Bæresele eller bæresjal – Hva er best? En guide som hjelper deg med å bære babyen


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Det å være i stand til å bære barnet ditt i nærheten er både koselig og praktisk, da det gir deg hendene frie på samme tid. Barn har det bra med nærheten, og vi som foreldre har det godt med å alltid ha dem for hånden, spesielt når de er små. Det blir raskt tungt å bære selv et lite barn i armene uten hjelp. Derfor er et godt bæresjal eller bæresele nesten noe foreldre må ha i dag.

Men hva er egentlig det beste alternativet, et bæresjal eller en bæresele? Hva er fordeler og ulemper ved de ulike valgene? Er det forskjellige typer bæresjal og bæreseler? Hva bør du vurdere når du kjøper en av dem? I denne artikkelen vil vi veilede deg i ditt valg av bæresjal og bæreseler!

Bæresjal – Når du ønsker å holde babyen trygg og tett

Fordeler med et bæresjal:

 • Lett, enkelt å pakke og bære.
 • Gir varme og nærhet til barnet ditt.
 • Stilig og diskret, kan matches med dine vanlige klær.

Bæresjal er enkelt forklart et stykke stoff som du vikler rundt kroppen, slik at barnet kan sitte eller ligge mot kroppen din. Det er mulig å plassere barnet i mange forskjellige posisjoner og bæresjalet er svært fleksibelt og tilpasningsdyktig.

Det krever litt trening for å kunne knytte sjalet slik at barnet sitter komfortabelt og sikkert. Det er trolig den største ulempen, kan det føles litt komplisert hvis du ikke er vant til det. På den andre siden, lærer de fleste ganske raskt og når du har gjort det et par ganger, vil det bare bli rutine praksis.

Mange barn liker å sitte i bæresjal, men det skjer at noen barn føler seg fanget og ønsker å få løs for å bevege seg friere. Da kan du prøve forskjellige posisjoner, i de fleste tilfeller er det en viss posisjon som passer barnet bedre enn andre. Den eneste måten å finne ut nøyaktig hva barnet foretrekker, er å prøve den ut. Noen barn må kanskje prøve flere ganger, i kortere økter for å få komfortabel med sjalet.

Sjalet er en moderne variant av en gammel og velprøvd måte å frakte babyen på. Historisk, og selv i noen land selv i dag, kvinner bære sine barn i et stykke tøy, for eksempel en sarong, for å kunne arbeide mens du tar vare på barnet sitt.

Bæresjal selges i dag er ofte utformet i elastiske og ergonomiske materialer for best komfort for både deg og babyen.

Noen elsker bæresjal og foretrekker det over en bæresele, ofte fordi det er mykere og føles mer naturlig å ha på, samt for nærhet det gir deg til babyen.

Men det som er best mellom transportøren og sjalet er til syvende og sist et spørsmål om smak. Mange foreldre prøver begge deler, og i noen situasjoner er ett alternativ mer hensiktsmessig enn det andre. Hvis du har muligheten til å prøve begge, anbefaler vi det, både for å se hva du foretrekker og hva som passer barnet ditt!

Noen ulike typer bæresjal tilgjengelig er:

 • Mei Tai sjal – Fungerer på samme måte som en bæresele, men er designet i elastisk stoff som et sjal. Med et Mei Tai-sjal får du det beste fra de to verdenene, nærheten et sjal tilbyr med fleksibiliteten til en bæresele!
 • Ring sjal – Et ring sjal har den ekstra funksjonen at det kan festes via et par ringer. Takket være disse, fungerer sjalet litt som en pose du bære over skulderen. Mange mennesker setter pris på denne typen bære sjal som de sparer deg for tid, siden det kan tas av og på uten behov for å re-tie det.
 • Tricot sjal – Tricot sjal er en av de vanligste typene av sjal og er egnet for bruk helt fra starten når barna er små. Det er mykt og elastisk, noe som delvis gir lite rom for barnet å flytte, og lar deg endre posisjon eller løfte ut barnet uten å måtte helt ombytte sjalet.
 • Vevd sjal – Et vevd sjal mangler elastisiteten i Tricot sjal, som kan være både gode og dårlige. Det er gunstig når barnet er litt større og begynner å veie mer, da det sitter mer stabilt i sjalet. Med vevde sjal, er det mange forskjellige måter å knytte og bære babyen, men samtidig er det litt vanskeligere å justere sjalet når barnet er på plass, og hvis du skal ta babyen ut at du trenger å knytte det hele.

Noen populære merkene av bæresjal er:

Det er mange merker å velge mellom når det gjelder å bære sjal. Her er noen av de mest populære som du kan ta en titt på hvis du ønsker:

 • Babylonia – Mange fantastiske bæresjal i forskjellige farger. Mange av dem er 100% økologisk bomull Tricot sjal og vi liker deres produkter. De har også noen ring sjal og Mei Tai-varianter.
 • Ergobaby – Disse sjalene er svært populære. De er stilige og designet i super myke og luftige materialer. Ekstremt god kvalitet som vi kan absolutt anbefale!
 • Moby – Har sjal av ulike typer. Moby har ring sjal, såkalt hybrid sjal som har likheter med Mei Tai sjal, og flere klassiske bæresjal. Et kvalitetsmerke med gjennomtenkt design og funksjonalitet!
Babylonia Tricot Slen
Ergobaby Aura Bæresjal
Moby Classic

Bæresele – Et smidig og praktisk alternativ

Fordeler med å bæreseler:

 • Gir en stabil og god holdning til barnet
 • Fleksibel og rask å sette på
 • Ergonomisk og gir god støtte for kroppen din

Bæreseler er en smart og populær måte å bære babyen. Det er ergonomisk og er også populært blant fedre, selv om både bæresjal og bæreseler kan brukes for menn. En bæresele får ofte barnet til å sitte enten bakover eller forover, enten på ryggen eller på forsiden av kroppen din.

En av grunnene til at bæreselen er så populær er på grunn av sin enkelhet. Du putter i babyen inn på noen få sekunder og løfter babyen ut på kort tid. De fleste barn liker å sitte i en bæresele, men det er også noen barn som synes det er ubehagelig. For å finne ut hva barnet ditt liker, må du prøve det selv. Test flere posisjoner, fortrinnsvis for korte øyeblikk i begynnelsen for å la barnet føle det ut og bli komfortabel med selen.

Noen bæreseler har en plate som barnet sitter på, noe som gir litt ekstra støtte og gjør turen behagelig for barnet. Andre varianter er litt enklere og tilbyr en litt nærmere opplevelse der barnet sitter trygt mot kroppen din med selen rundt seg.

Prisene til transportørene varierer, men de har en tendens til å være litt høyere i pris enn bæresjalene. Se vår guide til den beste bæreselen her!

Noen forskjellige typer bæreseler som er tilgjengelige er:

 • Enkle varianter – Tidligere modeller av bæreseler var ganske enkel i sin design, noe som betydde at barna ikke egentlig har full støtte, men ble igjen ”hengende” litt. Disse er kun egnet for kortere øyeblikk.
 • Ergonomiske bæreseler – De vanligste modellene selges for øyeblikket. Ergonomisk tilpasset slik at barna sitter komfortabelt, ryggen er lettet når du bærer, og du kan trygt bære barnet i lengre tid.
 • Hipseat – En liten plattform for barnet å sitte på. Kan noen ganger bli solgt enkeltvis, eller som en komplett bære sele med plattformen nedenfor. Vanlig for eksempel i enkelte deler av Asia, men ikke så mye brukt her i Europa.

Noen populære merker av bæreseler er:

 • BabyBjörn – Du kan ikke snakke om baby bærere uten å nevne BabyBjörn. Det var en gang i Sverige merket var synonymt med ordet bæreseler. Deres produkter har holdt tritt med utviklingen godt og de har nå mange fine ergonomisk tilpasset bæreseler å velge mellom!
 • Ergobaby – Ekstremt populært merke når det gjelder bæreseler. De har et bredt spekter av Ergonomisk utformede varianter, i alle slags farger og modeller. Populære kvalitetsmerke!
 • Tula – Kvalitet merkevare med håndlaget bæreseler. De er ergonomiske og skiller seg ut med sine originale med lekne design og fargekombinasjoner. Tula er et spennende merke med mange flotte produkter!
BabyBjörn One Cotton Mix Bæresele
Ergobaby Adapt Bæresele
Tula Standard Bæresele

Konklusjon

Det er ingenting rett og galt når du velger mellom en bæresele og et bæresjal.

Det varierer sterkt mellom den enkelte hva som er best egnet for både barnet og deg som bærer. Av oss som skriver for denne bloggen, foretrekker om lag halvparten av oss sjal og den andre halvparten foretrekker å bære babyen i en bæresele. Prøv det ut selv og se hva som passer deg og barnet ditt!

Det er også et tredje alternativ, nemlig en bæremeis. Les mer om bæremeiser her!

Recent Posts

barnebloggen.com pinterest Bæresele eller bæresjal bild