Stor barnevogn guide 2024: Alt du trenger å vite før du kjøper en barnevogn


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Det er mange typer vogner ute på markedet. Forskjellige merker og design, men også ulike typer vogner, hver opprettet for et bestemt formål. Før du bestemmer deg for hvilken vogn du vil kjøpe, må du vurdere hvordan og hvor du vil bruke den, og selvfølgelig hvem som kommer til å sitte eller ligge i den. Før vi ser på ulike stiler av barnevogner, la oss gå gjennom et par ting du må tenke på før du kjøper en.

Ting du bør vurdere før du kjøper en barnevogn:

1. Størrelse

Skal du ta med deg barnevognen på reise? Trenger det å passe i bagasjerommet på bilen din? Noen vogner er store og tunge og ikke egnet for reise, mens andre er lette og lett sammenleggbar. Sørg for at vognen du ønsker å kjøpe er riktig størrelse for dine behov. Dette går også for lagring av vognen hjemme. Hvis du bor i en liten leilighet og trenger å lagre vognen hjemme, kan det være en god idé å fokusere på bekvemmelighet og kjøpe en barnevogn som lett kan gjemmes bort.

2. Budsjett

Hvis du vet på forhånd hvor mye du er villig til å bruke på en barnevogn er det enklere å velge den rette for deg. Ettersom prisene varierer fra noen få tusen kroner, opp til langt over 10 000 kr, vil du helt sikkert kunne finne noe innenfor budsjettet ditt. Av erfaring vet vi at en billig barnevogn noen ganger kan være en skuffelse, og hvis det er virkelig ille det kan føre til at du ender opp med å kjøpe en ny uansett. Men det betyr ikke at den dyreste nødvendigvis alltid er den beste. Vi anbefaler at når du har budsjettet klart, kan du prøve å gjøre så mye forskning som mulig for å finne en god barnevogn innenfor den prisklassen.

3. Hvor vil du bruke barnevognen din?

Barnevogner kommer med et par forskjellige hjul-oppsett. For det første, er hjulene vanligvis laget av forskjellige materialer, vanligvis:

 • Solid plast
 • Gummihjul fylt med luft
 • Gummihjul fylt med skum

Mange av de billigere barnevognene har solide plasthjul. Den gode ting med dem er at de ikke ødelegges like lett. Det er svært lite vedlikehold som er nødvendig, og de er ganske holdbare. Men de kan gjøre turen litt mindre jevn, spesielt hvis det er grus og små steiner på veien. Grus pleier også å bli sittende fast i dekkene og hjulet vil slites ned etter en stund. Mange av vognene med hjul laget av solid plast er ikke egnet for bruk i terrenget, bare på fortau.

Luftfylte gummihjul på en barnevogn ligner på sykkelhjul. De gir en jevn tur og kan brukes selv i humpete terreng. Et negativt aspekt ved luftfylte dekk er risikoen for punktering. Hvis du er uheldig,  kan de bli skadet og vil trenge reparasjon. De trenger også litt vedlikehold noen ganger, for eksempel pumping når det er lite luft igjen i hjulene. Totalt sett fungerer de veldig bra og kan vare i mange år uten mange problemer i det hele tatt.

Skumfylte gummihjul ligner på luftfylte hjul fra utsiden, men i stedet for luft de er fylt med skummateriale. De er bygget for å vare og vil vanligvis vare mange år uten problemer. En negativ side av dem er at de pleier å være på den tyngre siden. De er vanligvis ikke så harde som solide plasthjul, men ikke like myke som de luftfylte hjulene.

Bortsett fra de forskjellige materialene som hjulene er laget av, kommer de også i et par forskjellige typer oppsett. Noen vanlige oppsett er:

 • 3-hjuls barnevogner
 • 4-hjuls barnevogner
 • Sving hjul foran
 • Fast hjul foran

Forskjellen mellom en 3-hjuls og en 4-hjuls barnevognen er hovedsakelig et spørsmål om smak. De er begge stabile og fungerer helt fint for de fleste formål. Vår ærlige mening er at det er mer viktig å fokusere på materialet hjulene er laget av, snarere enn valget mellom 3 og 4-hjuls barnevogner.

Svinghjul er hjul som kan svinge i en hvilken som helst posisjon, 360 grader. De er et godt valg når du trenger å snu barnevognen og manøvrere den på et begrenset området. Hvis hjulene er faste, må du kanskje løfte barnevognen på bak-hjulene for å kunne svinge på stedet. Faste hjul kan være litt mer stabile og har bedre holdbarhet. De fleste svingbare hjulene kommer med muligheten til å feste dem slik at de er låst på plass. 

Det er noen andre oppsett som du kan finne på barnevogner, for eksempel et par små plast hjul i fronten, eller vogner med virkelig store bak-hjul og små i front.

Hvis du vet hvor du vil bruke din barnevogn, hva slags terreng og vær, har du en bedre sjanse til å plukke den rette vognen for deg.

Ulike typer vogner

Det finnes flere forskjellige typer vogner, hver og en designet for en litt ulik hensikt. Her beskriver vi noen vanlige barnevogntyper:

 • Duovogner
 • Kombivogner
 • Sittevogner
 • Søsken-& Tvillingvogner
 • Reisevogner
 • Joggevogner
 • Sykkelvogner

Duovogner

Se hele spekteret av duovogner i butikken:

Duovogner er et populært valg som første barnevogn for mange foreldre i disse dager. Denne typen vognen kommer med separate deler for ligging og sitting. For den nyfødte babyen, fram til de lærer å sitte seg opp av seg selv, kan de ligge komfortabelt, og du som forelder kan ha øye-kontakt mens du går med barnet ditt.

Duovogner kan brukes helt fra barnets fødsel til de ikke trenger en barnevogn lenger, noe som gjør dem til en god investering å kjøpe helt fra begynnelsen. De fleste duovogner kommer med muligheten til å feste et babysete på toppen av kabinettet. Noen modeller er også kjøpt med baby bilsetet inkludert som en 3-i-1-pakke med en liggende del, den sittende delen og babysetet.

Kombivogner

Se hele spekteret av kombivogner i butikken:

Kombivogner fungerer på samme måte som duovogner, med forskjell er at de bare har én del. Baksiden kan justeres slik at barnet enten kan sitte eller ligge. Denne stilen av barnevognen er også et populært valg å kjøpe med en gang for å bruke med et nyfødt barn, hele veien opp om tre år. Kombivogn kommer med en løftbar vognbag, som fungerer som ligge delen til vognen. Den kan tas ut og bæres når det trengs. Den gode tingen med kombivogn er at det er veldig praktisk, den er vanligvis mindre enn en duovogn, og kan ofte brettes og lagres på små plasser. Det er et populært valg for folk som bor i leiligheter og har et begrenset boareal.

Sittevogner

Se hele spekteret av sittevogner i butikken:

Sittevogner er egnet fra det tidspunkt barnet kan sitte opp av seg selv og kan brukes så lenge vognen er nødvendig. Det er noen forskjellige varianter av sittevogner, en litt tyngre sittevogn er vanligvis litt stødigere, mens en lettere sittevognsom gjerne kan bli innstilt til å være enten forover eller bakover. Vanligvis har en sittevogn en justerbar ryggstøtte, men er ikke designet for å ligge i.

Reisevogn

Se hele spekteret av reisebarnevogner i butikken:

Teknisk sett er en reisevogn også en sittevogn , men må være lett og sammenleggbar. De er vanligvis ikke egnet for små barn, men perfekt for reise fra ca. 18 måneder opp til 3-4 år gammel. I de fleste tilfeller bestemmer foreldre seg for å kjøpe en reisevogn som et ekstra alternativ når behovet oppstår.

Se vår guide til den beste reisebarnevognen her!

Søsken-& Tvillingvogner

Se hele spekteret av søsken-& tvillingvogner i butikken:

Som navnet antyder, er søskenvogner eller tvillingvogner ment for familier med mer enn ett barn i samme aldersgruppe. Mange av vogntypene som er nevnt ovenfor kan også kjøpes som Søsken-& Tvillingvogn-versjoner. Hvis begge barna er like gamle, er det vanligvis ganske rett fram og du kan kjøpe alle tvillingvogner du liker. Men hvis det er en alders forskjell mellom barna vil du kanskje ha en duovogn med utskiftbare deler, slik at ett barn kan legge ned mens den andre sitter.

Et annet alternativ for familier med mer enn ett barn er å kjøpe et ståbrett, der det eldre barnet kan stå bak vognen. 

Joggevogn

Se hele spekteret av joggevogner i butikken:

For aktive foreldre som liker å holde seg i form og ta barnet ut for en rask joggetur, er en joggevogn ditt beste valg. Disse vognene er bra for praktiske turer, som dagligvare shopping eller hverdagslige ærend også. Joggevogner har en tendens til å være mer holdbare og kan brukes på mange overflater, inkludert noe tøffere terreng som skogstier. Vanligvis har de to hjul bak og en i fronten. 

Les vår guide til beste sykkel- og sportvognen her!

Sykkelvogn

Se hele spekteret av sykkelvogner i butikken:

Sykkelvognen er en mindre vanlig type barnevogn, men en fin måte å reise for dem som elsker å sykle. Du fester vognen til sykkelen og av du går med barnet trygt bak deg. Noen modeller passer to barn på samme tid. Det er ikke anbefalt for de yngste passasjerene, men egnet for barn som kan sitte opp skikkelig av seg selv. Her kan du lese artikkelen vår om de beste sykkelvognene!

Det flotte med sykkelvogn er at barna kan bli med selv når de er for store for de fleste normale vogner. Kontroller kapasiteten for sykkelvogn før du kjøper en, og sikre at den passer ditt tiltenkte formål. Barn synes ofte det er spennende og morsomt å bli med bak sykkelen ettersom det kan gå mye raskere enn en vanlig barnevogn. Noen modeller har også en valgfri ekstra sett som gjør din sykkelvogn til en fotgjenger barnevogn med et styre. Flott når du parkerer sykkelen og trenger å gå med barna, for eksempel når du shopper på et supermarked.

Tilbehør til barnevogner

Det er mange tilbehør du kan kjøpe og feste til barnevognen din. Noen er ganske nyttig, mens andre kan være hyggelig og praktisk, men egentlig ikke nødvendig. De vi anbefaler for de fleste foreldre er:

 • Regntrekk – Lifesaver for enhver barnevogn. Du kan komme deg ut i all slags vær mens du holder barnet tørt.
 • Myggnett – Avhengig av når og hvor du er. Er spesielt nyttig hvis du er ute i naturen om sommeren.
 • Stelleveske – Det er veldig praktisk å ha alt du trenger rett for hånden. Viktigere når barnet er veldig lite. Men hvis du er en mor vil du alltid finne bruk for en ekstra pose med deg til enhver tid. Stol på oss, vi vet det.
 • Fotmuffe – Sterkt anbefalt for små babyer, spesielt hvis barnet er født under eller rett før høsten eller vinteren. I tillegg til fotmuffe vil du kanskje vurdere noen ekstra sitteputer eller skinn for å gjøre din barnevogn fin og koselig for barna dine.
 • Ståbrett – For familier med søsken der bare den yngre en fortsatt sitter i vognen, et ståbrett er et nyttig verktøy for å la det eldre barnet bli med på tur.
 • Reflekser – For sikkerhetens skyld er det en god idé å ha noen godt synlige reflekser på vognen din. Noen vogner kommer med reflekser installert allerede, mens andre ganger må du kjøpe dem selv. Bare sørg for at barnevognen er synlig i trafikken. Det er til og med spesielle lys som kan installeres for ekstra synlighet, noe som kan være en god idé hvis du må gå tidlige morgener or mørke ettermiddager i nærheten av trafikken.

Bortsett fra tilbehøret vi hovedsakelig anbefaler, er det nok av ekstra alternativer. Noen eksempler er:

 • Mobiltelefon holder
 • Kopp holder
 • Solparasoll
 • Barnevogn lås
 • Ulike reservedeler for vognen

Og mye mer. Vår oppfatning er at mange av disse tingene ikke er helt nødvendig, selv om noen av dem er ganske billig og kan tilby litt ekstra bekvemmelighet. Vurder hvordan og når du vil bruke barnevognen og kjøp tilbehør som vil gagne din livsstil.

Hvor lenge skal et barn bruke en barnevogn?

Mange vogner har en anbefalt øvre grense på ca. 3 år. Men det er generelt greit å bruke den lenger enn det. Noen foreldre velger å bruke en barnevogn til barnet er ca. 4, eller til og med 5 år gammel. Det avhenger av situasjonen og hva som fungerer best for deg. Hvis du har en bil så er det sannsynlig at du vil kjøre barnet ditt til barnehagen og slikt, ved hjelp av bilen. Men hvis du går så kan det være mer praktisk å bruke en barnevogn, spesielt hvis du er stresset om morgenen og trenger å gå raskere enn barnet kan håndtere. Det er egentlig ingenting som er rett og galt, bare sørg for at barnevognen kan holde vekten av barnet ditt. For familier som har et lite barn med et større søsken, er et godt alternativ ofte å la den eldre stå på et ståbrett. På den måten kan alle reise i ditt tempo, selv når det eldre barnet er for stort til å sitte i en barnevogn.

Hva er forskjellen mellom en duovogn og en kombivogn?

Forskjellen er at duovogn har to separate deler som kan festes og tas av fra kabinettet. Ligge delen på duovogn er festet i en ligge posisjon, mens kombivogn har en justerbar ryggstøtte som kan settes i enten liggende eller sittende stilling. Kombivogn har en flyttbar del, ofte kalt en bærebag som gjør det mulig å plukke opp og bære babyen.

Er det bedre å ha tre eller fire hjul på en barnevogn?

Det ærlige svaret er at det ikke spiller noen særlig rolle. Vogner av begge typer er designet for å være balansert og lett å flytte. Barnevogner for jogging har vanligvis tre hjul for å redusere friksjonen litt, noe som tillater dem å rulle raskere. Men for de fleste hverdagsbruk fungerer både 3- og 4-hjuls vogner helt fint.

Sammendrag

Det finnes mange typer vogner å velge mellom, så vel som mange forskjellige merker og design. Hvis du kjøper en barnevogn for en nyfødt, er de vanligste valgene å kjøpe en duovogn eller en kombivogn. Du vil kunne bruke de fra begynnelsen, frem til det er på tide å slutte helt å bruke barnevogn.

Tenk på hvordan og hvor du vil bruke barnevognen og begrense valgene derfra. Når du har en god barnevogn, vil du mest sannsynlig bruke den hver dag i flere år framover, så se på det som en god investering for hele familien. Vi vil ønske deg lykke til i jakten på den perfekte barnevognen, og vi håper du vil få mange flotte turer sammen med barnet ditt.


Andre vanlige måter å bære barn på de første årene er med bæresjal, bæresele eller bæremeis!

Recent Posts