Beste bakovervendte bilstol 2024: Trygge og komfortable reiser med de små


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Når du reiser med barn i bil, krever Forskrift om bruk av bilbelte at barn skal sitte ordentlig fastspent i en spesiell beskyttelsesenhet. Kort sagt, dette betyr at barn bør sitte i en barnebilstol – i henhold til loven og for deres egen sikkerhet!

mor stropper barnet sitt i bilsetet

Det er mange forskjellige stoler å velge mellom, og mange ting å vurdere. Vi har sett på en rekke ulike modeller og valgt våre favoritter for de beste barnebilstolene på markedet akkurat nå. Vi har først og fremst sett på sikkerhet, bekvemmelighet og brukervennlighet. Alle våre favoritter har til felles at de har mottatt utmerkelser og bestått tester som viser at de er sikre i trafikken.

De beste bakovervendte bilstolene du kan kjøpe på nettet akkurat nå

Her er favorittene vi har valgt blant alle bilstoler som kan bestilles på nettet i Skandinaviske butikker. Noen er best egnet for spesifikke formål, for eksempel hvis du trenger å kunne flytte stolen mellom to biler og lignende. Noen festes via ISOFIX, mens andre bare bruker sikkerhetsbeltet. Totalt kan vi anbefale 7 virkelig gode barnebilstoler!

For større barn er det viktig å skaffe beltestol eller beltepute til bilen!

BeSafe iZi Plus X1 Barnebilstol

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Nei

Maksimal vekt: 25 kg

Plus Test: Godkjent

BeSafe Svart Bilsete iZi Plus X1

Beste pris hos:

I forsikringsselskapet Folksams store test av barnebilstoler 2019 vant denne modellen fra BeSafe førstepremien. Vi forstår tydelig hvorfor, og BeSafe er vårt favorittmerke når det gjelder barnesikkerhet i bil.

BeSafe er et norsk selskap. De ble grunnlagt i Krøderen hvor de fortsatt har både hovedkvarter og en av sine fabrikker. De har en lang historie med å utvikle bilstoler og har vært i drift i bransjen i over 50 år. I dag selges deres produkter over hele verden i over 40 land.

iZi Plus X1 barnebilstol monteres ikke med ISOFIX, men festes via sikkerhetsbeltet og de medfølgende stroppene, samt en frontbøyle for forankring. Den har også et støtteben for stabilitet. Siden den ikke bruker ISOFIX kan den klare en høyere vekt enn mange andre barnebilstoler, opptil 25 kilo.

Det er verdt å vite er at det krever litt trening og tålmodighet for å montere denne barnebilstolen riktig. Det er derfor viktig å følge instruksjonene i håndboken nøye. Det er dessuten ikke tilrådelig å bruke denne stolen hvis du ofte må flytte den inn og ut av bilen. Da er en av BeSafes ISOFIX-stoler sannsynligvis et bedre valg.

Når det gjelder sikkerhet er imidlertid denne stolen den beste i klassen. I tillegg til Folksams test, har den både bestått Plus Testen og vunnet en rekke priser. Ikke minst i magasinet Auto Motor und Sport hvor den ble kåret til best i test.

På stolen sitter sidekollisjonsbeskyttelsen SIP+. Den gir opptil 20% bedre sikkerhet enn sammenlignbare bilstoler ved kollisjon fra siden. Barnet sitter stramt og komfortabelt i en ny og oppdatert versjon av bodyhuggeren som er montert i stolen. Den hjelper barnet til å sitte stabilt med god støtte og gjør turen meget behagelig. Ved hjelp av dette kan barn begynne tidlig med å sitte i en barnebilstol.

Det er verdt å tenke på at stolen er ganske stor og krever mye belte når den skal monteres. Det gjør det litt tungvint, særlig i begynnelsen når du er uvant. Til tross for dette er den rimelig kompakt når den er på plass, og det går meget bra å bruke den selv i en mindre bil.

For oss er den helt klart et av de beste valgene. Du bør vurdere er om du vil ha en stol som er enklere å montere, og som har støtte for ISOFIX. BeSafe iZi Twist eller iZi Kid X3 kan være noen alternativer som passer bedre. Vi er veldig imponert over BeSafe og kan anbefale deres barnebilstoler!


BeSafe iZi Twist i-Size barnebilstol – Supermoderne og praktisk stol med utmerket sikkerhet

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Ja

Maksimal vekt: 18 kg

Plus Test: Godkjent

BeSafe iZi Twist bilsete svart med base

Beste pris hos:

BeSafes nye barnebilstoler iZi Twist har en ny og innovativ funksjon som foreldre raskt har vist å sette enormt stor pris på. Det er mulig å rotere stolen fra side til side, noe som gjør det mye enklere å løfte barnet inn og ut av bilen. Dermed trenger du ikke å bøye ryggen og lene deg inn i bilen, noe som ellers er en meget belastende posisjon fra et ergonomisk synspunkt.

Stolen er godkjent i den tøffe svenske Plustesten, og har fått en meget god vurdering i den tyske ADAC/Stiftung Waren-testen som ble utført i mai 2020.

iZi Twist har en sidekollisjonsbeskyttelse innebygd i stolen. Den har også en ekstra sidekollisjonsbeskyttelse, SIP +, som er egnet for roterbare barnebilstoler.

BeSafe har videreutviklet sin hodebeskyttelse og har på denne stolen sin nye Dynamic Absorber, som på en svært effektiv og skånsom måte gir optimal beskyttelse ved farlige sidekollisjoner.

BeSafe iZi Twist er meget brukervennlig, og i tillegg til den populære rotasjonsfunksjonen er det flere vippemoduser som kan tilpasses også etter at stolen er montert. Under monteringen kan du bruke flere fargeindikatorer og lyder som gir signal når monteringen utføres korrekt.

Takket være den patenterte tekniske løsningen Universal Level Technology kan du få til en perfekt sittevinkel uansett hvilken bil stolen er montert i.

I tillegg til sikkerheten er denne barnebilstolen også meget behagelig å sitte i. Det er lagt mye omtanke i detaljene som skal gjøre turen så behagelig som mulig for barnet. For det lille barnet er det også en ”Two-Fit Cushions”, en myk bodyhugger som omslutter og gir støtte til barnets kropp. Det er mange muligheter for å tilpasse stolen. Hodebeskyttelsen kan justeres etter hvert som barnet vokser, og du kan justere helningen av hele stolen. På baksiden er det et ventilasjonssystem for god luftgjennomstrømning.

BaSafe ligger i forkant når det gjelder å utvikle barnesikkerhet og komfort i barnebilstoler. Vi er utrolig imponert over deres innovasjonsevne og hvordan de stadig kommer med nye funksjoner som gjør livet enklere for des som reiser med bil. BeSafe iZi Twist Car Seat er vår favoritt blant alle barnebilstoler akkurat nå!


Britax Swingfix M i-Size – Tysk kvalitet med smarte funksjoner

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Ja

Maksimal vekt: 18 kg

Plus Test: Godkjent

Britax Romer Swingfix M Bilsete Svart med base

Beste pris hos:

Det tyske kvalitetsmerket Britax Römer er kjent for sine barnebilstoler i ekstremt høy kvalitet. Deres Swingfix M i-Size er en del av deres linje av premium produkter. Det er et veldig smart design med stort fokus på trafikksikkerhet for småbarn.

Denne barnebilstolen monteres via en medfølgende base til bilens ISOFIX-fester. Den har et støtteben som kan heves og senkes for at den enkelt skal kunne settes stabilt på plass. Det er verdt å merke seg at denne stolen er ganske tung, en av de tyngste barnebilstolene som er tilgjengelig for bestilling.

Du kan vippe stolen i seks forskjellige stillinger for å gi barnet den mest komfortable stillingen under kjøreturene deres. Denne barnebilstolen kan også roteres 90 grader. Det gjør det mulig å enkelt løfte barnet inn og ut av bilen uten å anstrenge ryggen og skuldrene unødvendig.

Swingfix M har en god sidekollisjonsbeskyttelse kalt SICT. Hele stolen er testet og gir god beskyttelse i tilfelle kollisjon fra siden, forfra eller bakfra.

Britax er et anerkjent merke, ikke bare i Tyskland, men over hele verden, for sin ingeniørkunst og den høye sikkerhetsstandarden. Swingfix M i-Size har også blitt testet av uavhengige ADAC og fått en god vurdering og en anbefaling derfra.

Vi holder Britax barnebilstoler høyt, og vi mener at dette uten tvil er deres beste stol. Det gjør at vi selvfølgelig anbefaler denne som en av de beste barnebilstolene der ute akkurat nå!


BeSafe iZi Kid X3 i-Size – Kvalitetsmerke med høy vurdering fra Folksam

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Ja

Maksimal vekt: 18 kg

Plus Test: Godkjent

BeSafe iZi Kid X3 i-Size Bilsete Svart med base

Beste pris hos:

BeSafe har en rekke fremtredende bilseter og har oppnådd et meget godt rykte i markedet for barnesikkerhet i bilen. Alle stolene deres i iZi-Kid-serien har fått toppkarakterer i forsikringsselskapet Folksams test av barnebilstoler.

X3 er deres nyeste produkt i serien. Det er i utgangspunktet den samme fine stolen som de tidligere variantene, men med små justeringer av komfort og brukervennlighet.

BeSafes sidekollisjonsbeskyttelse kalles SIP+ og er en svært fleksibel og smidig beskyttelse som er enkel å feste til stolen. Når den er på plass, sitter den perfekt og gir veldig god beskyttelse langs barnets sider.

Når barnet er lite, kan du bruke den medfølgende bodyhuggeren. I den sitter barnet tett omsluttet, for maksimal sikkerhet og komfort. Bodyhuggeren kan brukes opp til ca 2 år, og kan deretter enkelt fjernes. Stolen kan og bør brukes opp til ca 4 år.

BaSafes iZi Kid X3 kobles til ISOFIX og sitter perfekt på plass. Det er overraskende enkelt å montere denne barnebilstolen, noe som er et stort pluss. En bøyle foran på stolen gjør monteringen stabil, og det er flere markeringer som indikerer at konteringen er utført korrekt.

Det er mulig å justere armene til ISOFIXen, noe som gjør det mulig å justere hvor mye plass selve stolen tar. Dette gjør det også mulig å justere benplassen etterhvert som barnet vokser. Du kan også tilpasse hode- og nakkebeskyttelsen.

Denne barnebilstolen er designet slik at barnet ditt komfortabelt kan sitte bakovervendt helt fra ca 6 måneder og opp til 4 årsalderen.

Sikkerhetsmessig er stolen godt utprøvdt og anerkjent. I tillegg til den fine vurderingen i Folksams test, er den godkjent i Plus Test og har i-Size-merking.

Alt i alt er dette en usedvanlig velkonstruert barnebilstol. Med sikkerhet, tilpasningsevne og komfort i fokus er dette uten tvil et av de aller beste valgene på markedet for barnebilstoler!


Axkid Minikid 2 – Liten og elegant barnebilstol

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Nei

Maksimal vekt: 25 kg

Plus Test: Godkjent

Axkid Minikid 2 Bilsete Grå

Beste pris hos:

Axkid er et svensk selskap som har sitt hovedfokus på å produsere trygge bakovervendte barnebilstoler. De har mange forskjellige modeller, hvorav flere har blitt enormt populære. Deres Minikid 2 er en av dem, som vi også er veldig glad i. Den er en av de mest solgte barnebilstolene i verden blant de bakovervendte modellene, og den har vunnet flere fine priser for sitt design.

Dette barnebilstolen er ikke montert via ISOFIX, men i stedet med en unik løsning ved hjelp av selvstrammende festestropper. Det er en veldig enkel prosess å montere stolen, og den er sikker fordi stroppene er laget for å feste stolen korrekt. Stolen vippes i riktig posisjon og stroppene holder den fast slik at den holdes i riktig posisjon hele tiden. Det er en smart løsning som i betydelig grad reduserer risikoen for feilmontering.

Det er imidlertid flere aspekter ved Minikid 2s design. Den har blant annet en hodestøtte og en beltesele som justeres automatisk for å passe til barnets høyde og størrelse. Dette bidrar også til sikkerhet da barnet alltid vil være i riktig posisjon uten at du må stille inn stolen manuelt over tid.

En smart ting med Axkids Minikid 2 er at den tar så lite plass i bilen, samtidig som den kan romme store barn, opptil hele 125 centimeter. Stolen passer til både store og små biler ettersom den er svært kompakt.

Stolen har selvfølgelig også god sidekollisjonsbeskyttelse som produsentene har kalt Axkid Side Impact Protection. Den gir meget effektiv beskyttelse i tilfelle kollisjon fra siden. Stolen er veldig komfortabel og er enkel å tilpasse. Hodestøtten har syv forskjellige mulige posisjoner og fem forskjellige vippeposisjoner.

Vi liker denne barnebilstolen, og prisen gjør den enda mer attraktiv. Hvis du vil ha en liten, effektiv og smart stol til en rimelig pris, er dette helt klart et alternativ det er verdt å se nærmere på!


Maxi Cosi Pearl Smart i-Size Barnebilstol

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Ja

Maksimal vekt: 18 kg

Plus Test: Godkjent

Maxi Cosi Pearl Smart i Size Bilsete Grå

Beste pris hos:

Maxi Cosi barnebilstol kan kjøpes enten separat eller som en ISOFIX-basispakke. Tanken er at du skal kunne bruke babybilstolen og deretter bytte til barnebilstolen når den tid kommer. Denne stolen er godkjent i henhold til i-Size-systemet og de strenge Plus Testene.

Takket være ISOFIX-enheten er det enkelt å feste stolen på en sikker måte. Når basen er på plass, er det lett å ta barnebilstolen av og på selv. Du vil høre et klikk når du setter inn stolen, det bekrefter at monteringen er korrekt utført og at stolen er sikker. Du kan bruke både lyd- og visuelle indikatorer som viser når stolen er riktig festet.

Maxi-Cosi Pearl følger alle regler og oppfordringer når det gjelder europeisk trafikksikkerhet for barn. Det er også et svært fleksibelt sete som kan justeres i flere posisjoner og liggestillinger, både fremovervendt og bakovervendt.

En annen fordel med denne barnebilstolen er at den er lett å holde ren. Du kan fjerne trekket og vaske det i maskin, om nødvendig. Sikkerhetsselen og hodestøtten til Maxi-Cosi Pearl er enkle å justere, og du kan justere stolen til barnets høyde og favorittposisjon.

Det beste med denne barnebilstolen er at den er så nett og enkel å bruke. Når basen er på plass, er det meget enkelt å flytte stolen og justere den i henhold til formålet. For deg som er tidlig ute og skal kjøpe både babybilstol og barnebilstol samtidig, kan det være praktisk å velge Maxi Cosi for enkelhetens skyld.

Stolen er ikke så dyr, og vi ser den som et veldig godt valg for de som ønsker en litt lettere stol enn de tyngste variantene. Det faktum at den også er rimelig i pris er et stort pluss, og for oss er dette en selvsagt anbefaling som en av de beste barnebilstolene du kan velge akkurat nå!


Klippan Century Freestyle Barnebilstol

Spesifikasjoner:

Retning: Bakovervendt

ISOFIX: Nei

Maksimal vekt: 25 kg

Plus Test: Godkjent

Klippan Century Freestyle Bilsete Svart

Beste pris hos:

Det finske selskapet Klippan har utviklet og solgt produkter for barnesikkerhet i bilen i ca 50 år. De utvikler og tester sine produkter i sine egne anlegg, noe som gir svært gode forhold for å produsere trygge og holdbare barnebilstoler.

Klippan Century Freestyle ser ganske enkel ut, men er også en veldig pålitelig og sikker barnebilstol. Den har bestått Plus Testen og har vist seg å gi god beskyttelse ved kollisjon. I tillegg fikk den en høy vurdering i Folksams barnebilstoltest 2019.

Siden den ikke kobles til ISOFIX, kan den ha en litt høyere maksimal vekt på opptil 25 kilo. I tillegg er ryggstøtten godt konstruert, noe som hjelper når barnet vokser. På denne måten er det mulig å bruke stolen i ganske mange år.

I stedet for ISOFIX festes barnesetet med det vanlige trepunktsbeltet i bilen, samt en underforankringsstropp og et støtteben. Det er også en frontbøyle som gjør det mulig å justere helningen av stolen for sikkerhet og bekvemmelighet.

Det er lett å ta av trekket på Klippan Century for enkel vask ved behov. Samlet sett er dette en meget brukervennlig barnebilstol, selv om den tar opp ganske mye plass når den vel er montert i bilen.

Den rimelige prisen, sikkerheten og det faktum at stolen kan brukes i lang tid gir oss god grunn til å virkelig anbefale denne barnebilstolen. Er du ute etter en stol som ikke skal monteres på ISOFIX, er dette en av de beste barnebilstolene akkurat nå!


Vanlige spørsmål om barnebilstoler

Her er noen svar på spørsmål som forbrukere vanligvis har om barnebilstoler.

Bakovervendte eller fremovervendte barnebilstoler – hva er best?

En bakovervendt barnebilstol er den sikreste måten for barn å reise i bil, og Statens vegvesen anbefaler bakovervendte stoler for alle barn opp til fire år.

Hvilken bakovervendt barnebilstol er best?

Vi har flere favoritter, men det varemerket som har høyest gjennomgående kvalitet og sikkerhet er BeSafe. Vi anbefaler følgende barnebilstoler:

Er det noen bra barnebilstol uten ISOFIX?

Ja, noen av de beste barnebilstolene som ikke festes med ISOFIX er:

Hvor lenge kan barn sitte bakovervendt i barnebilstol?

Den offisielle anbefalingen fra Vegvesen er at barn skal sitte i en bakovervendt barnebilstol til de fyller 4 år. De fleste stolene på markedet er laget for å passe for barn opp til omtrent denne alderen. Det som bestemmer hvor lenge barnet kan sitte i barnebilstolen er barnets vekt og høyde, samt stolens kapasitet. Det er imidlertid vanlig å bytte til å bruke en beltestol eller en beltepute etter fylte 4 år.

Bør man feste en barnebilstol med eller uten ISOFIX?

Alle nye biler har ISOFIX, og i dag er denne anordningen tilgjengelig på de fleste biler. Det er store fordeler med en barnebilstol som kan kobles til et ISOFIX-system. Det reduserer risikoen for feilmontering av stolen, noe som ellers innebærer en høy risiko ettersom en feilmontert stol kan gi dårlig beskyttelse i trafikken.

Samtidig er det mange gode stoler som ikke er ISOFIX-kompatible. Vi anbefaler Axkid Minikid 2 og och Klippan Century Freestyle som begge er veldig trygge og velprøvde barnebilstoler uten ISOFIX-støtte.

Her kan du lese mer om ISOFIX!

Hvilken vekt tåler en barnebilstol?

Hvis barnebilstolen er koblet til bilens ISOFIX er maksimalvekten 18 kg. Hvis det ikke er en ISOFIX-stol, kan maksimal vekt ofte være 25 kg. Det varierer imidlertid mellom ulike merker og modeller av barnebilstoler. Sjekk alltid spesifikasjonene til stolen du bruker eller ønsker å kjøpe.

Hva er Plus Test?

Plus Testen er en ekstra test av barnebilstoler som gjøres for å evaluere stolens sikkerhet. Testen måler barnebilstolens evne til å beskytte barnets nakke mot kreftene som oppstår ved en kollisjon forfra. En barnebilstol trenger ikke å ha bestått Plus Testen for å bli godkjent i Europa. Det fins gode barnebilstoler som ikke er Plus Testet. Plus Testen bør betraktes som en ekstra sikkerhet, og i våre anbefalinger har vi bevisst kun valgt barnebilstoler som har bestått Plus Testen.

Hvilke barnebilstoler er inkludert i Plus Testen?

Blant våre anbefalinger av barnebilstoler har vi kun tatt med stoler som har bestått Plus Testen.

På NTFs hjemmeside kan du se alle bilseter som er Plus Testet.  

Barnebilstolen blokkerer sidespeilet, hva kan jeg gjøre?

Hvis du bruker barnebilstolen i forsetet kan den blokkere sidespeilet. Det er mulig å få utvidede speil som letter sikten for sjåføren. Et annet alternativ er å kjøpe spesielle ekstraspeil som kan monteres på det originale sidespeilet.

Er det noen barnebilstol som er lett å flytte inn og ut?

For sikkerhets skyld er det best å helst ikke flytte på en barnebilstol som er korrekt montert. Dette fordi det reduserer risikoen for at stolen blir feilmontert. Hvis du trenger å flytte stolen ofte er det best å bruke en stol festet med ISOFIX, da den er lettere å feste riktig hver gang.

Ett alternativ er å bruke en barnebilstol som har en egen base. Du kan kjøpe en ekstra base i tillegg, slik at du har en i hver bil hvis du ofte trenger å flytte stolen mellom to biler.

Hva er det beste valget hvis man vil ha en liten barnebilstol?

Vår favoritt, som er en liten og fleksibel barnebilstol med veldig god sikkerhet, Plus Test-godkjenning og godt rykte, er Axkid Mini 2.  

Når begynne med barnebilstol?

Når barnet kan sitte riktig og stabilt med ryggstøtte, og kan være fastspent på en korrekt måte, kan man bytte fra babybilstol til barnebilstol. Det varierer litt mellom ulike modeller hvor godt tilpasset de er for små barn. Det er viktig å påse at selen som barnet er festet med sitter korrekt rundt kroppen. Skulderstroppen skal være omtrent på høyde med barnets skulder og ikke måtte dras ned fra en høyere posisjon. Hvis barnebilstolen har en god babyhugger, eller spesiell innsats for små barn, er den mer egnet til bruk for små barn. Se spesifikasjonene og anbefalingene for modellen du er interessert i for mer spesifikk informasjon.


Her kan du lese om babybilstoler for babyer mellom 0-15 måneder!

Recent Posts