrix og ser det som et spennende alternativ til de mer klassiske kulebanen. For barn med god tålmodighet og interesse for å bygge og prøve seg på det, er dette et flott leketøy som kan være veldig kreativt med.


Clementoni Action & Reaction

Clementoni Action Reaction Kulebane

Sjekk prisen på:

Anbefalt alder 8+

Dette er en actionfylt kulebane med mange muligheter. Det er også veldig billig, men for deg å virkelig nyte det, du kommer sannsynligvis til å trenge større pakke og kanskje noen add-on. Men Clementonis bane kvalifiserer fortsatt som en av de billigere alternativene når det gjelder kulebane.

Clementoni Action & Reaction og deres andre kulebaner er fylt med uvanlige actionfylte elementer som ikke finnes i noen annen kulebaner. De oppfordrer også til kreativitet, og du kan kombinere visse deler av kulebanen med vanlige gjenstander i hjemmet, for eksempel skuffer, bøker og møbler. For enda større vanskeligheter, er det ting som trampoliner, gyngebrett og mer for noen av Clementonis kulebane.

For å bare bygge en enklere bane, tar det ikke mye, men delene monteres enkelt i henhold til instruksjonene. Men for å få en mer ekstrem og kul vei for kulen å reise krever både mye kreativitet og evne. Derfor er Clementonis kulebane best egnet for litt større barn. Produsenter anbefaler sine kulebaner fra 8 år og oppover.

Vi tror Clementoni har klart å skape mange veldig morsomme detaljer og tillegg til hans kulebaner, alt fra trampoliner til looper, men dessverre er de litt vanskelige å bruke. Det blir sjelden så fartsfylt og selvgående som i reklamene. Men med litt tålmodighet er det mulig å få de riktige banene. Det er viktig å forstå omtrent hva du kan forvente. Dette er en helt ok bane, til en ganske god pris.

Tross alt, hvis du vil ha en unik kulebane med mange spesielle deler som ikke finnes noe annet sted, er Clemontoni et godt valg. Ikke forvent å bygge meterlange baner der alt fungerer perfekt, men kortere kulebane med unike kreative elementer.


Vanlige spørsmål om kulebaner (FAQ)

Her er svarene på noen vanlige spørsmål som forbrukerne vanligvis spør rundt kulebaner.

Hva er en kulebane?

En kulebane er et leketøy hvor du utforsker fysikkens lover ved å slippe en eller flere kuler på toppen av banen og se dem gjøre sin egen vei ned hele veien. Det er et leketøy som har fascinert barn og til og med voksne i mange år. Det er et enormt antall typer kulebane, og de kan være laget av forskjellige materialer.

Noen ganger kalles babyleketøyet der barnet må flytte baller og blokkerer gjennom en metalltråd, også en kulebane.

Kulebane på engelsk kalles vanligvis marble run, eller marble race.

For hvilken alder passer kulebaner?

Det er kulebaner for alle aldre. De avanserte modellene er best egnet for barn over 8 år, og de enkleste er gode fra 18 måneder. Her er en tabell med aldersanbefaling av kulebanene vi har prøvd:

KulebaneAnbefalt alder
GraviTraxFra 8 år
BoomTrixFra 8 år
Quercetti KulebaneFra 18 måneder, 4 år eller 8 år (forskjellige modeller)
Clementoni Action & ReaksjonFra 8 år
Hubelino – Kulebane til DuploFra 4 år
Hape – Kulebane av treFra 4 år
Jabadabado kulebane med biler for små barnFra 18 måneder

Er det en god kulebane av tre?

Ja. Vi liker Hape kulebane i tre. Det er en av de beste kulebanene i tre vi noensinne har funnet.

Har Lego Duplo laget en kulebane?

Nei. Det er imidlertid andre produsenter som har laget kulebaner som er egnet for bruk med Lego Duplo. Den mest kjente, som vi også har prøvd, er Hubelino kulebane. Det er utmerket fra en alder av 4 og er en veldig god kulebane. Det finnes også andre varianter på for eksempel nettstedet Wish. Men vi har ikke prøvd disse og kan ikke bedømme om de er gode, eller egnet til å leke med.

Recent Posts