Guide – tingene du trenger før du skal ha barn


«innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker»

For noen som er gravide og nærmer seg termin så kan livet fort bli stressfult og du kan føle deg overveldet bare av tanken på alt som må forberedes. Det kommer snart et helt nytt menneske, ikke bare inn i verden, men også inn i hjemmet! Hva trenger et spedbarn? Hva er lurt å skaffe før barnet kommer? I denne artikkelen lister vi tingene vi anbefaler at man begynner å tenke på å skaffe seg.

Det kan også være lurt å lese om hvilke kosttilskudd som er bra når du er gravid!

Noen av tingene vil du bruke fra dag én. Andre ting trenger du først litt senere i barnets liv. Uavhengig av hva du skaffer først så er anbefaler vi å ha en oversikt over alt som er lurt å ha i nærmeste fremtid. Ikke bli stresset om du ikke har råd til eller får tak i alt før barnet kommer. Det går vanligvis bra å kjøpe ting etter hvert som du får behov for dem, og du legger fort merke til om det er noe du virkelig trenger.

Her er vår guide for ting du trenger når du skal ha barn:

Kom deg rundt med barnet

Når enn du måtte trenge å ha barnet ditt med deg rundt omkring så finnes det mange flotte produkter som er designet for nettopp dette. For trygghet og komfort så vil du trenge et par ting før du får barn.

Barnevogn – kom deg enkelt og komfortabelt rundt med barnet

Det er lurt å skaffe en barnevogn så tidlig som mulig. Den vil utvilsomt bli nødvendig og ved å ha skaffet den mens hverdagen fremdeles er rolig så sparer du deg for mye tid og stress når det nærmer seg fødsel. Der finnes mange forskjellige typer barnevogner på markedet. Om du trenger litt mer informasjon, tips eller råd før du kjøper en barnevogn så kan du finne det i vår barnevogn-guide her.

I tillegg til selve barnevognen kan det også være lurt å få tak i en vognpose, for å forsikre deg om at babyen holder seg varm. Dette er så klart mer viktig om barnet fødes på høsten eller vinteren.

En stelleveske kan også komme til nytte når det er tid for fødsel. De er stilfulle, enkle å feste på barnevognen og har plass til alt man måtte trenge for å ta vare på en baby.

Bilstoler og baby-bilstoler – for å reise trygt med babyen

Barnets sikkerhet er det viktigste å ta hensyn til i enhver situasjon. En baby-bilstol vil være nødvendig med en gang du er klar til å dra hjem fra sykehuset etter fødselen, og til enhver biltur etter det. Noen tilbyr pakker med både barnevogn og baby-bilstol, så det kan være verdt å sjekke ut om det er noe for deg.

Det er viktig å huske på at baby-bilstoler anbefales å brukes innenfor visse aldre og at barnets sikkerhet ikke kan garanteres utover det. Bilstoler som tidligere har vært involvert i ulykker må ikke brukes. Derfor er det best å kjøpe nye bilstoler. Om du vil kjøpe brukt er det utrolig viktig at du kjøper fra noen du stoler på og at du har oversikt over hvordan stolen er brukt tidligere.

Bæreseler og bæresjal – bær babyen nært deg

Mange velger å skaffe en bæresele eller et bæresjal tidlig, for å kunne bære babyen med seg ved behov. Noen ganger er det mer praktisk å slippe å ta med en stor barnevogn når du skal et sted. En bæresele eller et bæresjal gir deg to ledige hender til å gjøre hva enn du trenger, noe som kan være til stor hjelp både inne og ute når du har ærender. Om du er usikker på forskjellen mellom en bæresele og et bæresjal, og du lurer på hvilken som vil være best for deg, så kan du sjekke ut guiden vår her.

Amming og mating

Enten du ammer babyen din eller du starter med tåteflaske med en gang så finnes det hjelpemidler som kan være nyttige å ha tilgjengelig fra starten av. Mating er en av de hyggeligste og viktigste delene av livet med en baby, så det lønner seg å gjøre det så enkelt som mulig.

Tåteflasker

En god tåteflaske gjør det enkelt å mate en liten baby. Om amming ikke funker som det skal, er det viktig å passe på at babyen får næring gjennom flasken. Det finnes også spesiallagde flasketuter og tåteflasker som er designet for de aller minste, f.eks. finnes det noen som angivelig skal etterligne ordentlig amming.

Amming

For de som har problemer med amming, vil få mer melk, eller vil kunne spare melk til senere bruk, finnes det brystpumper. Der finnes mange ulike varianter, både manuelle og elektroniske. Etter vår erfaring krever manuelle pumper mye arbeid, ofte for små mengder melk. For de som har mye melk kan disse pumpene gi en rask løsning for å lette på trykket, men i de fleste tilfeller er elektroniske pumper det bedre valget.

Andre hjelpemidler som kan gjøre hverdagen til en nybakt mor enklere er f.eks. ammeputer eller produkter designet for å ta vare på brystene. Det er viktig å ta vare på deg selv og gjøre hvert steg så komfortabelt som mulig, for å bedre håndtere en mors ammeperiode.

Ammeklær

En sulten baby vil sjelden vente, noe som betyr at en ammende mor alltid må være klar. Når du er ute med babyen er det ofte godt å ha på komfortable og praktiske klær for å enkelt og diskre kunne amme. Der finnes mye klær designet for dette, slik som f.eks. amme-bher.

Melkeerstatninger

Mange velger å gi melkeerstatning, enten fordi at brystmelken ikke er nok, fordi det er mer fleksibelt, eller av andre grunner. Der finnes mange gode alternativer for melkeerstatning og det er alltid greit å ha en på lur i tilfelle man plutselig trenger det.

Lek og utforsk

Det er vanlig at foreldre drukner i leker ettersom tiden går og små barn finner ofte stor glede i ganske enkle ting. Men det kan være lurt å ha noen leker for hånd som er tilpasset og trygge for små barn. F.eks. kan en baby-gym være en morsom og verdsatt plass hvor en baby kan leke samtidig som den utforsker og utvikler alle sansene.

Benytt anledningen til å fordype deg i hva det vil si å være forelder, ved hjelp av disse flotte bøkene for foreldre!

Baby-gym

En babygym er et sted for lek og læring, tilpasset små barn. Mange gymmer har forskjellige søte figurer i varierende materialer som lager lyder eller gjennom utseende får barnets oppmerksomhet. Som forelder er det noe eget ved å kunne sitte og se på barnet utforske og prøve å nå de forskjellige figurene som henger ned. Mens barnet er opptatt med å leke i baby-gymmen får også du som forelder litt tid til å gjøre andre ting, selv om du selvfølgelig alltid må følge med det lille barnet.

Ting å ha i hjemmet ditt

Naturlig nok må hjemmet ommøbleres og gjøres klart til det nye tilskuddet i familien. Sikkerheten i huset må gjennomgås og noen forskjellige ting kan være greie å kjøpe inn for å gjøre livet med barn så komfortabelt som mulig.

Nattetid

Det er viktig å passe på at barnet har gode omgivelser å sove i. Det vil gjøre ditt liv som forelder utrolig mye enklere om du får barnet til å sove godt! Der finnes nesten ingenting verre for et småbarns foreldre enn å ikke selv få sove.

Med en god seng og komfortabelt sengetøy er sjansene bedre for at barnet får sove. Det finnes forskjellige typer senger som er tilpasser babyer, slik som sprinkelsenger, vugger og barnesenger som skal være på foreldrenes sengekant. Nyfødte og små babyer har det oftest best i et sove-rede. Husk at den tiden når babyen sover som oftest også er din beste sjanse til å få tatt igjen litt søvn i de periodene hvor du er mest utslitt.

Stellebord

Det er veldig praktisk å ha et stellebord som er tilpasset stell av små barn. Etter vår erfaring kan vi anbefale å ha det klart før barnet kommer fordi det vil bli brukt flere ganger daglig fra første dagen. Gode stellebord har rom for alt man måtte trenge under stell, med praktiske hyller eller skuffer som du enkelt kan nå. Alt som gjør hverdagen enklere er gull verdt for de slitne foreldrene til en liten baby.

Babymonitor

Som en nybakt mor føler du deg ofte anspent hele tiden, fordi du alltid må følge med på hva babyen gjør. Følelsen av å ikke ha øyne eller ører på babyen kan være stressende og det er vanskelig å få brukt tiden til andre ting. Da kan det ofte være hjelpsomt med en babymonitor, slik at du kan forlate rommet og gjøre andre ting, men fremdeles høre og se om barnet begynner å skrike.

Vippestol

Der er få hjelpemidler som er så verdifulle når det kommer til å få ting gjort, som en vippestol. Vi spøker noen ganger med at en vippestol er en fars beste venn, siden den gir deg muligheten til å følge med barnet samtidig som du gjør ting på datamaskinen eller lignende. En god vippestol er både komfortabel og stimulerende, med muligheter for å svinge rundt, oppleve lyder og lys, og leke med leker.

Smokker og smokkholdere

Smokker er et fantastisk hjelpemiddel for å få barn til å finne fred og ro. Mange barn elsker å bruke smokker og vi anbefaler å teste ut om ditt barn også gjør det. Pass på at du kjøper smokker som er tilpasset barnets alder. Vår erfaring med smokkebruk varierer litt. Noen barn spytter ut smokken fra dag én, mens andre barn elsker smokken og sliter senere med å slutte å bruke den. Det kan også være en god idé å kjøpe en smokkholder, slik at barnet alltid har smokken i nærheten og aldri mister den.

Barneklær

Alle barn trenger klær til de forskjellige årstidene. Det du trenger til din nyfødte baby avhenger av når på året han eller hun ble født. Uavhengig av årstid er det viktigste at babyen holder riktig temperatur, at klærne er komfortable og at det er lett for deg som forelder å få klærne av og på babyen.

Klær til å bruke inne

For en liten baby er det mest praktisk med klær som kan kneppes, slik som en body eller en heldrakt. Det gjør det lettere å skifte bleier, siden man slipper å fullstendig kle av klær for hver gang. Mange som blir foreldre mottar ofte klær fra de rundt seg, og ender ofte opp med mye mer klær enn de trenger. Vi anbefaler at du har i alle fall et par plagg av hver sort og at du ellers kjøper inn etter hvert som det behøves.

Klær for kalde høst- og vinterdager

Det er alltid viktig å holde barnet varmt, spesielt i høst- og vintermånedene. Varme klær og en fotmuffe gjør det mulig å ta barnet med ut på flotte turer uten å fryse. Regnklær og støvler er også gode å ha når barnet blir litt større, så man kan være ute i alt slags vær.

Klær for sommer og solskinn

På solfylte dager er det viktig å beskytte barnet fra UV-stråler fra solen. Det finnes spesielle plagg som er designet for å gjøre nettopp dette, slik som solhatter og caps, samt kjølige, luftige klær som er gode å ha på når det er på sitt varmeste.

Hygiene – hold hjemmet rent, trygt og luktfritt

Naturligvis vil det kreves mye vasking og rydding i et hjem med aktive småbarn. Bleier må skiftes og der vil alltid komme ny skitt og nye flekker, f.eks. fra mat, på alle slags utenkelige overflater. Heldigvis finnes der hjelpemidler for å ha god hygiene i et hjem med småbarn.

Bleiebøtter

Det er uunngåelig: bleier stinker. Lukten kan lett ta over et helt rom hvis bleien ligger ute. Men om du har en egen bleiebøtte kan du gjøre unna med lukten på en praktisk måte, uten å måtte løpe frem og tilbake til søppelbøtta hele tiden. Bleiebøtter er designet med en spesiell lukkemekanisme som gjør at lukten ikke sprer seg til rommet. Å kjøpe en bleiebøtte er et godt tips til nybakte foreldre, så de slipper den illeluktende opplevelsen.

Bading

Det er ofte koselig å bade barnet ditt. Om barnet liker vann er badekaret det perfekte stedet å kombinere lek og vasking. Å ha en badebalje klar fra begynnelsen av gjør det enkelt å holde barnet rent på en trygg og komfortabel måte. Bare husk å ikke la små barn bade alene, selv om de klarer å sitte oppreist og slikt! Kjøp en god babysåpe og kanskje noen badeleker, så vil du og barnet ha mange koselige stunder sammen på badet.

Hygiene-produkter

Vi anbefaler å ha et sett hygieneprodukter klart allerede før barnet er født. Her er en liste over ting man burde ha:

 • Kluter
 • Våtservietter
 • Bleier
 • Bleieposer
 • Temperaturmåler
 • Baby-såpe, – sjampo og -olje
 • Bomullspinne for babyer
 • Neglesett for babyer
 • Minst 10 små håndduker (billige varianter, for å tørke oppkast og lignende)

Oppsummering

Selv om der finnes mange ting å tenke på og kjøpe inn når man skal ha barn, så trenger du ikke få panikk. Mange av tingene er simpelthen ment for å gjør hverdagen enklere og er ting vi selv satte pris på i de første årene etter at vi fikk barn. Det går helt fint å skaffe det aller mest nødvendige først. Så kan du fylle på etter behov og over tid vil du merke hva du og ditt barn har behov for. Fokuser hovedsakelig på:

 • Trygghet
 • Hygiene
 • Mat
 • Varme

Så vil du se at alt kommer til å gå bare fint. Dette, sammen med din kjærlighet og omtenksomhet, er alt barnet trenger for å overleve og ha det fint i de første stegene av livet.

Recent Posts