Hva er Isofix?


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Isofix er den internasjonale standarden for festepunkter for barneseter i personbiler. Du har sannsynligvis sett en Isofix mange ganger uten å tenke noe særlig over hva det brukes til. Isofix-systemet er praktisk fordi det lar deg feste barnesetet direkte til karosseriet til bilen i stedet for å måtte bruke bilbeltet.

Isofix-systemetgenerell informasjon

Isofix-systemet ble først testet ut i 1997 og ble raskt sett på som et sikrere alternativ for å sikre at barnesetet ikke beveger seg for mye. Det ble gjort til en internasjonal standard allerede i 2004. Isofix-systemet er enkelt forklart en liten metall bøyle som er festet godt til selve bil karosseriet under produksjon, og som man kan feste barnesetet i direkte i stedet for å bruke bilbeltet. Målet med Isofix er å redusere risiko for barnet, mer om det kommer senere i teksten.

Fordelene ved å bruke Isofix

Det er mange fordeler med å bruke Isofix-systemet. En av de åpenbare fordelene er at ved å bruke Isofix vil barnesetet sitte godt fast og risikoen for at barnesetet, med barnet oppi, blir kastet rundt i bilen under en eventuell ulykke eller bare en normal hendelse som en litt brå sving eller litt for brå bremsing. Det er viktig å huske at dersom du kjører i for eksempel 50 km/t og plutselig treffer noe som gjør at bilen stopper brått vil alt inne i bilen, inkludert barnesetet og barnet, fortsatt bevege seg framover i 50 km/t, det er store krefter i spill her og det er viktig å ha et system som holder selv under slike ekstreme situasjoner. Det er likevel omtrent like sikkert dersom du bruker et barnesete som festes med bilbeltet, dersom du fester det helt riktig.

En stor fordel er at Isofix reduserer risikoen for at foreldre med et uhell fester barnesetet feil. Dersom man prøver å feste et barnesete med et vanlig bilbelte kan det av og til være vanskelig å vite om setet er riktig festet. Når man bruker Isofix-systemet derimot er det veldig tydelig når setet er riktig festet.

Det er også en stor fordel at et barnesete som er festet med Isofix er festet selv når setet er tomt. Mange barnesete løsninger som ikke benytter Isofix fungerer bare når det er festet med bilbeltet, og det er det vanligvis bare når barnet er i setet. Et tomt barnesete som forstyrrer føreren ved å bevege seg rundt i bilen kan være farlig, og enda mer farlig er det om man krasjer eller må brå-bremse og det tunge setet kommer flyvende i høy fart bakfra. 

Se anbefalingene våre for de beste bilstolene, babybilstoler, beltestoler eller belteputer!

Hvordan vet du om barnesetet er riktig installert på Isofix?

Det er veldig enkelt å se om barnesetet er riktig installert på Isofix. Du kan tydelig se når armen på setet er festet i Isofix-systemet og du kan som regel høre et tydelig «klikk» når setet festes til IsoFfx-systemet. Det kan også være lurt å prøve å dra og dytte litt på setet etter du har festet det for å se at det virkelig sitter fast, på den måten kan du føle deg trygg på at barnet ditt sitter trygt i sete sitt.

Pleier bilprodusenter vanligvis å ha Isofix i bilene sine?

De aller fleste biler kommer med Isofix i setene bak og noen ganger også i passasjersetet. Biler som er produsert fra og med 2007 har alltid Isofix ettersom at det er lovpålagt. Hvis du har en bil som ble produsert før 2007 kan det variere veldig, man kan finne biler produsert i 1997 som har Isofix og samtidig finne en bil fra 2006 som ikke har Isofix. Det kan være lurt å sjekke om bilen har Isofix før du kjøper/leier den dersom dette er viktig for deg. Husk at det finnes flere ulike versjoner av Isofix-fester og at det ikke er sikkert at alle barneseter fungerer med alle Isofix-løsningene dette kan være lurt å sjekke på får du kjøper barnesetet.

Er Isofix tryggere enn å bare bruke et bilbelte til å installere et barnesete?

Isofix kan være tryggere enn å bare bruke et bilbelte til å installere et barnesete, men kanskje ikke av den grunnen du tror. Dersom et barnesete er helt riktig festet vil begge løsninger være omtrent like sikre ved en eventuell ulykke. Det som gjør at Isofix ofte blir sett på som en bedre løsning er at det sikrer at du ikke fester setet feil. 

Kan du installere en Isofix på en eldre bil?

Isofix-systemet skal festes til bildens karosseri og dette kan være vanskelig å få til i etterkant. Å spørre om en bil uten Isofix kan installere et Isofix-system blir litt som å spørre om et hus uten kjeller kan bygge en ny kjeller; Svaret er ja, men det er ikke en praktisk løsning og vil være mye mer arbeid enn det er verdt. Den beste løsningen er å bruke et tradisjonelt barnesete som festes med hjelp av bilbeltet, vær ekstra nøye når du fester barnesetet og les bruksanvisningen.   

Har passasjersetet Isofix?

Om passasjersetet har IsoFix eller ikke kan variere veldig fra bilmodell til bilmodell. I mange tilfeller kan man finne et Isofix-system i passasjersetet, men ikke alltid. Dette er også noe som kan være greit å sjekke på forhånd. Husk å skru av airbagen når du har barnesetet i passasjersetet, hvis ikke kan det oppstå svært farlige situasjoner hvis airbagen utløses; Det er også viktig å huske å skru den på igjen dersom en voksen skal bruke passasjersetet.

Gode tips fra Trygg Trafikk

Trygg Trafikk er en norsk organisasjon som samarbeid med statelige etater som Statens vegvesen, Politiet, Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet for å gi Norge bedre trafikk sikkerhet. Trygg Trafikk jobber hele tiden mot nullvisjonen, nullvisjonen er en visjon om null drepte og alvorlig skadde i trafikken.

Trygg Trafikk har mange gode tips for hvordan du kan sikre barna i bilen på en så sikker måte som mulig. Jeg skal gå gjennom noen av de tipsene her, men du kan også følge linken du finner nederst på siden for å lese om sikring av barn i bil fra Trygg Trafikk sin engen nettside.

Det første tipset fra Trygg Trafikk er å passe på at du kjøper et sete som passer. Barnet sitter mye sikrere i bilen dersom barnesetet passer til både vekt og høyde på barnet, barnesetet må selvsagt også passe til bilen. Trygg Trafikk anbefaler derfor at du tar med både bil or barn når du skal kjøpe barnesete slikk at du kan se hva som passer til ditt behov.

Trygg Trafikk og Vegvesenet er også alltid veldig klare på at bakovervendte seter er det beste fram til barnet er minst 4 år. Forskning viser helt klart at det er bakovervendte seter som beskytter barnet (og da særlig barnets nakke som er svært sårbar i tidlig alder) best ved frontkollisjoner, og det er frontkollisjoner som er de mest alvorlige ulykkene. Det er faktisk 5 ganger tryggere å sitte bakovervendt enn å sitte fremovervendt. Trygg Trafikk anbefaler derfor at barnet sitter i bakovervendt sete til det er over 4 år og gjerne lengre.

Når barnet omsider har vokst ut av det bakovervendte sete (dette avgjøres av barnets høyde, ikke alder) anbefaler Trygg Trafikk at man bytter til beltestol med hodestøtte. En beltestol er en stol som er forovervendt og bruker bilens belter, beltestoler festes normalt ikke med IsoFix ettersom barnet er stort nok til å bruke belte på en måte som også holder stolen på plass. Dersom de likevel er mulighet til å feste en slik beltestol med IsoFix i tillegg til belte er dette en bonus og er spesielt nyttig fordi det holder setet på plass selv når det er tomt og belte ikke holder det på plass. Etter hvert som barnet vokser ut av beltestolen anbefales en pute for å sikre at ikke bilbeltet kommer så høyt opp at det utgjør en fare for barnets hals eller hode ved brå stans.

Trygg Trafikk understreker også at det er svært viktig å skru av airbagen dersom barnet sitter i passasjersetet med et bakovervendt sete. Dersom airbagen aktiveres mens barnet sitter i et bakovervendt sete kan dette bli svært alvorlig og føre til at barnet blir svært alvorlig skadet. Dersom barnet sitter på en pute eller i en beltestol som er forovervendt anbefaler Trygg Trafikk å ha airbagen av til barnet er 140 cm høyt.

Når man bruker et barnesete er det også viktig å både lese og følge bruksanvisningen nøye, dette gjelder både når du bruker Isofix og når du fester sete med bilbelte. Sete gir ikke i nærheten av like god beskyttelse om det er montert feil. Trygg Trafikk tipser om at de fleste butikker gjerne sender en ansatt ut til bilen for å hjelpe deg å montere setet og vise hvordan det gjøres, dette er et tilbud som du definitivt bør takke ja til.

Trygg Trafikk anbefaler også det de kaller «beltesjekken». Beltesjekken går ut på å sjekke at beltet er stramt over hofte og skulder. At beltet skal være stramt over hofte og skulder gjelder også voksene, men det er ekstra viktig å sjekke at barnet er festet riktig fordi de ikke klarer dette selv. Det er viktig at beltet aldri ligger over magen, under armen eller bak ryggen; Dette kan gi fatale følger under en kollisjon. Et slakt bilbelte kan påføre store skader på kroppens organer og kan i noen tilfeller nesten være verre enn å ikke ha bilbelte i det hele tatt. Trygg Trafikk skriver at beltet skal være så stramt at kun et par fingre får plass mellom beltet og kroppen, dersom barnet har tykke klær bør disse tas av slik at beltet ligger tett inntil kroppen.

Regelverk om sikring av barn i bil

I brosyren til Trygg Trafikk som er utviklet i samarbeid med Statens Vegvesen og Politiet kan vi finne regelverket som gjelder for sikring av barn i bil, dette regelverket er hentet fra den norske vei trafikk loven.

”Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Barn skal ikke transporteres i bakovervendt bilstol i et forsete der det finnes airbag. Unntaket er hvis airbag er deaktivert manuelt eller automatisk. I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.”

Husk at dersom et barn under 15 ikke er festet riktig vil dette få konsekvenser for deg som sjøfør dersom du blir stoppet av Politiet, men disse juridiske konsekvensene kan selvsagt aldri måle seg med risikoen du utsetter barnet ditt for når du ikke fester det på en ansvarlig og sikker måte; Til syvende og sist er det alltid barnet det går utover og det er derfor viktig å følge regelverket slik at barnet ditt ikke blir utsatt for unødvendig risiko.

Konklusjon

Isofix er den internasjonale standarden for festepunkter for barneseter i personbiler. IsoFix-systemet er enkelt forklart en liten metall bøyle som er festet godt til selve bil karosseriet under produksjon, og som man kan feste barnesetet i direkte i stedet for å bruke bilbeltet. Det er mange fordeler med IsoFix, en av dem er at Isofix reduserer risikoen for at foreldre med et uhell fester barnesetet feil.

Det finnes flere ulike versjoner av Isofix-fester og at det ikke er sikkert at alle barneseter fungerer med alle Isofix-løsningene. Trygg Trafikk anbefaler at du tar med både bil or barn når du skal kjøpe barnesete slikk at du kan se hva som passer til dine behov, husk å sjekke at sete ikke bare passer til bilen, men også til barnets høyde og vekt. Du kan finne mye god informasjon om trafikksikkerhet og barn i bilen på hjemmesiden til Trygg Trafikk eller Statens Vegvesen.

Isofix har mange fordeler og er påbudt i alle nye biler, om ikke lenge vil antagelig alle barneseter festes med IsoFix ettersom det er den mest praktiske og sikreste løsningen på markedet.

Kilder

Trygg Trafikk – www.tryggtrafik.no/

Vegvesen – www.vegvesen.no

Recent Posts