Beste rattkjelke 2024: Best i test til vinterleken


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Rattkjelker er en fartsfylt klassiker i akebakken. De er raske, men kan også styres, bremses og sladdes med. En ekte barndomsfavoritt funnet i en rekke forskjellige stiler. Her er vår toppliste over beste rattkjelke akkurat nå!

Barn sitter på en rattkjelke i snøen

Hvilken rattkjelke er best i test?

Den nyeste modellen STIGA Snowracer Iconic Bio er en ny versjon av deres klassiske modell. Den er lettere og er laget av miljøvennlig bioplast. En veldig fin og helt ny rattkjelke som vi anbefaler på det sterkeste!

For litt større barn som ønsker litt mer avansert rattkjelke, kan vi anbefale STIGA Snowracer Curve SX. Det er en kul modell med BMX styre som du både kan svinge og gjøre triks med. Krever mer trening og passer ikke for de yngste.

Hvis du vil ha en litt billigere modell, bør du sjekke ut den klassiske STIGA Iconic. Det er en rattkjelke i samme stil som de var i gamle dager.

Til slutt ønsker vi å slå et slag for en modeller av klassiske rattkjelker, oppgradert med forbedret styringsevne. Det er STIGA Rattkjelke Curve Pro. Den er laget for å gi bedre grep og er veldig hyggelige å kjøre ned bakken med!

Det anbefales på det sterkeste at barn bruker hjelm når de kjører rattkjelke. Her finner du de beste hjelmene med grønn spenne for barn opp til ca. 7 år.

Anmeldelser av 6 forskjellige rattkjelke modeller

Her er en nærmere titt på 6 rattkjelke i forskjellige stiler.

STIGA Snowracer Iconic Bio

STIGA Snowracer Iconic Bio Rattkjelke

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 5 år

Dette er STIGAs nyeste modell. Den er designet akkurat som den klassiske Iconic rattkjelken, med den forskjellen at dette er laget av bioplast. Det er et mer miljøvennlig alternativ som bidrar til om lag 80 prosent mindre CO2-utslipp, sammenlignet med vanlig plast.

Akkurat som den klassiske rattkjelken, har denne en solid stålramme som er holdbar og solid. Den har et lett snudd ratt og en praktisk brems for å bremse hastigheten, eller skli i bakken.

En annen fordel med STIGA Rattkjelke Iconic Bio, er at den er rimelig lett i vekt. Den veier bare ca. 4 kg, som enda litt mindre barn er i stand til å trekke opp bakken. Mange andre rattkjelke veier godt over 5 kg, så det er en markert forskjell.

Det bioplastiske materialet ekstraheres fra sukkerrør, som er en veldig praktisk måte å utnytte biologisk nedbrytbart materiale i produksjon av plast.

STIGA Iconic Bio har samme form som en vanlig rattkjelke, men en helt grønn farge som et særegent trekk. Det er et veldig fint produkt som ble lansert i 2021 og sannsynligvis vil være en stor favoritt i akebakkene rundt om i landet!


Hamax Snow Trike Sno Blade

Hamax Snow Trike Sno Blade

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 8 år

Dette er den eneste rattkjelken som ikke kommer fra STIGA. De kaller det ikke en Snowracer, men det kan beskrives som en «Snowracer»-kopi, fra det norske merket Hamax. Imidlertid er vi imponert over kvaliteten og Hamax Sno Blade er faktisk en rimelig og funksjonell kjelke med ratt.

Et unikt trekk ved Hamax Sno Blade er at det kan kjøres bakover, takket være utformingen av sledene selv. Det er også veldig enkelt å kontrollere, og for de som ønsker å gjøre triks, er det mulig å prøve å snu det i bakken. Du bør imidlertid bare gjøre det hvis det ikke er for bratt, og hvis du har en hjelm på hodet.

Totalt sett er Hamax Sno Blade en solid og robust enhet med en solid stålramme. Den har en god fotbrems og et komfortabelt og lett å styre rattet.

En annen unik funksjon er at hele akebrettet har en sikkerhetsfjær som gjør at den snur seg og stopper hvis du faller av mens du er på farten. Det kan spare deg for å måtte gå helt ned og plukke den opp, samt redusere risikoen for at noen andre blir truffet av en løs rattkjelke.

Hamax Snow Trike Sno Blade er 1,25 m langt og holder for en vekt på over 70 kg. Det er en rimelig stor rattkjelke, og den er perfekt for barn fra 8 år omtrent.

Vi må faktisk benytte anledningen til å anbefale Hamax Sno Blade. Den har en fantastisk styringsevne og gitt prisen, er dette en av de rimeligste modellene av alle. Absolutt verdt å prøve, spesielt for de som ønsker å prøve noe nytt og unikt!


STIGA Iconic Snowracer Rattkjelke

STIGA Iconic Snowracer Rattkjelke

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 5 år

Dette er en rattkjelke som mange voksne vil kjenne igjen fra sin egen barndom. Den heter Iconic og er designet i samme stil som STIGAs klassiske rattkjelke.

Siden STIGA Iconic ikke er så stor og tung som noen av de andre modellene deres, kan selv de mindre barna også dra denne rattkjelken. Det anbefales fra ca. 5 år, i egnede bakker som barna kan takle.

STIGA Ikonisk rattkjelke kan håndtere en vekt på opptil ca. 80 kg, så det er heller ikke noe problem for store barn å skli ned bakkene på den.

Rammen til rattkjelken er laget av stål, og det er en solid og robust konstruksjon. Den har et lett å styre rattet og en brems som passer godt til å raskt bremse ned.

Du vil definitivt ikke bli skuffet over en STIGA Iconic Snowracer. Den har akkurat den samme kjørefølelsen og fartsgleden som mange av oss voksne husker fra vår egen barndom. En utmerket rattkjelke og et rimelig standardvalg!

Ønsker du en enklere vinterleke kan du sjekke ut disse akebretten!


STIGA Snowracer Curve Pro Rattkjelke

STIGA Snowracer Curve Pro Rattkjelke

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 7 år

Dette er en kul versjon av STIGAs rattkjelke, med det de kaller Curve Ski System. Dette gjør hele akebrettet enkelt å styre med ski som er hevet og avrundet både foran og bak. Frontskien er bred og rillet, noe som betyr at den får godt grep når du dreier rattet.

Dette er en av STIGAs større rattkjelke og veier ca. 6 kg. Den holder for ryttere på opptil ca. 90 kg, noe som er nok for både ett og to store barn.

Rattet til STIGA Rattkjelke Curve Pro er veldig gripevennlig og har et design som gjør det enkelt å få tak i og svinge ordentlig. Dette er en rattkjelke for barn som ønsker å teste sine racing ferdigheter på ekte!

Forskjellene på dette og for eksempel STIGA Iconic er fremfor alt en litt bedre styringsevne, og at den er litt større og tyngre. Dette er bedre egnet for barn over 7 år, spesielt siden det kan være litt for tungt for mindre barn å komme seg opp bakken selv.

Vi liker virkelig STIGA Snowracer Curve Pro og kan virkelig anbefale det. Det vises i litt forskjellige navn og stiler, blant annet:

  • STIGA Rattkjelke Curve Pro
  • STIGA Rattkjelke Curve Ultimate Pro
  • STIGA Rattkjelke Curve Pro Color – med forskjellige farger

Alle disse har samme funksjon, det eneste som skiller dem er fargen. Ulike butikker bruker forskjellige navn, noe som sannsynligvis er fordi STIGA kaller produktene sine litt forskjellige navn på forskjellige språk.


STIGA Snowracer Curve SX

STIGA Snowracer Curve SX

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 7 år

Dette er en rattkjelke med et unikt design med håndtak som på en BMX sykkel. Den har en utrolig nydelig styringsfølelse, og du kan stå opp mens du svinger og sikksakker ned bakken.

STIGA Rattkjelke Curve SX er en solid enhet som har en vekt på opptil 90 kg. Den har en stålramme akkurat som STIGAs andre modeller, og er godt designet og veldig holdbar.

På rattkjelke er det selvfølgelig også en brems for å kunne kjøre saktere, eller komme til mål med en veldig fin ladning.

I motsetning til de fleste vanlige rattkjelke, har ikke Curve SX en snor. I stedet er det et sammenleggbart håndtak som du enkelt kan bruke til å trekke det opp bakken.

Det som er viktig å forstå om STIGA SX-modellene er at de er litt vanskeligere å bli gode på enn vanlige rattkjelke. De er ikke den mest nybegynnervennlige modellen, men de kan også gjøre utrolig kule ting. Når du lærer å bruke hele kroppen til å styre, kan du få en helt annen kontroll på akebrettet enn med andre rattkjelke. Du kan til og med lære å hoppe og gjøre triks, selv om alt dette krever mye trening.

Vi er imponert over STIGA Snowracer Curve SX og kan virkelig anbefale det for litt større barn fra 9-10 år eller så. Barn som liker denne typen sport der du kan gjøre triks og få ekte kontroll, vil ha det veldig gøy med denne!


STIGA King Size Snowracer

STIGA King Size Snowracer

Sjekk prisen på:

For barn fra ca. 7 år

Dette er den største av STIGAs rattkjelke. Den er tilpasset to personer, for eksempel en voksen og et barn. Derfor er setet og hele akebrettet også litt ekstra langt.

STIGA King Size rattkjelke har avrundede ski både foran og bak og er en lettkjørt modell. En ekstra funksjon som er veldig bra er støtdemperen som sitter langt foran rattkjelken. Det får deg til å føle deg mindre ukomfortabel hvis overflaten har mange støt.

Disse store rattkjelkene er både lengre, bredere og betydelig tyngre enn de andre modellene. Den veier opp til 9 kg og kan være vanskelig for små barn å trekke opp bakken. Den tåler en vekt på opptil 100 kg, noe som ofte er nok for en voksen og et barn å reise sammen.

Takket være den tunge vekten og gjennomtenkte designen er STIGA King Size en veldig rask rattkjelke. Spesielt hvis overflaten består av pakket snø i en akebakke der folk allerede har gått, kan det gå veldig fort.

Rammen, designen og materialet ligner på STIGAs andre modeller, med robust stål og hard plast. Det er en overdådig og solid rattkjelke som varer lenge, i ansvarlig bruk.

Hvis du vil ha en større rattkjelke som du kan bruke flere personer samtidig, er STIGA King Size et fantastisk valg!


Fra hvilken alder passer en rattkjelke?

Med sunn fornuft kan barn fra ca. 5 år gå rattkjelke. De skal da stå på ski i moderat store og bratte bakker, der de ikke risikerer å nå for høye hastigheter, eller kollidere med noe. Imidlertid anbefales mange rattkjelke fra ca. 7 år og oppover.

En av grunnene til at det kan være vanskelig for små barn å bruke rattkjelke, er fordi de er ganske tunge, og kan være vanskelige å trekke opp bakken. Hvis du som voksen hjelper til, kan selv små barn prøve, i moderat store bakker.

En rattkjelke kan nå ganske høye hastigheter, og det kan være vanskelig å bremse eller svinge når det går veldig fort. Derfor er det godt å være involvert som forelder og ta beslutninger om hvilke bakker som passer.

Eldre barn ønsker å gå av seg selv, men det anbefales å holde oversikt over hvor de går. Hvis barna bygger store hopp, eller går ned uegnede bakker, er det fare for skade.

Det anbefales også for alle barn å bruke hjelm når de kjører rattkjelke. Et annet populært leketøy når det er vinter, er akematten.


Her kan du lese flere artikler om ting for vinterlek!

Recent Posts