Beste balansesykkel 2024: Best i test løpesykkel for barn


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

En balansesykkel er en flott første introduksjon til sykling for barn. På en slik måte kan de lære å holde balansen trygt, i sitt eget tempo. Det er vanligvis ganske enkelt å komme i gang selv for barn som aldri har vært på sykkel før. Her er våre tips om de beste balansesyklene for barn!

Test av de beste balansesyklene for barn

Hvilken balansesykkel er best i test?

Best i test akkurat nå er de søte balansesyklene fra Stoy. Rimelig i pris, fargerik og veldig bra totalt sett!

Stoy 10 vintage balansesykkel

Det svenske merket STIGA Sports har et par virkelig gode balansesykler. En for de yngste og en for litt større barn. Disse er ekstremt høy kvalitet og er også helt ok i pris! Favorittene våre akkurat nå.

STIGA Løpesykkel Runracer C12

En annen favoritt er Nordic Hoj Løpesykkel. Det er en veldig rimelig, barnevennlig og jevn balansesykkel tilgjengelig i flere fine temaer med kjente karakterer fra eventyr og filmer!

Nordic Hoj Løpesykkel

Til slutt vil vi også nevne Kinderkraft Fly Plus som er en internasjonal bestselger.

Kinderkraft Fly Plus balansesykkel

Anmeldelser av 10 balansesykler for barn

Her er mer detaljerte beskrivelser om alle balansesyklene vi har sett nærmere på. Det kan også være lurt å se tips om sparkesykler for barn!

STIGA Sport Runracer C10 balansesykkel

STIGA Sports Runracer C10 balansesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

STIGA SPORTS Runracer C10 er en stabil balansesykkel i en enkel, klassisk modell. De solide plastdekkene er stillegående og vedlikeholdsfrie og etterlater heller ingen merker hvis barnet ønsker å sykle rundt innendørs.

Runracer C10 har en solid stålramme, og både setet og styret kan justeres etter hvert som barnet vokser. Styret er utstyrt med riktige sikkerhetshåndtak som tåler å bli sluppet ned i bakken om og om igjen.

STIGA Sports er et svensk merke preget av sine høykvalitets og funksjonelle sportsartikler.

Stiga Runracer C10 er tilgjengelig i sølv og helt svart og steder i en relativt lav prisklasse rent kostnadsmessig.


STIGA Løpesykkel Runracer C12

STIGA Løpesykkel Runracer C12

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 3 år.

Runracer C12 ligner på runracer C10, med den forskjellen at dette er ment for et eldre barn og dermed er litt større.

Runracer C12 er utstyrt med de samme slitesterke plastdekkene som er stillegående og vedlikeholdsfrie, og etterlater heller ikke stygge merker på innendørsoverflater. Både for- og bakhjul når de er utstyrt med riktig sprutbeskyttelse.

Rammen er laget av solid stål og salen kan heves og senkes i henhold til dine egne preferanser. Styret er også justerbart og også utstyrt med slitesterke sikkerhetshåndtak. Siden det ikke er sykkelstøtte, kan ikke Runracer C12 stå stående og måtte lenes mot noe.

STIGA Sports Runracer C12 har en maksimal vekt på 50 kg mens Runracer C10 har en maksimal vekt på 25 kg.

Denne balansesykkelen er tilgjengelig i svart, blått, grønt og rosa og er tilgjengelig i mellomprisklassen.


Nordic Hoj Løpesykkel

Nordic Hoj Løpesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Nordic Bike er en balansesykkel i klassisk modell med justerbar sal og høydejusterbart styre. Hjulene består av solid EVA plast, noe som gjør dem ekstra stille.

En morsom detalj er at den inneholder et ark med klistremerker slik at barnet kan dekorere sykkelen i henhold til sine egne preferanser.

Nordic Bike er tilgjengelig i en rekke forskjellige farger og design. Her finner vi en klar blå variant med røde og gule detaljer og Bamse motiver. I tillegg er det også en rød modell med detaljer i hvite og limegrønne samt Babblarna-motiver. Og som om det ikke var nok, finner vi også en modell med Pippi-motiver! Pippi-varianten har en hvit ramme og sal og håndtak i lysegult.

For de som foretrekker mer nøytrale toner, er nordic bike balance bike også tilgjengelig i behagelig myntegrønn nyanse med sal og håndtak i brunt.

Denne morsomme og funksjonelle balansesykkelen er et veldig rimelig alternativ. En veldig god balansesykkel for små barn å begynne å trene med!

Når du kjøper Nordic Bike balansesykkelen, legges det til en full 5-års garanti.


Kinderkraft Fly Plus balansesykkel

Kinderkraft Fly Plus balansesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 3 år.

Denne fine balansesykkelen er litt annerledes i estetikk med rette styre, dyp ramme og store hjul. Ellers er det en stabil modell med solide hjul og justerbar sal. Styret er utstyrt med riktige sikkerhetshåndtak og sølvfargede bjeller.

Denne løpesykkelen er veldig lett når det gjelder vekt og kan lett brukes hvis barnet blir lei av å sykle. Den mangler imidlertid sykkelstøtte, noe som betyr at den ikke kan stå igjen.

Kostnadsmessig ville vi plassere denne balansesykkelen i en lavere mellomprisklasse.

Kinderkraft Fly Plus er tilgjengelig i blått, oransje, grønt og rosa. Det alle farger har til felles er at de går i kjedelige, hyggelige toner.


Stoy 10″ vintage balansesykkel

Stoy 10 vintage balansesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Stoy 10″ Vintage, fra det svenske merket Stoy, er en klassisk og stabil balansesykkel i deilig design som virkelig føles tidløst. Rammen er solid og laget av stål, og styret er utstyrt med riktige og gripevennlige sikkerhetshåndtak.

Denne balansesykkelen er også utstyrt med styringsbegrensning som forhindrer styret i å snu så mye at barnet faller, noe som er en veldig praktisk funksjon når du lærer å holde balansen.

Videre er salen myk, justerbar og godt tilpasset. De solide plastdekkene er vedlikeholdsfrie og utstyrt med sprutbeskyttelse både foran og bak.

Styret mangler justerbarhet og kan derfor ikke heves og senkes. Stoy 10″ Vintage har heller ikke sykkelstøtte.

Stoy 10″ Vintage er tilgjengelig i fargene myntegrønn, lyseblå, lys rosa, lysegrå, lysegul, olivengrønn, svart, kremhvit og en ferskenfarget nyanse. Sal og håndtak er lærbrune. Alle farger er tilgjengelige i mellomprisklassen.


Pinepeak Komfort 10″ løpesykkel

Pinepeak Komfort 10 løpesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Pinepeak Comfort 10″ er en slitesterk og fleksibel balansesykkel i en enkel og klassisk modell. Hjulene er solide og utstyrt med sprutbeskyttelse og setet er høydejusterbart og også godt designet for bedre stabilitet.

Håndtakene er glidesikre og utstyrt med en lås som gir et trygt og stabilt grep.

Pinepeak Comfort 10″ er et rimelig alternativ der du får en utmerket balansesykkel til en rimelig sum penger.

Denne modellen mangler sykkelstøtte og høydejusterbare styre.

Pinepeak Comfort 10″ er tilgjengelig i fargene hvit, svart, blå og rosa.


Smoby Comfort løpesykkel

Smoby Comfort løpesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Smoby Comfort er en morsom og iøynefallende balansesykkel i leken og litt annen design. Rammen er lav og ender opp i en sentral stående plate som barnet kan balansere på for variasjon i turen.

Setet er høydejusterbart og håndtakene er dekket av gripevennlig gummi med en sikkerhetslås. Hjulene er store, stabile og stillegående. Denne balansesykkelen kan også parkeres takket være den stabile sykkelstøtten.

Smoby Comfort er en fargerik løpesykkel som er tilgjengelig i fargen rød med gule detaljer og rosa med blå detaljer. Et rimelig alternativ som også fanger barnas oppmerksomhet takket være den spennende designen!


Puky LR M løpesykkel

Puky LR M løpesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Puky LR M er en stabil balansesykkel med solide skumdekk av høy kvalitet. Både setet og styret er høydejusterbare, noe som betyr at denne løpesykkelen vokser med barnet og dermed kan brukes i lang tid. Salen er ergonomisk designet for å støtte barnets gangbevegelser.

Sykkelrammen er lav og gir enkel ombordstigning og ombordstigning. I tillegg er det et komfortabelt fotbrett å hvile føttene på når du kommer opp i fart og lære å holde balansen.

De gripevennlige gummihåndtakene har riktig sikkerhetslås, og styret er utstyrt med en støtpute.

Puky er et stille merke med over 60 års erfaring med produksjon av barnesykler med fokus på sikkerhet og kvalitet. Tanken er at Puky sykler kan arves, noe som også forenkles av det faktum at det er et stort utvalg av reservedeler.

Denne balansesykkelen er tilgjengelig i fargene lys rød, blå og rosa. Dekkene er svarte og har hvite felger.

Puky Balansesykkel er tilgjengelig i mellomprisklassen. Vi tror imidlertid at dette er et veldig rimelig alternativ, da denne balansesykkelen er preget av høy kvalitet og en rekke praktiske funksjoner.


Bikestar 10″ løpesykkel

Bikestar 10 løpesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

Dette er en veldig heftig balansesykkel med støtsikker stålramme og luftdekk i god størrelse. Både setet og styret er høydejusterbare og kan dermed tilpasses barnets høyde.

Sikkerhetshåndtakene er gripevennlige og fri for skadelige stoffer, og styret er også utstyrt med en praktisk håndbrems. Denne løpesykkelen har også styringsbegrensning og er derfor veldig enkel å kontrollere.

Hvis du vil la sykkelen stå, er det bare å senke sykkelstøtten.

Bikestar 10″ er tilgjengelig i uendelig mange farger og fargekombinasjoner, fra svart og koboltblå til rosa og metallisk grønn. Når det gjelder pris, vil vi plassere denne balansesykkelen i det øvre mellomtoneområdet.


Micro G-Bike Chopper Deluxe balansesykkel

Micro G-Bike Chopper Deluxe balansesykkel

Sjekk prisen på:

  • Anbefalt alder: fra 2 år.

G-Bike Chopper Deluxe, med sin revolusjonerende design, er litt av en verste modell når det gjelder balansesykler. De justerbare styret er høyt og bredt og inspirert av tyngre motorsykler. Håndtakene er utstyrt med ikke-giftige gummiforinger. Setet er også justerbart og ekstra langt for økt stabilitet.

Videre er denne balansesykkelen utstyrt med slitesterke og riktige gummidekk. Forhjulet er også utstyrt med støtdempere, noe som letter stabil kjøring selv på ujevne overflater. Bakhjulet leveres også med støttehjul i form av et stående brett som kan monteres på som gir mulighet for variert sykling, men også at sykkelen kan stå oppreist.

G-Bike Chopper Deluxe veier bare 2,2 kg og er derfor lett å bære med seg når barnet er lei av å sykle.

G-Bike Chopper Deluxe er, som sagt, en premiumvariant og har dermed en høyere pris sammenlignet med mange andre alternativer. Den er tilgjengelig i fargene blå, rosa, grønn og gul.


Hva er en balansesykkel, og hvorfor skal barnet bruke en?

En balansesykkel, eller løpesykkel, er en liten sykkel uten pedaler eller støttehjul som med fordel brukes til å lære barn å sykle. Barnet kommer seg rundt ved å sparke bena og bremse ved å sette føttene i bakken.

Først vil barnet bevege seg ved å løpe, men når de kommer opp i fart, må de løfte bena av bakken og dermed finne balansen på en jevn og ubegrenset måte.

Balansesykkelen er et utmerket verktøy for treningsbalanse og motoriske ferdigheter og letter overgangen til en vanlig sykkel betydelig. I dag anbefales det å hoppe over støttehjulene og i stedet starte med en balansesykkel før barnet går over til den pedaldrevne tohjulssykkelen.

Hvorfor er balansesykkel et bedre alternativ enn støttehjul?

Som sagt hjelper balansesykkelen barnet til å trene balanse og motoriske ferdigheter før de lærer å sykle en vanlig sykkel og anbefales foran støttehjul.

Med en balansesykkel lærer barnet å holde balansen før de begynner å tråkke, mens støttehjul heller kan gi en falsk illusjon av stabilitet og balanse. Støttehjul tvinger også barnet til å lene seg i feil retning i kurver som kan føre til problemer når det er fjernet.

De fleste balansesykler fungerer også på flere overflater etter hvert som barnet får mer kraft ved å sparke seg selv i stedet for å tråkke. Støttehjulene har også en bremseeffekt og sitter lettere fast i forskjellige overflater.

Siden balansesykkelen mangler både utstikkende pedaler og oljeklyngekjede, er dette veldig enkelt å bære med deg og kan for eksempel henges over barnevognen hvis barnet har fått nok av sykling.

I hvilken alder kan barn begynne å bruke balansesykkeler?

Balansesykler anbefales vanligvis fra 2-3 år, men som med mange andre ting, er det veldig individuelt fra barn til barn. Som forelder må du bare føle og gjøre en vurdering av om barnet har den motoriske utviklingen og interessen som kreves.

Noen barn er klare allerede i en alder av 1,5 år, mens andre våger seg opp på balansesykkelen bare rundt 4 år eller senere enn det.

En viktig tommelfingerregel er at det skal være interesse for barnet. Et barn som ikke vil lære å sykle, er sannsynligvis ikke klar for det heller og bør ikke skyves.

En annen tommelfingerregel er at barnet skal nå ned riktig til bakken, som oppfylles når barnet måler ca 90 centimeter.

Bør barn bruke hjelm når de sykler i balanse?

Svaret er ja, barn bør alltid bruke sykkelhjelm når de sykler, balansesykkel inkludert.

Hjelmen skal være CE-merket, som er en sikkerhetsstandard i Norge.

Videre er det ekstremt viktig at hjelmen passer til barnet akkurat nå – det skal ikke være en hjelm som barnet kan vokse i. Hjelmen skal sitte godt og verken gli forover eller bakover på hodet. Imidlertid er mange hjelmer justerbare og kan justeres i størrelse ved hjelp av nakkespenner og puter.

De fleste anbefalinger antyder at du bør velge en hjelm med en grønn spenne som automatisk går opp hvis barnet sitter fast. Andre hjelmprodusenter hevder at hjelmer med vanlige spenner er best egnet for sykling.

Som forelder må du bestemme hva som passer barnet ditt best. Barn med mye løping i beina, som sykler det ene sekundet for å klatre i trær det neste, bør kanskje utstyres med en hjelm med grønn spenne for ikke å risikere å bli sittende fast hvor som helst.

Ved å måle barnets hodeomkrets, like over ørene og øyenbrynene, får du en centimetermåling som deretter sammenlignes med størrelsesdimensjonene til hjelmene for å finne riktig størrelse.

Sikkerhetstiltak ved bruk av balansesykkel

Det er viktig at både utstyr og miljø er trygge når barnet kommer seg på ulike turer. Nedenfor har vi listet opp de viktigste faktorene å huske på når det gjelder bruk av balansesykler.

Egnede klær og sko for å sykle på en balansesykkel

Siden føttene brukes ofte og utsettes for forskjellige overflater, er det viktig å sørge for at barnet har grove heldekkende sko, eller joggesko.

Sykling i sandaler, eller barfot anbefales ikke, da risikoen for skader som sår og skraper er høy.

Barn har en tendens til å bremse på tåen slik at en sko med forsterket tå og front er å foretrekke.

Sannsynligheten for fall og mindre ulykker er høy, spesielt i begynnelsen før barnet har funnet balansen. Derfor kan det være godt å kle barnet i lange bukser og langermet genser, helst i litt tykkere materiale for å beskytte mot skraper.

Det er også knebeskyttere, albuebeskyttere og sykkelhansker å kjøpe hvis du vil kile barnet videre.

Velg et sted med forsiktighet

De første turene på en balansesykkel kan med fordel finne sted innendørs, slik at barnet kommer inn i teknikken uten distraksjoner som ofte finnes utendørs.

Hvis du ikke har mulighet til å la barnet sykle innendørs, kan det være lurt å velge en godt klippet plen eller annen myk overflate, da barnet mest sannsynlig vil gjøre noen svinger.

Det er imidlertid både enklere og morsommere å komme seg rundt på solide overflater så snart barnet har fått snitsen, kan du bytte til asfalt, grusvei eller annen solid overflate. I begynnelsen er det enklest å velge en flat overflate uten enten oppoverbakker eller nedoverbakker.

Barn som kommer seg rundt på balansesykler bør alltid holde seg der det er minimal trafikk og hvor du som voksen kan ha godt tilsyn med barnet.

Vi anbefaler at du alltid holder deg unna bratte bakker, spesielt bakkene som ligger ved siden av travle veier. Nedoverbakke kan hastigheten lett bli ukontrollert høy, og med kryssende travle veier kan det være ulykker som kan gå veldig dårlig.

Hjelp på riktig måte

Først kan du hjelpe som voksen ved å holde barnet litt, for eksempel i jakken eller under armene. Du bør ikke holde sykkelen selv, men la barnet ta seg tid til å finne balansen selv.

Hva bør du vurdere når du introduserer balansesykkelen?

Det viktigste som forelder er å ha en positiv holdning og god tålmodighet når barnet lærer å bruke balansesykkelen. Ikke trudge, men la interessen komme fra barnet og la dem bli kjent med balansesykkelen i fred og ro.

La ting ta tid. Ofte finner barna ut hvordan de skal komme seg rundt, så lenge du gir dem tid og rom. Ros når ting går bra og oppmuntrer og trivialiserer når det ikke går veien. Sykling skal være morsomt!

Skulle barnet falle og bli skadet, kan det være godt å oppmuntre til å komme tilbake på sykkelen så raskt som mulig for å overvinne enhver frykt.


Her finner du flere artikler om leker!

Recent Posts