Hvor lenge skal barn sove? Veiledning til barns søvn i ulike aldre


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Barnas søvn- og søvnvaner er, akkurat som for voksne, veldig individuelt, og hvor mye søvn hver enkelt trenger, kan variere. Søvn fungerer som en gjenoppretting for både kroppen og hjernen, og når det gjelder barn, er det under søvn at det meste av veksthormonet produseres. Som du vet, er tilgang til nok søvn ekstremt viktig for folk generelt, spesielt for barn.

Dette er hvor lenge barn og babyer skal sove

Selv om behovet for søvn er individuelt, er det generelle retningslinjer å følge. Barns søvnbehov kan deles inn i ulike aldre:

  • 0-12 måneder: 15-18 timer per dag
  • 1-3 år: 12-14 timer per dag
  • 3-6 år: 11-12 timer per dag
  • 6-12 år: 10-11 timer per dag
  • 12 år og eldre: 8-9 timer per dag.

Det første året, 0-12 måneder

Spedbarn sover i utgangspunktet i mange og korte perioder. Det er vanlig at slike små barn sover i 2 timer og deretter være våken i 1-2 timer og fortsetter å gjøre det hele dagen.  15-18 timer per dag sier anbefalingen, men her trenger du ikke å fortsette å telle timer hvis barnet ellers føler seg bra.

Det du kan tenke deg er å ikke prøve å holde babyen våken, det vil nok resultere i en overtrøtt baby, som kan ha problemer med å sovne nettopp av den grunn.

For babyer å forstå når det er natt er ikke noe å bli tatt for gitt i første gang. Barn i denne alderen spiser med ganske hyppige intervaller. Selv om det ville være en veldig generell uttalelse å si at fôring foregår hver tredje time, er det også en retningslinje som kan fungere rimelig godt å forholde seg til.

Det sies ofte at barn i denne alderen skal få lov til å regulere mat og søvn selv fordi barn lærer å regulere dette ganske bra allerede i tidlig alder og det hele kommer naturlig.

Etter en stund er intervallene mellom matingene lengre om natten enn om dagen, når barnet begynner å kjenne døgnrytmen.

For å sove godt, trenger babyen en god seng. Noen ganger kan en babypute brukes, og mange foreldre liker å bruke en babynest for trygg søvn. Et annet populært sted å sove for små babyer er vuggen.

Hvorfor sover barnet mitt i så korte perioder?

Dette er et spørsmål som mange foreldre stiller seg selv. Svaret er at du egentlig ikke vet det. Noen barn sover 2 timer om gangen mens andre sovner i 20 minutter og våkner. Imidlertid er mengden søvntimer vanligvis omtrent det samme.

Hvis du som forelder opplever det som et stress at barnet sover så korte øyeblikk og at du ikke har tid til å gjøre det du trenger, må du prøve å tenke at spedbarnsalderen er kort og at det hele er forbigående.

Selv om det kan være vanskelig, må du prøve å følge babyens vaner og øke hvilen mens barnet hviler og ikke være redd for å be om hjelp til å avlaste pårørende dersom du føler at du trenger det.

Å la noen ta babyen ut på en times tur med barnevognen kan være gull verdt for en sliten forelder.

Utvikling og selvstendighet, 1-3 år

Selv om det individuelle behovet fortsetter å regjere, er det her, rundt 1 år, at sovetidene ofte forkortes til en gang om dagen i stedet for to, og nattens søvn begynner å bli mer sammenhengende.

Anbefalingen 12-14 timer per dag kan være litt forskjellig i timer på dagen. Noen barn sover kanskje 12 timer om natten og hviler litt midt på dagen, mens andre barn sover litt færre timer om natten og har en lang eller to kortere søvntider i løpet av dagen.

Du kan også se at barn i denne alderen viser et stort behov for nærhet og kan begynne å føle seg ukomfortable med å bli overlatt til å sove av seg selv. Dette er helt normalt og er en del av utviklingen.

Den berømte trassige alderen kan også dukke opp rundt søvnvanene, og barn som har sovet alene i noen tid, må kanskje ligge med foreldrene sine igjen eller i det minste trenge ny veiledning for å komme til hvile på egen hånd.

Fantasien er vill og fantastisk i denne alderen. Men tankene kan gå like raskt til monstre og andre forestilte farer som regnbuer og vakre eventyr. Det kan være lurt å unngå spennende kveldslesing og eventyr i denne alderen og først avslutte dagen med koselige eventyr og historier.

Hvorfor har barnet problemer med å sovne om natten?

Hva påvirker våkenhet og søvn hos både mennesker og dyr er et hormon som kalles melatonin. Melatonin produseres på forskjellige nivåer i løpet av dagen, det øker om natten og er på sitt høyeste om natten, for å sette kroppen til hvile.

Barn som tilbringer mye tid ute i dagslys har lettere for å regulere dette, så det er viktig å holde seg utendørs. En time om dagen skal barnet være ute og leke, og de mindre barna kan for eksempel ha søvntid ute i barnevognen.

En vanlig misforståelse er at barn som sover lenge i løpet av dagen, har problemer med å sovne om natten. Dette er vanligvis ikke sant og kan til og med være omvendt, barnet blir overtrøtt hvis de ikke har fått nok søvn og derfor har problemer med å komme til hvile og sovne om kvelden. Dette kan fort bli en ond sirkel. Søvn er et av de største samtalepunktene og angsten blant småbarnsforeldre.

Du vekker barnet fra hvilen og stresser seg selv når resten ikke faller på akkurat det tidspunktet du tror det må for ikke å gjøre natten til en katastrofe. Mange ganger kan du bare ta det med ro. Det faktum at søvntider en dag ikke faller sammen på nøyaktig samme tid som de vanligvis gjør, fører det vanligvis ikke til noen ødeleggende konsekvenser.

3-6 år

Barn i denne alderen trenger ca 11-12 timer søvn per dag. I denne alderen er det også vanlig at sovetidene i løpet av dagen fases ut, da barnet ikke lenger trenger det. Noen barn trenger imidlertid en kortere hvile til de er 6 år.

Det er veldig individuelt, og det er viktig at barn som fortsatt trenger å hvile i løpet av dagen, får lov til å gjøre det. Både hjemme og i barnehagen.

En forutsetning for god søvn er en komfortabel pyjamas og et godt ventilert soverom.

Er det skadelig å la barnet være våken sent på kvelden?

Barn i denne alderen begynner ofte å ønske å være oppe sent på kvelden med sine foreldre og eldre søsken. Det kan være greit å la barnet være oppe litt senere enn vanlig noen ganger hvis du er fri neste dag, men du bør huske på at barnet ofte våkner like tidlig om morgenen etter uansett og kanskje trenger å hvile en stund neste dag for ikke å bli over sliten.

Skolebarn 6-12 år

Dagens søvntider har stoppet, og nå har barnet plutselig fått et press til å prestere i løpet av dagene. I tillegg til å være uthvilt nok til å være en god venn og føle seg bra og i stand til å leke, bør barnet ha energi til å lære nye ting daglig på skolen.

Anbefalingen sier at et barn i denne alderen trenger 10-11 timer søvn per dag for å føle seg bra. Dette kan være på tide å gjennomgå dagen. I tillegg til tiden barnet tilbringer på skolen, reiser til og fra skolen, lekser, etc.m.

Hvor mange timer som er igjen og hvordan du tildeler disse timene på den beste måten for barnet. Delt inn i fritidsaktiviteter, for eksempel øvelser og lek med venner. Det er viktig at barnet har tid til å slappe av om kvelden før det er på tide å sove.

Det kan også være lurt å lese om en av de beste skoleappene for matematikk!

Hvorfor er søvn så viktig for barn?

I tillegg til den åpenbare og åpenbare grunnen til at et barn må hviles for å fungere blant venner og på skolen, har det vært klare sammenhenger mellom søvnmangel og psykiske helseproblemer, samt lærevansker i skolealder.

Tenåring 12 år og eldre

Rundt denne alderen begynner barnet å komme ned til samme nivå som en voksen når det gjelder søvnbehov. Det er fortsatt veldig individuelt hvor mye søvn barnet trenger per dag, akkurat som for voksne.

Veksthormonet som fungerer best når vi sover, er kjent for babyens raske høydevekst, men det er faktisk et hormon som fortsetter å bli produsert for livet. Du slutter å vokse i en viss alder, men veksthormon fortsetter å fungere. Deretter, blant annet med fettforbrenning, proteinbygging og økt blodsukkernivå.

Hva kan mangel på søvn hos tenåringer føre til?

Forskning har vist at opptil en av tre tenåringer sover for lite. Dette kan ha en rekke konsekvenser som manifesterer seg i form av depresjon, lærevansker, senkede karakterer.

Det er mye som skjer mens vi sover, kroppen og hjernen trenger søvn for å kunne gjenopprette og behandle det vi opplevde og lærte i løpet av dagen.

En stor del av læringsprosessen fungerer mens vi sover, hjernen flytter informasjon fra korttidshukommelse til langsiktig minne og andre enheter justeres, så vi bør huske hva vi lærte. Hvis søvnen er dårlig og for kort, vil dette få konsekvenser.

Dette er spesielt problematisk for barn og tenåringer i skolealder, hvor du hver dag må ta inn og lære nye ting. Der du også har et press og stress å prestere for å få karakterene du trenger for å kunne skape det livet du ønsker.

Imidlertid er mange tenåringer på sitt mest våken ved midnatt og har derfor naturligvis problemer med å gå til sengs og sove i tide. Dette er et problem som mange tenåringer og tenåringsforeldre har opplevd.

Recent Posts