Beste sidepute for babyer 2024: Hvil på siden og avlast babyens hode


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Noen barn som tilbringer mye tid på ryggen kan utvikle en asymmetrisk hodeform. Hodet blir litt flatere på baksiden. Det kan forhindres med en babypute. Men hvis det allerede har utviklet seg, anbefales det ofte å la barnet sove i sideposisjon. Sideputen er et hjelpemiddel som holder barnet trygt og stødig i sin posisjon på siden. Her sjekker vi ut de beste sideputene for babyer.

Baby sover på siden i en fin seng uten sidepute

Hvilken sidepute er best i test?

Den beste og vanligste puten som anbefales for å hjelpe babyen sove på siden er Doomoo Basics sidepute.

Det andre anbefalte alternativet er Candide Air side- og ryggstøtte.

Les videre for mer informasjon om begge disse sideputene.

Doomoo Basics Sidepute (Babysleep)

Doomoo Basic Sleep

Sjekk prisen på:

  • Anbefales for utviklet asymmetri i hodeskallen
  • Gir stabil sideposisjon for babyen
  • Fra 0-6 måneder

Denne puten hjelper barnet å holde seg i sideposisjon. Det gir spedbarnet en jevn posisjon og hindrer dem i å rulle over på ryggen eller magen. De kan fortsatt bevege armer og ben fritt. Dette er en støtte som vanligvis anbefales i tilfeller der babyen allerede har utviklet en asymmetrisk hodeform. Doomoo Basics sidepute anbefales blant annet av både jordmødre og leger for de barna som må avlaste hodet i tilfelle asymmetri i hodeskallen har utviklet seg, eller i noen tilfeller for barn med alvorlig oppkast.

Anbefaling fra en svensk spesialist i pediatrisk omsorg.

Doomoo Basics Babysleep kan brukes på de fleste soveplasser, på flate overflater. Både hjemme i barnesengen, og i for eksempel barnevogn eller foreldrenes seng. En annen populær bruk av denne er når du ligger og ammer.

Denne sideputen er egnet fra nyfødt opptil ca. 6 måneder. Du bør imidlertid slutte å bruke puten hvis barnet beveger seg mye og kan snu seg alene, som hos noen barn oppstår tidligere.

Den indre delen av Doomoo Basics består av to skumgummideler laget av Oeko-tex-sertifisert polyuretan. På utsiden er en bomull og polyester trekk som holder skumgummi sammen. Puten er lett å ta vare på og trekket er vanntett og kan løsnes for å vaske i en maskin. Det kan også forsiktig tørke ved lav temperatur.

Dette er den mest anbefalte sideputen for barn som trenger å sove på siden. Det er en billig, enkel og sikker måte for å avlaste baksiden av hodet eller hjelpe barn som har nytte av å være i sideposisjon. Hvis du trenger en sidepute, er det vår standard anbefaling å foreslå Doomoo Basics sidepute.


Candide Air side- og ryggstøtte

Candide Liggestøtte Sidokudde Baby

Sjekk prisen på:

  • Kan brukes på de fleste flate overflater
  • Holder spedbarnet i stabil sovestilling
  • Fra 0-3 måneder

Dette er den andre puten som ofte anbefales for barn som trenger å sove på siden. Den kan også brukes til å hjelpe barnet med å opprettholde en stabil posisjon på ryggen.

Candide Air side- og ryggstøtte fungerer ved å sette ryggstøtten og kilen slik at den passer til barnets størrelse og posisjon. Dette gjør det enkelt å bruke og svært fleksibelt. Når barnet er mellom putene, får de ekstremt god støtte og ligger trygt på siden.

Candide Air side- og ryggstøtte kan brukes på alle flate overflater: barneseng, barnevogn, vugge eller foreldrenes seng. Akkurat som Doomoos variant, er dette også utmerket å ha som støtte for løgnaktig amming på siden.

Produktet anbefales fra ca. 0-3 år i tilfeller der det er behov for å sove på siden. Det er viktig å slutte å bruke produktet hvis barnet er i stand til å snu seg på egen hånd.

Fyllingen består av et solid skummateriale i to deler av 100% polyuretan og dekselet er laget av 100% polyester. Det ytre stoffet er såkalt 3D-netting, noe som gjør det luftete og bidrar til å regulere temperaturen på barnet som ligger i.

En ulempe med Candide Air side- og ryggstøtte er at det ikke anbefales å vaske i en maskin. Det skal bare vaskes for hånd. Det kan være trist hvis det for eksempel kaster opp på puten.

Ellers er Candide Air side- og ryggstøtte et godt produkt som føles stabilt og trygt. Det er litt dyrere enn Doomoo Basics, men i det hele tatt utfører den samme funksjonen. Vi har egentlig ikke en sterk preferanse mellom disse putene, men Doomoo Basics har en tendens til å skje oftere som en anbefaling fra profesjonelle eksperter i barnepass. Derfor anbefaler vi også Doomoo i første omgang.


Hva er en sidepute for babyer?

En baby sidepute er en funksjonell pute som hjelper babyer ligge på deres side. Vanligvis anbefales alle barn å sove på ryggen, men i spesielle tilfeller kan en sidestilling være å foretrekke. Da hjelper sideputen barnet til å ligge trygt og stabilt.

Når skal du bruke sidepute for baby?

Den vanligste anledningen når en sidepute anbefales for baby, er i tilfelle allerede utviklet misdannelse av hodet. Spedbarn som har vært på ryggen i svært lange perioder i samme posisjon kan utvikle asymmetri i hodeskallen, eller en flatere hodeform. Når dette har begynt å skje, kan en sidepute gi barnet muligheten til å lindre hodet for ikke å forverre situasjonen.

Hvor lenge kan et spedbarn bruke en sidepute?

Sideputen er et hjelpemiddel for små barn å kunne ligge stabilt på siden. Vanligvis brukes den mellom 0 og 6 måneder. En klar advarsel er at sideputen ikke skal brukes hos barn som flytter mye eller barn som kan snu seg alene. I noen tilfeller skjer det tidlig, og da er det ikke tilrådelig å la babyen sove med en sidepute.

Barnet ønsker ikke å ligge i sideputen – hvordan gjør jeg det?

Noen babyer synes det er vanskelig å slå seg ned med sideputen. De kan ha blitt vant til å sove på den ene siden, men de må sove på den andre nå fordi hodet må avlastes. Det finnes ingen rask og enkel løsning for dette. Oftest er det mulig å få barnet brukt, men det kan ta litt tid. Et par ting å prøve er:

  • La barnet sovne først – for eksempel ved å amme i armene dine.
  • Vent til babyen er veldig sliten.
  • La barnet bruke sideputen når det ammer (eller mates med flaske).
  • Prøv kortere øyeblikk – hvis barnet reagerer sterkt, stopp, komforter og prøv igjen senere.

Hvis du vil forhindre flatt hode hos babyer, anbefales det ofte å bruke en spesiell babypute!

Recent Posts