Hvilke klær trenger barn om våren? 2024 guide til vårklær for barn


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

Når våren gjør sitt inntog kan det være behov for noen nye klesplagg som passer for årstiden. I denne guiden skal vi gå gjennom ulike typer vårklær som holder barna varme og tørre hele våren, helt frem til sommeren!

Tre barn utendørs om våren, i et stort vannbasseng på bakken

En titt på utvalget av vårklær til barn

Mange vårklær for barn ved siden av hverandre, alt fra jakker til støvler

En ting som skiller våren fra andre årstider er den store variasjonen i været som preger denne perioden. Den ene dagen kan det føles som sommeren har kommet, mens den neste dagen byr på temperaturer ned mot null.

Å ha klær til alle disse anledningene er derfor viktig. I veiledningen nedenfor trekker vi frem ulike typer klær som passer for vårens værforhold. Vi sammenligner fordeler og ulemper ved de ulike plaggene og fremhever når de er best å bruke.

Skallklær

PO.P WEATHER PRO® Stormy skalljakke vanntett

Bildet ovenfor viser vår favoritt akkurat nå, Polarn O. Pyrets Stormy skalljakke.

Se flere tips om skallklær til barn, eller sjekk ut disse skalldressene for de yngre barna.

Noe som har blitt stadig mer populært de siste årene og som er litt av et must i Norges vindfulle og våte klima er såkalte skallklær. I utgangspunktet er dette klær som ikke har hovedformålet å varme, men som heller har andre oppgaver.

Skallklær brukes for å bedre motstå vind og vann. Ofte er de helt vindtette og vanntette. Som sagt er de imidlertid uten varme eller fôr og dermed ganske tynne.

Denne typen yttertøy finnes både som topp og underdel. Så du kan ha på deg en skalljakke eller skallbukse. For de litt mindre barna finnes det også skalloveraller som dekker hele kroppen.

Fordelen med disse plaggene er at de gir god beskyttelse mot både vind og regn, uten å bli for varme. Det er ganske vanlig om våren med vær som er vått og vindfullt, mens temperaturen er relativt høy. Barn som er aktive utendørs og beveger seg mye, blir da lett for varme i mer fôrede klær.

Skallklær brukes med fordel, med en eller annen type varmeplagg under, da de selv ikke har fôr. En fleecegenser i kombinasjon med en skalljakke kan for eksempel takle det aller meste av vær som våren medfører.

Ulempen med skallklær er at de noen ganger kan være litt stive å ha på seg. Det vanntette materialet gjør at de ikke alltid er de mest fleksible. Men sammenlignet med en tykk jakke eller en fôret kjeledress er skallklær etter vår mening et fleksibelt alternativ.


Regntøy

Didriksons Waterman regnsett

Bildet viser et rimelig og godt regntøy kalt Didriksons Waterman.

Se flere tips om regntøy, eller skaff deg et foret regntøy for de kaldere dagene. Til de små barna er det populært å bruke en regndress.

Et annet tips er å investere i et godt regntøy til barnet ditt. Dette er også et plagg som beskytter mot vann og mange ganger også mot vind. Man kan derfor spørre hva forskjellen egentlig er på et regntøy og skallbekledning.

Sannheten er at disse to konseptene noen ganger overlapper hverandre. Generelt er imidlertid en regndress litt tykkere og gir enda bedre vanntette egenskaper enn skallklær. I det hele tatt vinner ofte regntøy når det kommer til vanntetting, mens skallbekledning er bedre til å motstå vind.

Ulempen med et regnsett er at noen modeller lett blir litt trange og varme. I tillegg er den litt tykkere og ikke fullt så fleksibel å leke i som for eksempel en skalljakke.

Men når det regner kraftig, er et godt regntøy et veldig bra alternativ. Få ting vil holde barnet ditt så tørt som en kvalitets regnjakke og regnbukser.

Vi vil anbefale skallklær først og fremst for lett regn eller når det har regnet og er vått ute og barnet ditt vil ut og leke. Et regntøy er det beste valget under veldig våte forhold når regnet øser ned fra himmelen og du vil sørge for at barnet ditt er tørt.


Regnvotter

Kuling Vilnius Resirkulerte Regnvotter

Et populært alternativ er Kuling Vilnius Regnvotter.

Se flere tips om gode regnvotter!

Vanlige hansker kan fungere godt om vinteren, når det er kaldt ute. Men når våren kommer med sitt våtere vær, suger mange modeller til seg mye vann. Dette kan faktisk kjøle ned hendene mer enn de varmer dem opp.

Noe som kan være helt perfekt da er et par regnvotter eller helt vanntette hansker. Her er det noen forskjellige typer modeller å velge mellom.

Blant annet er det fôrede regnhansker som er helt vanntette. De kan også brukes om vinteren og gir god varme samtidig som de varer hendene tørre.

Fordelen med disse er selvsagt at de kan brukes hele året. Ulempen er at de kan bli litt varme og ubehagelige på de varmere vårdagene. I tillegg er denne typen regnvotter ofte et litt dyrere alternativ.

Du kan også velge en ufôret regnvott. Den er laget av et helt vanntett materiale og har ofte et langt skaft som kan trekkes et godt stykke opp på armen for å gi enda bedre beskyttelse på den måten.

En ufôret regnvott har naturligvis den fordelen at det ikke blir for varmt når vårsola kommer frem. På litt kaldere dager kan den kombineres med en tynnere vott under som kan gi litt varme. Ulempen er at den stort sett ikke kan brukes om vinteren.


Fleecejakke

Polarn O Pyret vindfleecejakke

En klassisk favoritt er Polarn O. Pyret vindfleecejakke.

Se flere tips om mange fine fleecejakker til barn!

Noe som er et perfekt plagg å investere i for barnet ditt er en fleecejakke eller fleecegenser. Dette er et produkt som barnet ditt med fordel vil kunne bruke store deler av året og som også er perfekt om våren.

En fleecegenser er laget av fleece, ofte av polyester. Et pluss med dette materialet er at det ofte resirkuleres. Dette er derfor ofte et godt plagg for de som ønsker å tenke litt mer på miljøet og ta et mer bærekraftig valg.

Hovedoppgaven til fleecegenseren og fleecejakken er å gi varme. En genser laget utelukkende av fleece, eller en jakke foret med fleece vil sørge for at barnet ditt har det varmt og komfortabelt, selv under litt kaldere forhold.

En vanlig fleecegenser kombineres med fordel med en skalljakke eller en regnjakke. Dette er et sett som gir både høy varme og står godt imot vann og vind og tåler derfor de aller fleste vær. En fleecegenser eller jakke er også perfekt under vinterjakken for de aller kaldeste dagene om vinteren.

Ulempen med fleece er at den noen ganger kan føles litt trang og ikke alltid puster så godt. I tillegg må den ofte kombineres med andre plagg fordi den sjelden motstår vind eller vann spesielt effektivt alene.

Det finnes imidlertid spesielle fleecejakker og kjeledresser som er ment å brukes helt uten noe utenpå. De blir deretter behandlet og impregnert for å effektivt tåle både vind og vann. Dette kan være et godt valg for deg som er ute etter et mykere og mer fleksibelt plagg som fortsatt tåler fukt og vind, til barnet ditt.


Joggesko

Viking Footwear Tolga Low WP svart farge

En populær joggesko for barn er Viking Tolga Low WP, en superlett og komfortabel barnesko!

Se tips for flere barnejoggesko.

Vårklær til ditt barn handler selvsagt ikke bare om hva som er praktisk og funksjonelt. For mange er det også viktig å kunne kle seg med stil, etter å ha blitt tvunget til å bruke ganske store plagg vinterstid. Et par stilige joggesko kan være den perfekte måten å ta antrekket ditt til neste nivå.

Å velge et par joggesko til barnet om våren, i stedet for for eksempel et par støvler eller fôrede støvler, har sine fordeler. Fremfor alt er det et bedre alternativ. Stadig flere barn legger større vekt på sko når det kommer til mote og stil.

I tillegg er et par joggesko veldig behagelig. For alle barn som er aktive, liker å løpe rundt i pausene, eller må gå til og fra skolen, er det viktig at skoene sitter godt og er komfortable. Et par store støvler eller støvler er ofte tunge og ikke laget for å løpe inn.

Ulempen er selvfølgelig at de ikke tåler været like godt. Det kan være vanskelig å finne et par joggesko som er helt vanntette og det er vanligvis ikke den varmeste skoen heller. Å ha alternativer i garderoben for de kaldere og våtere dagene er derfor en god idé.

Et annet minus er at et par joggesko generelt sett ikke holder like lenge som for eksempel et par støvler. Utsiden blir slitt og skitten, og hvis barnet ditt for eksempel spiller fotball i pausene, er det fare for at skoene får hull.

Kort fortalt er et par joggesko et godt valg for deg som ønsker å kjøpe et par stilige og komfortable sko til barnet ditt. Det kan imidlertid være greit å supplere med et par mer solide sko til våren for å tåle litt tøffere vær.


Gummistøvler

Viking Footwear Alv Jolly

Disse stilige støvlene finner du hos Viking Footwear.

Se våre tips til fine gummistøvler til barn, eller litt varmere fôrede gummistøvler.

Noe som stort sett er et must for barnet ditt om våren er et par gummistøvler. Skal du unngå å bli fanget innendørs så fort det begynner å regne, er et par gode støvler noe som må til.

Det skal fryktelig mye til for at barnet ditt skal få føttene våte med et par støvler på. De er stort sett helt vanntette og slipper ikke den minste gjennom, selv om barnet ditt står midt i vannet.

En stor fordel med støvler sammenlignet med andre vanntette sko er deres enkelhet. Spesielt på skolen hvor pausene er ganske korte, er det deilig å slippe å rote med snorer og annet i regnvær. Bare tråkk på støvlene og dra ut for å leke.

Det høye skaftet er selvsagt et annet pluss. Det betyr at vannet ikke vil komme inn via anklene, selv om det dreier seg om dype vannpytter.

Ulempen med gummistøvler er etter vår mening først og fremst komfort. De glir ofte litt i hælen og noen ganger kan dette føre til gnagsår. Å løpe mye eller gå lange avstander i et par støvler er derfor ikke optimalt.

Noe annet som kan nevnes som et minus er at støvlene gir dårlig beskyttelse mot kulde. I den kaldere delen av våren, vinteren eller høsten kan du bruke et par fôrede gummistøvler.

Bruker du ufôrede støvler kan det være lurt å også investere i et par skikkelig tykke sokker, eller ullsokker.


Tynne barneluer

Lindex Jerseylue med pærer

Det er ofte et godt utvalg av fine Jerseyluer hos Lindex.

Når våren kommer, er vinterluen ofte for varm. Da er det smart å skaffe en litt tynnere lue til barnet ditt som gir akkurat passe varme. Men å finne en god, tynn lue er ikke alltid det letteste.

Tynnere vårluer er ikke produktet med det største utvalget på markedet. Et tips kan være å se i ulike sportsbutikker. Modeller tilpasset for eksempel løping er ofte litt tynnere for at du ikke skal bli overopphetet når du løper.

Ulempen med disse modellene er at de ofte sitter ganske stramt over ørene og ikke alle setter pris på denne passformen. I så fall kan det være smart å se på en vanlig vinterlue, som er av en tynnere modell. Selv om disse kan være litt vanskelige å finne i butikkene frem til våren, er det som regel et greit utvalg på nett.

Luen skal helst være behagelig å ha på og ikke klør. Finner du en modell som har gode egenskaper og er laget av pustende materiale, er det et pluss. Det betyr at barnet ditt ikke blir like fanget og varmt i hatten.

Til slutt kan det også være greit å ikke legge fra seg den tykke vinterluen for tidlig. Våren er litt vrien og som den er, kommer det en dag med skikkelig kalde temperaturer når vårhatten ikke strekker til.


Solbriller

Polaroid-solbriller til barn

Vi liker de stilige og funksjonelle solbrillene fra Polaroid.

Se flere tips om solbriller til barn!

Til slutt vil vi også anbefale å investere i et par solbriller til barnet ditt i løpet av våren. Dette av mange gode grunner.

Til å begynne med er vårsolen ofte sterk. Spesielt hvis det fortsatt er litt snø som det kan speile seg i, kan det være direkte vanskelig for barna å være ute. Solen skinner og skinner og et par gode solbriller gjør det rett og slett lettere å se.

I tillegg synes de fleste barn det er kjempebra og kult med et par fancy briller. De bidrar til en stilig stil og vil være nyttige utover våren, men også om sommeren.

Kort sagt, et par solbriller er både praktiske og stilige. De kan brukes stort sett til alle årstider og er et tilbehør som mange barn setter pris på og synes er kult.


Velge riktige klær for våren

Vi lever i en tid hvor vi til en viss grad må tenke på hva vi kjøper, før vi handler. Nå mer enn noen gang er det viktig å sørge for at klærne vi kjøper tjener et formål og er virkelig nyttige. Her er noen tips til hvordan du kan tenke når du skal kjøpe vårklær til barnet ditt.

Klær som passer nesten hele året

Et råd kan være å primært velge klær som kan brukes store deler av året. Et eksempel på et slikt plagg er fleecejakken. Den kan brukes like godt på kaldere vårdager som på kjøligere sommerkvelder. Vil du ha noe ekstra varmt under jakken på vinterens kaldeste dager, er det perfekt der også.

Å kjøpe klær som barnet ditt vil kunne bruke mye er et smart valg med tanke på bærekraft og klima. Da trenger du ikke kjøpe akkurat like mange plagg for ulike sesonger.

Kvalitet

Et annet tips er å kjøpe klær som er av høy kvalitet. Dette av flere forskjellige grunner.

For det første reduserer det den totale ytelsen som kreves. Du trenger rett og slett ikke kjøpe klær så ofte når du velger plagg som varer mange sesonger.

En annen grunn til at kvalitet trumfer lavprisvarer er at selve produksjonen av disse varene ofte er mer skånsom. Du har større sjanse til å finne klær som er produsert på en bærekraftig måte hvis du er villig til å se blant produktene som ikke bare produseres for å være så billig som mulig.

Husk også at et litt dyrere plagg av høyere kvalitet kan være en god investering økonomisk. Siden disse yttertøyene kan brukes lenger, er det en ganske stor sjanse for at du over tid faktisk bruker mindre penger på klær enn om du skulle investere i det aller billigste hele tiden.

Vi håper denne guiden var nyttig og at du fikk noen gode tips om hud du kan kle barnet ditt i i løpet av våren.


Her finner du mye inspirasjon til barneklær!

Recent Posts